AcasăSOCIALSe dezmembrează școlile. Sălile de clasă și laboratoarele, donate ONG-urilor

Se dezmembrează școlile. Sălile de clasă și laboratoarele, donate ONG-urilor

România educată. Mix de activități și instituții în școlile românești

După închiderea școlilor și comasarea acestora, Ministerul Educației a trecut la etapa dezmembrării unităților de învățământ. Astfel, ministerul a publicat procedura de donare a spațiilor din interiorul școlilor și din curtea acestora către diverse ONG-uri și instituții publice, creându-se un amalgam periculos în incinta acestora, unde siguranța elevilor este pur și simplu aruncată în aer.

Școlile și spitalele capcane ale morții

Scăderea natalității, cu consecințe directe în scăderea populației școlare, este un fenomen pentru care politicul nu a găsit și nici nu a căutat soluții. Deși fenomenul se manifestă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, semn al nivelului de trai ”ridicat” promis, în România acesta are o notă particulară. Și anume, nu a scăzut foarte mult natalitatea, cât a crescut migrația către alte state UE, unde românii își nasc și își cresc acum copiii.

Pe fondul prăbușirii economice a României, dar și a Europei, nici nu există șanse pentru a opri reducerea populației. La noi, primul semn a venit în urmă cu câțiva ani, când școlile, în special din mediul rural, au început să se închidă, din lipsa elevilor. Ulterior, unitățile de învățământ din orașe au început să se comaseze, tot din cauza scăderii populației școlare. Lucrurile se agravează, însă, cu fiecare an care trece, în lipsa unor măsuri ferme de susținere a creșterii natalității.

Astfel, Ministerul Educației a trecut la un alt nivel, luând decizia de a permite donarea unor ”bucăți” din clădirile unităților de învățământ către alte instituții și ONG-uri, care să-și desfășoare activitatea concomitent cu clasele de elevi, creându-se un amalgam periculos. Și vorbim despre schimbarea destinației bazei materiale a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, compusă din terenuri, clădiri cu destinația de săli de clasă, săli de sport, laboratoare, cabinete, biblioteci, ateliere, cantine, cămine, grupuri sanitare, anexe, magazii, centrale termice, precum și alte asemenea spații/imobile, conform Ordinului ministrului Educației.

Se restrânge activitatea

Potrivit Ministerului Educației, pentru a fi dezafectate, în imobilele sau spaţiile pentru care se solicită schimbarea destinaţiei nu trebuie să se mai desfăşoare activităţi de învăţământ, respectiv proces didactic sau alte activități adiacente acestuia, sau acestea să fi fost restrânse şi să nu existe perspectiva creşterii efectivului populaţiei şcolare. Imobilele sau spaţiile respective pot fi folosite în vederea funcţionării altor instituţii în care se desfăşoară activitate de educaţie extraşcolară sau pot fi folosite în vederea funcţionării altor instituţii aflate în subordinea consiliului local sau consiliului judeţean.

Totodată, aceste imobile pot fi folosite în vederea funcţionării unor instituţii care desfăşoară activităţi de utilitate publică, pentru desfăşurarea altor activităţi care contribuie la dezvoltarea comunității locale, definite ca atare de către consiliul local/consiliul judeţean, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare specifice domeniului de activitate, şi care nu afectează, după caz, atât activitatea didactică, cât și revenirea la destinaţia iniţială.

Donație pe 20 de ani

Schimbarea destinaţiei bazei materiale a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, susține Ministerul Educației, se va face pe o perioadă determinată, în funcţie de felul activităţii desfăşurate. Pentru alte instituţii/unităţi de învăţământ preuniversitar/universitar de stat, maximum 25 de ani, pentru ONG-uri, maximum 20 de ani, pentru activităţi desfăşurate de către alte instituţii publice, pentru activităţi desfăşurate de către instituţii aflate în subordinea consiliului local/consiliului judeţean și pentru activităţi de educaţie şcolară/extraşcolară desfăşurate de către alte unităţi/instituţii de învăţământ privat, maximum 10 ani, iar pentru desfășurarea altor activități, maximum 5 ani.

”După expirarea perioadei de schimbare de destinație, imobilele vor reveni la destinaţia iniţială – spaţiu de învăţământ, respectiv pentru desfășurarea procesului didactic sau a altor activități adiacente acestuia – şi se vor afla într-o stare tehnică cel puţin similară cu cea din momentul schimbării destinaţiei”, se arată în ordinul ministrului Educației.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.168 afisari

1 COMENTARIU

  1. Incalca Codul administrativ si prejudiciaza dreptul de proprietate al statului.Altii, doar pentru schimb de terenuri au luat cu condamnare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger