Cauta

Se destructurează Armata Română. Ordinul Băncii Mondiale va provoca plecări în masă din sistem

România rămâne fără armată

Banca Mondială a ordonat Guvernului să scoată pensiile militare din sfera pensiilor speciale și să nu se atingă de ele, motivând că și-așa sunt destul de mici. În schimb, aceeași instituție a cerut Executivului să mărească vârsta de pensionare, fapt care va provoca plecări masive din sistem. În momentul de față, militarii se pensionează la 49-50 de ani, însă acum riscă să iasă la pensie probabil la 65 de ani. 

Nu cuantumul pensiilor este problema, sumele fiind modice, ci faptul că există posibilitatea ca un număr uriaș de militari să părăsească sistemul, dat fiind că vârsta de pensionare se reduce la această categorie cu 13 ani, a transmis Banca Mondială.

”Considerăm că pensiile militare îndeplinesc deja cerințele Jalonului 215 și propunem să nu se ia în considerare acum o nouă reformă a pensiilor militare. Mediul extern este foarte diferit în prezent față de momentul negocierii PNRR. Lumea s-a schimbat la 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina. Astăzi există o zonă de război nu departe de granița României cu Ucraina, iar toate țările care se învecinează cu Ucraina trebuie să mențină un nivel ridicat de pregătire militară. Nu trebuie făcut nimic acum care să pună în pericol forța și pregătirea militară”, susține Banca Mondială.

Instituția arată că un număr important de militari activi au îndeplinit deja condițiile de pensionare anticipată și că orice reducere a efectivelor ar putea să îngreuneze atragerea de noi recruți pentru a se înrola în armată. Mai mult, Banca Mondială arată că, în 2017, limita pentru beneficiile pensiilor militare a fost redusă de la 80% la 65% din salariul brut și, în același timp, militarii au început să plătească o cotă de 25% la buget pentru a contribui la finanțarea pensiilor lor. În schimb, Banca Mondială cere schimbarea legislației privind pensiile militare de stat care prevede reducerea vârstei pentru personalul militar care lucrează în condiții speciale. „Guvernul ar trebui să aibă în vedere o revizuire atentă a condițiilor în care militarii și polițiștii pot ieși la pensie anticipată, precum și modificări ale acestor hotărâri de guvern”, arată Banca Mondială.

Prea puțini rezerviști

Maiorul în rezervă dr. Dan Băzăvan ne spune că s-a mai încercat majorarea vârstei de pensionare la militari de-a lungul timpului. De obicei, în prezent, militarii ies la pensie la 49-50 de ani, deși pot ieși și mai devreme pe caz de boală.

”Nu poți să ții un om inapt sau apt limitat în serviciul militar pentru că devine un risc. Dacă se va majora vârsta de pensionare nu numai că vor pleca acum masiv din sistem, dar nu o să mai vină nimeni la MApN. Unul dintre cele mai importante avantaje ale militarilor  pe care le prezintă recrutorii este că poți ieși la pensie mai devreme. De ce s-ar duce să lucreze în armată, când știu că pot muri oricând? Salarizarea este la nivelul lui 31.12. 2009, Ordinul Meritul Militar, prevăzut de articolul 11 din Legea 80/1995 este anulat, iar pensia militară suplimentară, cu care se contribuie lunar cu 5%, a fost confiscată. Un militar angajat are o pensie acum de 1.700 -1.900 de lei, iar 1.900 de lei are cel cu o vechime de 25 de ani”, ne-a declarat mr(r) dr. Dan Băzăvan. Acesta arată că, din 2007 până în prezent, masa rezerviștilor a scăzut constant, pentru că foarte puțini s-au mai îndreptat spre cariera militară.

Armată comună europeană

Mr (r) dr. Dan Băzăvan ne mai spune că cei aflați la conducerea țării nu sunt interesați de existența Armatei Române, ci doar de o armată comună europeană. ”Noi nu mai avem suveranitate, pentru că pe 17 octombrie Senatul României a renunțat la suveranitate, prin adoptarea Legilor justiției în forma în care a fost propusă de Cătălin Predoiu. Neavând suveranitate, de ce ne mai trebuie Armată? Pe teritoriul României sunt dislocate trupe din alte armate, Franța, SUA, Germania, Belgia, Olanda ș.a.m.d. Și atunci de ce ar mai trebui să plătească rezerviști din România? Aici va fi problema lor majoră, că rezerviștii vor fi dușmani ai poporului și oricând le vor putea crea probleme foarte mari și se tem de ei. Este normal să te temi de unul care cunoaște legea. De ce au distrus sistemul de învățământ? Pentru că pe un om cu cunoștințe la mansardă este greu să-l prostești. De ce au distrus sistemul de sănătate? Pentru că pe un om sănătos este greu să-l învingi. De ce vor să distrugă rezerviștii? Pentru că sunt un potențial risc pentru Guvernul României”, ne-a precizat mr (r) dr. Dan Băzăvan.

Ultimele stiri

  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Internațional englez, arestat în Spania
  • Exit mobile version