Cauta

Se dă ultimul tun. Peste 100.000 de tranzacții cu pământ românesc

Laurențiu Baciu: ”Este clar că cineva trebuia să mai cumpere niște terenuri”

Guvernul s-a asigurat că ultimele vânzări de terenuri agricole din România către străini nu vor întâmpina probleme cu noua lege, care impune restricții importante celor din afara țării. Astfel, Executivul a aprobat o ordonanță de urgență prin care cele peste 100.000 de cereri de cumpărare depuse până la 13 octombrie 2020 nu vor intra sub incidența noilor reglementări.

Legea nr. 175/2020 care aduce modificări în măsurile de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan nu a intrat nici acum în vigoare, deși actul normativ impune restricții severe străinilor la cumpărarea de pământ românesc. Și asta pentru că Guvernul nu s-a grăbit deloc să elaboreze normele metodologice, la notariate vânzările perfectându-se pe vechea lege. Cum însă s-au găsit notari care s-au încăpățânat să aștepte normele metodologice, blocând vânzările, Guvernul a sărit în ajutorul cumpărătorilor și a aprobat o ordonanță de urgență care le întărește cadrul legal. ”Nepromovarea în regim de urgență a prezentului act normativ ar avea drept consecințe negative reprezentate de nefinalizarea lucrărilor privind ofertele de vânzare aflate în curs de soluționare, la data intrării în vigoare a noilor prevederi pot provoca efecte negative semnificative, atât în ceea ce privește proprietatea privată, cât și limitarea exercitării acestui drept garantat și ocrotit în Constituția României, nefinalizarea contractelor de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, cu posibile implicații financiare negative în desfășurarea activităților fermierilor. Precizăm faptul că, urmare situației mai sus expuse, la nivel național, în perioada 1 ianuarie – 13 octombrie 2020 au fost depuse 107.175 de cereri, pentru care au fost emise acte necesare perfectării contractelor de vânzare, din care în perioada 1 aprilie – 13 octombrie 2020 au fost depuse 69.459 de cereri, iar în perioada 1 septembrie -13 octombrie 2020 au fost depuse 21.993 de cereri, aflate în curs de soluționare”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență aprobate de Guvern.

Mânării cu darea în plată

Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, consideră că actul normativ elaborat de Guvern îi avantajează doar pe străini și că amânarea legii permite în continuare utilizarea dării în plată și a donațiilor fictive. ”Pe cine avantajează Guvernul? Pentru că pe români nu-i încurcă legea nouă. Restricțiile care au apărut în legea nouă îi vizau numai pe străini. Și atunci pentru ce au dat această ordonanță? Nu reușiseră să-și finalizeze străinii tranzacțiile? Este clar că ăsta este scopul, cineva trebuia să mai cumpere niște terenuri, trebuia să mai funcționeze darea în plată și donațiile. Pentru că să vă explic cum se fac jocurile cu darea în plată. Ca să se evite legea, se dau împrumuturi fictive celor care dețin pământuri, apoi aceștia invocă faptul că nu au bani pentru rambursarea împrumuturilor și dau, în schimb, terenurile. Iar la donații, la fel, terenurile erau, chipurile, donate. Prin noua lege, care se tot amână, nu mai ai voie să faci chestii de acest gen, cu darea în plată și donațiile”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Cetățenii străini, liber la achiziții

În Ordonanța de urgență a Guvernului se specifică foarte clar că cetăţenii unui stat membru al Uniunii Europene, ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, precum şi apatrizii cu domiciliul în România, într-un stat membru al Uniunii Europene, precum şi persoanele juridice având naţionalitatea română, respectiv a unui stat membru al Uniunii Europene pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan. ”Dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan se poate dobândi de cetăţeanul unui stat terţ şi apatridul cu domiciliul într-un stat terţ, precum şi persoanele juridice având naţionalitatea unui stat terţ”, se mai arată în actul normativ aprobat de Guvern.

Ultimele stiri

  • Polonia verifică dacă judecătorul care a cerut azil în Belarus a fost spion
  • VIDEO| Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer „armistițiu olimpic”
  • Poza Zilei
  • Iohannis, din nou turist. De această dată se va întâlni cu Joe Biden la Casa Albă
  • Horoscop 7 mai 2024 – Mergi la căldura casei tale
  • Germania acuză Rusia de atacuri cibernetice. Ambasadorul Germaniei în Rusia a fost rechemat în țară.
  • Alege ce citești
  • Alertă, păziți vistieria: Iohannis a plecat în America!
  • Digitalizarea ANAF, praf și pulbere. Nici aplicațiile banale nu funcționează
  • Obiectivele militare ”pârjolesc” totul în jur. Terenurile din zonă, confiscate, mascat, de stat
  • Exit mobile version