AcasăSOCIALSe dau bani de la stat! Ce sumă vor primi românii care...

Se dau bani de la stat! Ce sumă vor primi românii care au lucrat de acasă în timpul stării de urgență

lucrat de acasa

Vești bune pentru sute de mii de angajați! Persoanele care au lucrat în regim de telemuncă pot primi 2.500 de lei de la Guvern pentru achiziţionarea de echipamente IT. Banii se vor acorda la cererea şi prin intermediul angajatorului.

Condiţia pentru această măsură este ca persoana respectivă să fi lucrat minimum 15 zile lucrătoare în regim de telemuncă, pe perioada Stării de Urgenţă.

Cum a fost stabilită suma?

Suma a fost hotărâtă prin raportare la prețul mediu al unui echipament IT – laptop – cu specificații tehnice de nivel mediu, potrivit playtech.ro. Aceasta se acordă numai angajatorilor care au statutul de întreprinderi mici și mijlocii și care au făcut dovada utilizării telemuncii în perioada stării de urgență.

Guvernul sprijină reducerea timpul de lucru al angajaților

Din pachetul de măsuri nou adoptate mai face parte sprijinirea reducerii cu până la 50% a timpului de lucru al angajaţilor. Dacă apelezi, ca angajator, la reducerea timpului de muncă pentru angajat tu îl vei plăti cu 50 % din salariu, iar statul oferă o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul iniţial şi salariul de după modificarea programului de muncă.

De exemplu, pentru un salariu net de 4.000 de lei, avem un total de 6.800 de lei brut. După modificarea programului la 50%, angajatorul va plăti 3.400 de lei din brut , iar statul 75 % din 3.400 de lei, adică 2.550 de lei. Cu alte cuvinte, dintr-un salariu brut de 6.800 de lei, cu program redus la jumătate, brutul tău scade cu doar 12,5 % – 5.950 de lei. Din netul de 4.000, vor ajunge la tine în mână circa 3.400 de lei, dacă angajatorul tău apelează la această măsură.

Sumele se vor plăti prin acelaşi mecanism de rambursare ca la şomajul tehnic. Bugetul estimat pentru pachetul de măsuri este 2,5 miliarde de lei şi pot benficia până la 700.000 de angajaţi.

Munca la domiciliu și telemunca

Telemunca este acea formă de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor, potrivit universuljuridic.ro.

Astfel, principala diferență dintre cele două varietăți de muncă la distanță este dată de aspectul teritorialității, în sensul că în cazul telemuncii, locul muncii va putea fi nu numai domiciliul, dar și în orice alt loc ales de către telesalariat (orice salariat care desfășoară activitatea în regim de telemuncă), în afara locului de muncă organizat de angajator.

author avatar
Andreea Vlad
1.064 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger