AcasăSOCIALSe dau ajutoare pentru căldură! Ce orașe primesc cei mai mulți bani....

Se dau ajutoare pentru căldură! Ce orașe primesc cei mai mulți bani. Primăria Capitalei nu apare pe listă

calduraCRIZA ENERGETICĂ. Amenzi usturătoare și închisoare pentru cei care-și supraîncălzesc locuințele

Guvernul a aprobat, în ședinta de joi, alocarea a peste 310,4 milioane de lei pentru acoperirea unei părți din costurile cu încălzirea populației, în sistem centralizat. Este vorba de bani pentru pentru 31 de localități. Din păcate, pe listă nu apare și Capitala.

Suma pe care Executivul urmează să o aloce reprezintă aproximativ un sfert din ceea ce ceruseră 25 de municipii, pentru a acoperi facturile cu termoficare, scrie Digi24.ro. Banii vor veni din Fondul de rezervă bugetară, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică, în sistem centralizat, a populației, a transmis Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).

Câți bani primesc localitățile

Astfel, banii au fost alocati pentru 31 de unități administrativ-teritoriale (UAT), în funcție de solicitările acestora înregistrate la nivelul instituției.

Hotărârea vine după ce premierul interimar Florin Cîțu s-a întâlnit la începutul lunii cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, care trimisese anterior Ministerului Finanțelor un document cu sumele de care au nevoie 25 de municipii, printre care Timișoara, Iași, Cluj, Constanța, pentru a acoperi factura la încălzire prin sistemul centralizat.

Suma necesară pentru a depăși iarna (octombrie 2021 – aprilie 2022) este de 1,8 miliarde de lei, din care primarii pot susține doar o mică parte. În urma centralizării datelor, s-a constatat că 1,27 miliarde de lei ar trebui să vină de la bugetul central, deci de aproximativ patru ori mai mult decât au primit mai multe municipii decât cele menționate.

Capitala nu primește fonduri

În ceea ce privește Capitala, ministrul a precizat că abia aseară a fost primită și solicitarea de alocare a sumei de 968 milioane lei din partea Municipiului București, pentru care nu a existat timpul fizic pentru o analiză care să permită o fundamentare corectă în raport cu celelalte solicitări. „Cererea respectivă va face obiectul unei analize ulterioare împreună cu Ministerul Finanțelor”, a precizat instituția.

Dintre localitățile beneficiare, cei mai mulți bani i-a primit Timișoara – 53,8 milioane de lei, deci aproximativ 17%, în timp ce municipalitatea, care ceruse peste 351 de milioane de lei. Urmează Iași, cu 45,9 milioane de lei (din cele 245 de milioane de lei cerute de la buget) și Drobeta Turnu Severin, cu aproape 44,6 milioane de lei, în timp ce municipiul ceruse 40 de milioane de lei.

author avatar
Andreea Vlad
394 afisari

2 COMENTARII

  1. Cum adica ” din păcate ” ?! Foarte bine ca nu primește nimic, ” bucurestii ” primesc ce si-au dorit, n-asa ?

  2. Nu este corect. Subvenția la căldură în Constanța se acorda la toți cei racordați la CET și este de vreo 3 ori mai mare decât prețul plătit de consumatorii. Adică consumatorul plătește 250 lei Gca iar subvenția poate ajunge pana la 800 lei, pentru ca prețul real al unei Gcal este de 1. 034 lei. Asa ca mulți „boieri” cu apartamente de 100 mii EUR și SUV la scara beneficiază de impozitele plătite de mine, care am făcut economii și mi-am pus centrala pe gaze. Ce este asta? Protecție sociala pentru smecheri? La munca nu la pomana, hotilor!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger