AcasăSOCIALSe închid robinetele gazelor rusești. Europa, fără soluții

Se închid robinetele gazelor rusești. Europa, fără soluții

La ei, se poate: vecinii noştri primesc gaz ieftin din Azerbaidjan! Interconectorul Bulgaria-Grecia va fi operaţional abia în toamnă

Închiderea robinetelor gazelor rusești pentru Bulgaria și Polonia va avea un efect devastator pe piața energiei. Chiar și România va fi direct afectată, având în vedere că se importau circa 1.000 de MW din țara vecină. Ursula von der Leyen susține sus și tare că cele două țări rămase fără gaze rusești vor fi aprovizionate de la vecini, în condițiile în care criza se adâncește tot mai mult.

Specialiștii din sectorul energetic susțin că oprirea gazelor rusești spre Bulgaria înseamnă o lovitură directă pentru România, care se va confrunta cu o nouă creștere de prețuri la energie. Odată cu oprirea centralelor pe gaz din Bulgaria va fi stopat și importul de energie din această țară, creându-se un deficit și mai mare pe piața internă, cu influențe directe asupra prețurilor.

Deși, la nivel declarativ, șefa Comisiei Europene, precum și șefii statelor UE, continuă să susțină că pot face față tăierii gazelor rusești, realitatea este cu totul alta. O informație care s-a propagat ieri în media, potrivit căreia Austria ar fi acceptat plata gazelor în ruble, a reușit să bulverseze capitalele europene, chiar dacă austriecii au negat ulterior. Cu 80% gaze importate din Federația Rusă, Austria nu poate refuza plata în ruble și nici nu este plauzibilă vreo relație privilegiată cu Vladimir Putin, atâta timp cât țara a intrat și ea pe lista țărilor neprietenoase. Soluțiile Azerbaijan și gazele lichefiate din SUA nu pot acoperi necesarul statelor UE, iar acest lucru îl știe și Federația Rusă, care nu pare intimidată deloc de declarațiile arogante și belicoase ale Uniunii Europene. Totul este o afacere și atât, tocmai de aceea acuzațiile de șantaj ale Ursulei von der Leyen la adresa Kremlinului au fost respinse imediat de Vladimir Putin, care i-a transmis  că ”Rusia este un furnizor de energie de încredere şi nu se angajează în şantaj”. De la 1 aprilie, Putin a anunțat că toate țările UE, incluse pe lista statelor neprietenoase, vor fi obligate să plătească gazele în ruble, măsura fiind un răspuns la blocarea de către statele occidentale a accesului Rusiei la rezervele sale valutare în aur în valoare de peste 300 miliarde de dolari.

Țările UE, în stare de șoc

Faptul că trecuse ceva timp de la anunțul privind plata gazelor în ruble i-a făcut pe europeni să creadă că Vladimir Putin nu va îndrăzni să își ducă până la capăt amenințarea. Tocmai de aceea oprirea gazelor pentru Bulgaria și Polonia a provocat un șoc total. Pentru că de la declarații la soluții este o cale foarte lungă, pe care Europa nici nu a început să pășească. Pe vremea lui Ceaușescu, când scădea presiunea la gaze de abia mai pâlpâia flacăra aragazului, toți românii știau că s-au supărat rușii pe noi. Robinetul se deschidea și se închidea în funcție de atitudinea statului român în diverse probleme. Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult, cel puțin din acest punct de vedere. Vrem sau nu să recunoaștem, Europa a provocat Rusia să manevreze robinetul. Că așa funcționează dependența. Iar când depinzi de gazele rusești nu ar trebui să-și permiți să ai o atitudine represivă și sfidătoare. Sau dacă îți permiți înseamnă că ai un plan B, pe care te și bazezi. După cum se vede însă planul B nu există cu adevărat.

Cine urmează?

Germania, una dintre cele mai dependente țări de gazele rusești, a intrat deja în alertă. Deși a refuzat să provoace în vreun fel Rusia, Berlinul se teme că va fi nevoit să cedeze presiunilor SUA și ale UE. Dacă Germania rămâne fără gaz, întreaga economie europeană se va prăbuși, iar țara a început deja să facă pregătiri pentru raționalizarea energiei. Implicarea directă a Uniunii Europene în conflictul dintre Rusia și Ucraina începe să aibă consecințe din ce în ce mai grave. Una dintre acestea, care este și un semnal pentru cei care pot judeca lucrurile la rece, este că euro a ajuns la cel mai scăzut nivel faţă de dolar din ultimii cinci ani.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.916 afisari

19 COMENTARII

  1. Este tot mai evident, pentru cine are ochi sa vada si minte sa inteleaga, ca UE este un mare fiasco. Cele trei crize majore, energie, gaze, combustibili si razboiul din Ucraina demonstreaza inca odata, daca mai era nevoie, ca politrucii de la Bruxelles habar nu au pe ce lume traiesc, sau, si mai rau, se pare ca nu-i intereseaza. Cum sa te lauzi cu nenumarate sanctiuni economice dictate impotriva Rusie, sanctiuni care se intorc in egala masura impotriva propriilor cetateni, cateva sute de milioane ?! Cand vezi cine sunt sefii de stat si de guvern ai marilor puteri, incepand cu SUA(tartorul) te lamuresti. Sunt ,,alesi” pe spranceana !

    • Explicația este simpla. EU era presupus sa fie o uniune, asociație economică nu o federație supra statală condusă de birocrați impusi, nu aleși.

  2. ZIARE.COM un site de copisti analfabeti
    Ziare.com UN SITE CE INSTIGA LA URA , CARE IMPUNE CENZURA SI DICTATURA IN ROMANIA !!! FALSI JURNALISTI , SIMPLI COPISTI PLAGIATORI, LINGAI IN CÙR A CLASEI POLITICE , MÙISTI PROFESIONISTI , JEGURI PATENTATE , PLEAVA JURNALISMULUI DE CEA MAI JOASA SPETA , COLABORATORI VIERMANOSI , DEJECTII UMANE .GUNOAIE INFECTE
    SLUGILE CREDINCIOASE SUNT ZILNIC CU ARTICOLE ELOGIOASE , SCARBOASE PANA LA VOMA , SI ODE LA ADRESA JEGURILOR DIN FRUNTEA TARII CE AU DISTRUS TOTAL ROMANIA SI AU INDATORAT-O PENTRU SECOLE . FALSI JURNASITI DE PE ZOAIE.com mizerabil de mincinosi

  3. Foarte bine! Desi ma va afecta, nu mai suport propaganda Occidentului! Sau Occidentalii vor doar sa dea sanctiuni si lovituri fara sa primeasca nimic in schimb!
    Din pacate conducatorii nostri au ales sa ne distruga economic si mai mult prin inarmarea Ucrainei si agresiunea fata de Rusia vor sa ne bage carne de tun doar sa ii faca pe plac lui Zelensky!
    De ce sa murim pentru Zelensky?
    Pana una alta Bucovina de Nord, Herța, Hotin și Bugeac ne sunt luate de Ucrainieni, nu de rusi.

  4. De acord cu articolul, insa cand palpaiau gazele inainte de ‘89 nu cred ca era din cauza rusilor, pentru ca pe atunci extrageam vreo 30 de miliarde de mc pe an, adica de vreo 3 ori mai mult decat acum. Aveam si industrie care consuma foarte mult gaz, spre deosebire de acum. A fost paguboasa politica lui Ceausescu cu strangerea curelei pentru plata datoriilor, de asta cred ca palpaiau.

  5. Daramam toata economia Europei si mai rau, poate incepem al treilea razboi mondial pentru ca Ucraina nu a respectat tratatul semnat la Minsk? Ce-mi pasa mie de Donetk si Lugansk daca sunt pe harta Ucrainei sau a Rusiei, ca doar nu pleaca in alta parte de acolo! Imi pasa insa de Nordul Bucovinei, de Bugeac si de Insula Serpilor. Atacurile din Transnistria au venit din Ucraina. Oare cine este in Ucraina in acele parti? Ucraineni bineinteles, ca rusii nu au ajuns (inca). Ucrainenii toarna gaz ca sa atate focul, sa se extinda conflictul, pana la urma poate ca asta e misiunea lor…

  6. Oilor, cum ati vrea voi sa scăpați de taxe la stapan? Pai trebuie sa plătiți tot ce aveti la stăpânul american. Iar el va pune piciorul pe grumaz ca sa ii plătiți prastiile si gazul la pretul de trei ori

  7. Total Recall este un film de acțiune științifico-fantastic american din 1990. În film interpretează actorii Arnold Schwarzenegger, Rachel Ticotin, Sharon Stone, Michael Ironside și Ronny Cox.
    -martzienilor mutantzi si marztienelor cu 3 tzatze le-au inchis oxigenul……

  8. Soluțiile UE sunt pentru retardați. Adică Polonia si Bulgaria vor primi gaze de la vecini. Care vecini si de unde au aceștia gaze ?. Oare gazele vecinilor nu sunt tot ruseşti ?. Adică mai băgăm unul-doi intermediari ca să mărim preţul, să-i obișnuim pe ” ieuropeni” cu preţul gazelor americane, care sunt scumpe acum datorita tehnologiei de extracție, fracturarea hidraulica, si mai proaste calitativ. Cică asta este soluția care va salva UE de dependenta rusească. Numai ca si aici este un numai. In primul rând nu exista infrastructura necesara acestei operațiuni, conducte, stații de lichefiere, tancuri de transport, stații de gazeificare racordate la rețelele naționale de gaze. Toate acestea necesita mult timp si mai ales investii mari, care încă nu au finanțare. In final rezulta un preț imens pentru gaze, mai slabe calitativ. Efectul economic direct va fi o recesiune economica severa a UE, scăderea dramatica a competitivității economiilor vest europene, ceea ce avantajează enorm economia americana, si nu numai, China si India de ex. In final se înlătura monopolul rus asupra purtătorilor de energie, gaze, petrol, cărbune, profitabil pentru ambele pârți, cu monopolul american, care tot monopol este, dar si costisitor, nesuspendabil. UE sare din lac in puț. Ca sa găsești logica unor evenimente trebuie răspuns la întrebarea ; cui folosește ?. Războiul din Ucraina folosește doar SUA, cel mai agresor stat contemporan.

  9. UE un putregai de colhoz dirijat de pedofilii de la Bruxelles cade in prapastie daca au pus botul la drogatii lui Bideu

  10. Eu spun ca rezolvarea crizei gazului in Evropa este cresterea urgenta a productiei de fasole.

  11. solutia la orice problema este FORTA. daca nu se rezolva inseamna ca nu folosesti suficienta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger