Cauta

Se dă lege! Angajatorii vor împărți profitul cu salariații

Muncitorii vor primi o parte din profitul patronilor

Cel puțin 7,5% din profitul net al unei companii private sau al unei regii autonome va fi împărțit salariaților care au minim 12 luni vechime. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege inițiat de deputați, care instituie, astfel, obligația de participare la profit a angajaților pentru toate societățile.

Salariații din România vor beneficia de un fel de al 13-lea salariu, care va fi constituit din împărțirea unui procent de minim 7,5% din profitul net al firmei la care lucrează, potrivit unui proiect de lege depus la Senat. Participarea la profit a salariaților este o practică des întâlnită la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, susțin inițiatorii proiectului legislativ. ”La nivelul UE, participarea la profit se regăsește în 30% dintre unitățile cu peste 10 angajați, în timp ce 13% din angajații europeni beneficiază de diverse scheme de participare la profit.

Participarea angajaților la profitul companiei reprezintă un instrument de creștere a bunăstării angajaților. Totodată, e o modalitate prin intermediul căreia este redusă inegalitatea de venit și avere. Asa cum arată studiile, veniturile din participarea la profit reprezintă adesea singura modalitate de a economisi pentru salariații cu venituri mici. De asemenea, participarea la profit reprezintă un instrument care stimulează fidelitatea angajaților, îmbunătățind astfel productivitatea și performanța companiilor. Angajații care beneficiază de rezultatele muncii lor lucrează mai eficient, ceea ce aduce beneficii companiei”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Inegalitate între capital și muncă

Potrivit deputaților, în România, inegalitatea dintre capital și muncă este în continuare una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. Cota parte care revine muncii se situează în mod constant sub 40% din PIB, în ciuda creșterii constante a ratei de ocupare, a majorărilor salariale și în contrast cu majoritatea statelor europene, unde repartiția tinde să fie mult mai echitabilă. Conform datelor Eurostat, în 2018 ponderea remunerației în PIB a salariaților la nivelul UE-28 era de 48%, iar în România, de 38%. În unele state, cunoscute pentru inegalitatea redusă și pentru societățile incluzive, cota parte care revine angajaților depășește 50% din PIB – în Franța reprezintă 52%, în Germania 53%, iar în Elveția -59%. Pe de altă parte, remunerarea capitalului reprezintă 52% din PIB în România, față de media UE-28 de 40%, semnalează deputații.

Bani mai mulți pentru performanță

Din partea de 7,5% din profitut net realizat, o cotă de 80% este destinată împărțirii tuturor salariaților eligibili sau în mod egal pentru perioade egale lucrate în unitate, se precizează în proiectul de lege. Restul de 20% este destinat împărțirii numai salariaților mai performanți sau tuturor, dar în cote diferențiate în funcție de performanțele profesionale ale salariaților, așa cum au rezultat din evaluările profesionale periodice efectuate conform prevederilor Codului Muncii sau din propunerile făcute de superiorii ierarhici, potrivit prevederilor contractelor colective de muncă aplicabile, a contractelor individuale de muncă și regulamentului intern ai unității.

Sumele acordate salariaților cu titlul de participare la profit reprezintă venituri asimilate salariilor și se declară și acordă la data stabilită pentru plata salariilor sau ultimei tranșe a salariilor aferente lunii în care este prevăzut de lege termenul pentru depunerea situațiilor financiare anuale pentru exercițiul financiar în cauză, se mai arată în proiectul de act normativ.

Ultimele stiri

  • Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de Cartea Mileniului OMUL VĂLURIT
  • Alege ce citești
  • Vizita lui Iohannis în SUA: România dă tot și nu primește nimic!
  • S-a rupt lanțul de iubire. Moldovenii, respinși pe bandă rulantă la intrarea în România
  • Rapid Premier League
  • Dovezi zdrobitoare. Camioanele supraîncărcate ale ucrainenilor ne-au făcut praf infrastructura
  • Sabotaj împotriva statului. Contractele cu operatorii străini din Portul Constanța, în defavoarea țării
  • Femeia cu cele mai mari buze din lume și-a injectat și nasul, pentru a echilibra trăsăturile feței – FOTO
  • Unde se vând lingourile de aur “ca pâinea caldă”
  • „Supa vulcanică”, umătoarea sursă de minerale esențiale?
  • Exit mobile version