AcasăSOCIALSe dă ultimul tun. Peste 100.000 de tranzacții cu pământ românesc

Se dă ultimul tun. Peste 100.000 de tranzacții cu pământ românesc

Laurențiu Baciu: ”Este clar că cineva trebuia să mai cumpere niște terenuri”

Guvernul s-a asigurat că ultimele vânzări de terenuri agricole din România către străini nu vor întâmpina probleme cu noua lege, care impune restricții importante celor din afara țării. Astfel, Executivul a aprobat o ordonanță de urgență prin care cele peste 100.000 de cereri de cumpărare depuse până la 13 octombrie 2020 nu vor intra sub incidența noilor reglementări.

Legea nr. 175/2020 care aduce modificări în măsurile de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan nu a intrat nici acum în vigoare, deși actul normativ impune restricții severe străinilor la cumpărarea de pământ românesc. Și asta pentru că Guvernul nu s-a grăbit deloc să elaboreze normele metodologice, la notariate vânzările perfectându-se pe vechea lege. Cum însă s-au găsit notari care s-au încăpățânat să aștepte normele metodologice, blocând vânzările, Guvernul a sărit în ajutorul cumpărătorilor și a aprobat o ordonanță de urgență care le întărește cadrul legal. ”Nepromovarea în regim de urgență a prezentului act normativ ar avea drept consecințe negative reprezentate de nefinalizarea lucrărilor privind ofertele de vânzare aflate în curs de soluționare, la data intrării în vigoare a noilor prevederi pot provoca efecte negative semnificative, atât în ceea ce privește proprietatea privată, cât și limitarea exercitării acestui drept garantat și ocrotit în Constituția României, nefinalizarea contractelor de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, cu posibile implicații financiare negative în desfășurarea activităților fermierilor. Precizăm faptul că, urmare situației mai sus expuse, la nivel național, în perioada 1 ianuarie – 13 octombrie 2020 au fost depuse 107.175 de cereri, pentru care au fost emise acte necesare perfectării contractelor de vânzare, din care în perioada 1 aprilie – 13 octombrie 2020 au fost depuse 69.459 de cereri, iar în perioada 1 septembrie -13 octombrie 2020 au fost depuse 21.993 de cereri, aflate în curs de soluționare”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență aprobate de Guvern.

Mânării cu darea în plată

Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, consideră că actul normativ elaborat de Guvern îi avantajează doar pe străini și că amânarea legii permite în continuare utilizarea dării în plată și a donațiilor fictive. ”Pe cine avantajează Guvernul? Pentru că pe români nu-i încurcă legea nouă. Restricțiile care au apărut în legea nouă îi vizau numai pe străini. Și atunci pentru ce au dat această ordonanță? Nu reușiseră să-și finalizeze străinii tranzacțiile? Este clar că ăsta este scopul, cineva trebuia să mai cumpere niște terenuri, trebuia să mai funcționeze darea în plată și donațiile. Pentru că să vă explic cum se fac jocurile cu darea în plată. Ca să se evite legea, se dau împrumuturi fictive celor care dețin pământuri, apoi aceștia invocă faptul că nu au bani pentru rambursarea împrumuturilor și dau, în schimb, terenurile. Iar la donații, la fel, terenurile erau, chipurile, donate. Prin noua lege, care se tot amână, nu mai ai voie să faci chestii de acest gen, cu darea în plată și donațiile”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Cetățenii străini, liber la achiziții

În Ordonanța de urgență a Guvernului se specifică foarte clar că cetăţenii unui stat membru al Uniunii Europene, ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, precum şi apatrizii cu domiciliul în România, într-un stat membru al Uniunii Europene, precum şi persoanele juridice având naţionalitatea română, respectiv a unui stat membru al Uniunii Europene pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan. ”Dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan se poate dobândi de cetăţeanul unui stat terţ şi apatridul cu domiciliul într-un stat terţ, precum şi persoanele juridice având naţionalitatea unui stat terţ”, se mai arată în actul normativ aprobat de Guvern.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.677 afisari

5 COMENTARII

  1. Cetateanul apatrid…e tare…
    Cum raporteaza astia la Oficiul pt combatrerea spalarii banilor..Ca in declaratie cumparatorul trebuie sa si declare domiciliul si cetatenia…
    Un stat fara terenuri (teritorii) nu exista.

  2. toti aia care au murit aparand pamantul asta de la facere sa nu va ierte si sa asteptati toate gandurile lor la voi ba politicienilor tradatori!!!!!!

  3. De multă vreme am spus că românii vor ajunge ca palestinienii, adică oameni fără țară.Iar populația parcă este hipnotizată. Nu vrea să știe nimic, nu vrea să creadă nimic. Cei care mai au curajul să rostească adevărul sunt blamați, ridiculizați, marginalizați. Populației îi este indiferent ce se întâmplă și crede că pe ea nu o afectează nimic. A fost învățată la trai bun fără muncă sau pe muncă puțină. I s-a dat ceva găunțe când s-a distrus și s-a vândut industria la fier vechi. Nimeni nu și-a pus problema de unde va lua pensie dacă fabricile sunt tăiate și vândute. Apoi i s-a mai dat ceva grăunțe din vânzarea resurselor după care s-a intrat în sarabanda datoriilor contractate de hoti, timp în care s-au furat si pădurile și cele mai multe suprafețe arabile, că străinii n-au luat orice ci numai pământ a-ntâia, peste 3 000 000 ha din aproape 6 milioane disponibile. Dar a venit criza iar țara nu mai are industrie, resurse, agricultură și multe altele care i s-au furat. Dar are datorii, de cel puțin 10 ori mai mult decât a contractat Ceaușescu, bani cu care a făcut industria. Spunea un grec: acum voi românii o duceți bine că plătiți numai dobânzile, să vedeți cum o să fie când veți plăti împrumuturile. Puțini își mai amintesc cum a fost când ne-au pus imperialiștii mâna-n gât să plătim cele 11 miliarde de dolari, că deh, românul e fudul și are mintea scurtă. Rămâne de văzut, cum a spus orbul, cum va fi la plata celor 110 miliarde euro!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger