AcasăSOCIALSe deschid școlile în ianuarie? Ministrul Cîmpeanu oferă răspunsul mult așteptat

Se deschid școlile în ianuarie? Ministrul Cîmpeanu oferă răspunsul mult așteptat

Sorin CimpeanuSe deschid școlile în ianuarie? Ministrul Cîmpeanu oferă răspunsul mult așteptat

Când se redeschid școlile? este o întrebare aflată pe buzele tuturor părinților din România. Toate unitățile școlare din țară și-au închis ușile și s-au mutat în online pe 9 noiembrie, în urma unei hotărâri a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. 

Autoritățile au precizat la momentul respectiv că Premierul trecerea școlilor în scenariul roșu era o măsură temporară. La 9 decembrie, oficialii au transmis că școlile și grădinițele rămân închise până pe 11 ianuarie 2021, cursurile continuând online până pe 22 decembrie 2020.

Pe 23 decembrie a fost prima zi a vacanței de iarnă, potrivit calendarului anului școlar, urmând ca școala să se reia pe 11 ianuarie.

„Se aprobă prelungirea suspendării activității lor care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem online pentru perioada 09.12.2000-23.12.2020”, se arată în hotărârea CNSU.

Când se întorc elevii fizic la școală?

Dacă se reiau cursurile fizic începând cu 11 ianuarie nimeni nu știe. Nici măcar noul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu nu a oferit un răspuns clar în acest sens.

„Această întrebare (n.r. când se deschid școlile) îşi găseşte răspunsul printr-o analiză responsabilă împreună cu Ministerul Sănătăţii şi specialişti în epidemiologie. Urmează să avem o discuţie serioasă în acest sens cu ministrul Sănătăţii care încă nu şi-a preluat mandatul”, a declarat Sorin Cîmpeanu, potrivit stiripesurse.ro.

Acesta doar a anunțat, după audierile din comisiile parlamentare, că printre prioritățile sale se numără și deschiderea școlilor, fără să precizeze clar când se întorc elevii la clasă.

„Ministerul Educaţiei trebuie să fie în prima linie a responsabilităţii, alături de Ministerul Sănătăţii. Sistemul Educaţiei este cel mai mare sistem public, în orice ţară. Va trebui să ne concentrăm pe probleme de ordin urgent cum ar fi deschiderea şcolilor pe care ne-o dorim a se face cât mai repede va permite perspectiva epidemiologică. Au fost evoluţii specifice care vizează în special copiii. Este prioritate zero analiza acestor evoluţii şi luarea celei mai bune decizii, în sensul în care ne dorim cu toţii, profesori, elevi, părinţi, Minister al Educaţiei, reîntoarcerea cât mai grabnică la şcoală. Prioritizarea deschiderii școlilor va trebui să fie, în primul rând grădiniţă şi învăţământ primar, apoi învăţământ gimnazial, apoi învăţământ liceal şi învăţământ universitar cu cele trei, licenţă, master şi doctorat”, a spus Sorin Cîmpeanu, potrivit stiripesurse.ro.

author avatar
Andreea Vlad