Rezoluția Parlamentului European referitoare la includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE, publicată acum în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cere tuturor statelor membre să modifice legislația și să ridice restricțiile în acest domeniu. Alături de Polonia și de Malta, care au interzis avortul, România a fost pusă și ea la zid, pe motiv că cei mai mulți medici din țara noastră ar refuza procedura din motive de ”conștiință”.
Parlamentul European a condamnat, în rezoluția care cere includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE, faptul că unele state membre aplică în continuare legi extrem de restrictive care interzic avortul, determinând femeile să caute proceduri nesigure și care le pun viața în pericol, să călătorească în alte țări sau să își ducă sarcina la termen împotriva voinței lor, ceea ce reprezintă o încălcare a drepturilor omului și o formă de violență pe criterii de gen.
În Polonia și în Malta avortul este interzis prin lege, iar avortul medical nu este legal în Slovacia sau Ungaria. În septembrie 2022, Ungaria a adoptat un decret prin care obligă femeile care doresc un avort să asculte „bătăile inimii fetale”, în timp ce în Slovacia au fost observate încercări repetate de a restricționa accesul la servicii de avort prin intermediul unor proiecte de lege regresive în parlament. Totodată, accesul la servicii de avort este subminat și în Italia.
Potrivit Parlamentului European, în țări precum Italia, Slovacia și România, marea majoritate a medicilor se declară opozanți pe motive de conștiință, ceea ce face ca accesul de facto la servicii de avort să fie extrem de dificil în unele regiuni. În plus, accesul la servicii de avort adecvate și în timp util este refuzat în alte state membre din cauza unor obstacole practice, cum ar fi în Croația, iar în Belgia mai multe încercări de dezincriminare completă a avortului au fost amânate în parlamentul federal al acestei țări. În unele țări, procedurile de avort și consilierea imparțială rămân tabu și rareori fac parte din formarea medicală obligatorie, ceea ce duce la o lipsă de cunoștințe și practici în rândul medicilor în detrimentul sănătății fizice și mintale a pacienților. Până de curând, în Germania, furnizarea de informații pe site-urile medicilor cu privire la metodele de avort medical a fost considerată o promovare a avortului și a fost sancționată.
Refugiați ucraineni și LGBT
Pe de altă parte, în rezoluție se arată că, deși UE are unele dintre cele mai înalte standarde SRHR (accesul la sănătatea sexuală și reproductivă și drepturile aferente) din lume, femeile și membrii comunității LGBTIQ + se confruntă în continuare cu obstacole în ceea ce privește autonomia lor corporală.
”Un regres coordonat și bine finanțat în ceea ce privește egalitatea de gen, diversitatea LGBTIQ + și feminismul se conturează la nivel mondial. În întreaga lume, forțele regresive și actorii religioși extrem de conservatori și de extremă dreaptă încearcă să anuleze decenii de progrese în domeniul drepturilor omului și să impună o viziune asupra lumii dăunătoare privind rolurile de gen în familii și în viața publică, acestea reprezentând o amenințare clară la adresa statului de drept în Europa. Refugiații ucraineni nu au putut avea acces la servicii de avort în unele state membre, inclusiv în cazurile de violență sexuală, ceea ce constituie o încălcare gravă a drepturilor omului și echivalează cu tortură și tratamente inumane sau degradante”, se precizează în Rezoluția Parlamentului European.
Drept la autonomie corporală
Parlamentul European a solicitat statelor membre să introducă în legislația națională prevederea că orice persoană are dreptul la autonomie corporală, la acces liber, informat, deplin și universal la sănătatea sexuală și reproductivă și la drepturile aferente, precum și la toate serviciile de asistență medicală conexe, fără discriminare, inclusiv accesul la avort legal și în condiții de siguranță. Totodată, instituția a cerut ridicarea interdicției la avort din Polonia și Malta și a condamnat faptul că, în unele state membre, avortul este refuzat de medici și, în unele cazuri, de instituții medicale întregi, pe baza clauzei de „conștiință”.
Sa nu faci rau! Sa nu ucizi! Cine sunt imputitii care decreteaza altfel? Niste necroze umane!
Dreptul la viață,este sacru!
Dumnezeu să-i ajute și să-i lumineze pe toți medicii ginecologi să privească și din perspectiva nenăscutului, care ARE ȘI EL DREPTUL LA VIAȚĂ