AcasăSOCIALSe întoarce Big Brother-ul din trafic. Imaginile de pe camerele de bord,...

Se întoarce Big Brother-ul din trafic. Imaginile de pe camerele de bord, din probă în Instanţă. Se schimbă Codul Rutier 2024

sursa foto: Facebook/Poliția Capitalei

Autorităţile au o surpriză neplăcută pentru şoferii agresivi şi dezordonanţi în trafic. Imaginile surprinse de camerele de bord ar putea fi din nou probe pentru Justiţie.

Cei ce surprind comportamente agresive în trafic vor putea trimite înregistrările audio-video polițiștilor, care, în baza acestora, vor putea sancționa șoferii.

Proiect de ordonanță la MAI

Ministerul Afacerilor Interne a pregătit un proiect de ordonanță, pe care l-a pus recent în dezbatere publică. Conform acestui document, şoferii indisciplinați în trafic vor putea fi sancţionaţi pe baza imaginilor.

Polițiștii vor putea utiliza, de asemenea, date de monitorizare a traficului rutier primite de la administratorii drumurilor publice, iar în aceste cazuri, agenţii vor putea sancționa mai multe tipuri de abateri de la regulile de circulație, nu doar comportamentul agresiv în trafic, așa cum se întâmplă în cazul înregistrărilor făcute cu camere de bord sau telefoane.

Amenzi în poştă

Astfel, șoferii români ar putea primi amenzi pe baza înregistrărilor camerei de bord. Potrivit proiectului, polițiștii vor putea folosi înregistrări audio-video primite de la alți participanți la trafic sau de la administratorii drumurilor publice pentru a sancționa șoferii care încalcă regulile.

Codul Rutier 2024 prevede crearea unei platforme informatice pentru încărcarea imaginilor, iar acestea vor constitui dovezi în cazul comportamentului agresiv al șoferilor.

De asemenea, acesta permite polițiștilor să acceseze și să utilizeze datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice, pentru a aplica sancțiuni șoferilor în baza acestora.

author avatar
Andrei Ștefan