AcasăSOCIALSe elimină pensionarea anticipată? Crește stagiul minim de cotizare? Ce s-a aflat...

Se elimină pensionarea anticipată? Crește stagiul minim de cotizare? Ce s-a aflat de la Guvern

Se elimină pensionarea anticipată? Crește stagiul minim de cotizare? Ce s-a aflat de la Guvern (foto: Facebook)

În contextul în care recent s-a discutat intens în privința unei intenții a Guvernului de a crește stagiul minim de cotizare, ori de a elimina pensionarea anticipată, reprezentanți Ministerului Muncii, condus de Raluca Turcan, au ieșit cu precizări.

Din care să reiasă că nu există nicio discuție care să vizeze majorarea stagiului minim de cotizare și că ”nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată”.

Iată comunicatul integral al Ministerului Muncii, transmis luni seară:

”Având în vedere că în spațiul public au fost vehiculate o serie de informații privind intenția Guvernului de a crește stagiul minim de cotizare, ori de a elimina pensionarea anticipată, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) face următoarele precizări:

MMPS a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării.

Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari.

În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum și diferite variante de lucru.

În ceea ce privește informația lansată în spațiul public, potrivit căreia ”Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani”, atragem atenția că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia.

Reamintim că stagiul minim de cotizare este perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.

Pentru corecta informare a publicului, 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, deci afirmația referitoare la intenția Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurdă.

În ceea ce privește noul sistem de calcul, care ar elimina indicele de corecție, facem precizarea că se analizează posibilitatea includerii acestui indice sub o anumită formă în viitoare formulă de calcul a pensiilor.

În același timp, MMPS nu a inițiat nicio discuție și nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată.

Îmbunătățirea legislației și finalizarea procesului de evaluare a tuturor dosarelor au ca scop recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii ținând cont de elemente suplimentare de contributivitate, astfel încât pensionarii cu aceeași pregătire și cu aceeași vechime să aibă pensii egale.”

PSD a anunțat că așteaptă răspunsuri pe această temă

Luni, în contextul în care s-a vorbit despre discuțiile pe maginea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, senatorul Radu Oprea a anunțat ce s-a decis, luni, în cadrul ședinței Biroului Permanent Național al PSD, cu privire la PNRR și la întrebările la care social-democrații așteaptă răspuns de la Guvern.

Este inadmisibil să aflăm pe surse, din presă, ce prevede acest plan pe care ministrul Ghinea şi premierul Florin Cîţu intenţionează să îl transmită către Bruxelles. De aceea, (…) astăzi am hotărât ca o delegaţie de specialişti ai PSD să continue dialogul, discuţiile referitoare la PNRR, pentru a afla toate detaliile referitoare la acest plan.

Avem trei întrebări la care căutăm răspuns: dacă este adevărat că intenţionează să îngheţe salariile, pensiile, să crească vârsta de pensionare şi să interzică pensionarea anticipată. Aceasta este o anti-reformă, nu este o reformă. Cu aşa ceva PSD nu va fi niciodată de acord”, a declarat Radu Oprea.

Ciolacu, acuze către Guvern

Cu doar câteva zile înainte, liderul PSD Marcel Ciolacu trimisese săgeți în direcția Executivului condus de către Florin Cîțu. Cu tot cu un document. ”Deși nimeni nu le-a cerut-o, Guvernul Cîțu a transmis la Bruxelles că intenționează să nu mai aplice legea care prevede mărirea pensiilor, că va desființa pensia anticipată, că va mări vârsta de pensionare, dar și vechimea în muncă necesară pensionării!

Acum înțelege toată lumea de ce insistăm să vină în Parlament să își asume clar în fața românilor ce nenorociri au de gând să facă cu adevărat sub masca PNRR?!

PSD se opune categoric acestor intenții! Și vom folosi toate mijloacele legale pentru a stopa ”reformele” criminale împotriva românilor!”, sună mesajul postat, vinerea trecută, pe 21 mai, pe pagina oficială de Facebook a lui Marcel Ciolacu, text căruia i-a fost atașat următorul document:

sursa foto: Facebook/ Marcel Ciolacu
author avatar
Andrei Coman
523 afisari

5 COMENTARII

  1. DESFIINȚAȚI ORICE PENSIONARE ÎNAINTE DE 65 DE ANI!
    DESFIINȚAȚI PENSIILE SPECIALE DATE ANIMALELOR NENOROCITE!

  2. stimabila tot lucra la dosare cu sina si alte feluri iar acum catu vine el ca un erou cu ghinea si le baga in pnnr adica ceva nemaiauzit nicaieri sa amanetezi si veniturile de zi cu zi si chiar alea depuse de ani la stat de oameni adica pensii ,si ramane somera sau doar purtatoare de ravase pt papagali!!!!!!!!!!! s a trezit intr o dimineata cu obiectul muncii volatilizat sau asta se numeste tradare????????

  3. Ministra Kill Bill pupacioasa icur a lui Nuti, e in ilegalitate max deoarece anul asta, nu a indexat pensiile in ianuarie si nici nu a marit dupa lege cu 40% cum a semnat plavanu . Rog procurorii sa se sesizeze de la aceste 2 grave incalcari de lege!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger