AcasăSOCIALSe cere renegocierea PNRR. Importăm cantități enorme de energie electrică!

Se cere renegocierea PNRR. Importăm cantități enorme de energie electrică!

Politica energetică a României, un dezastru național

Sindicaliștii de la Cartel Alfa au trimis un memoriu președintelui României, premierului, Senatului și Camerei Deputaților în care cer renegocierea PNRR. Aceștia arată că, din cauza condițiilor impuse de fostul Guvern, România și-a închis capacitățile pe cărbune și a ajuns să importe aproape 3.000 de MW de energie electrică, la prețuri exorbitante. Confederația Cartel Alfa este decisă să meargă și la Bruxelles, pentru a arăta situația îngrozitoare în care se găsește țara. 

Constant, în ultimii 10 ani, România a închis 50% din capacitatea centralelor electrice de producție a energiei pe bază de cărbune, iar toate aceste capacități închise au fost tăiate și vândute ca fier vechi, nemaipunându-se capacități noi de producție a energiei în loc, semnalează sindicaliștii de la Cartel Alfa Gorj, într-un memoriu adresat instituțiilor statului.

”Puterea instalată pe cărbune în 2012 era de circa 5.350 MW, iar în prezent România mai dispune de 3.165 MW. Prin angajamentul asumat de România în Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C6 energie, se vor închide capacități de producție de 2.355 MW până la 31.12.2025, iar după data de 1 ianuarie 2026 va mai rămâne o capacitate de 810 MW, care va fi trecută în conservare până în anul 2030. Urmare a închiderilor capacităților de producție energie electrică pe cărbune în ritm accelerat, România a ajuns importator de energie, iar, în perioadele în care nu bate vântul, se importă cantități uriașe de energie, ajungându-se, la orele de vârf, și la importuri de 2.950 MW”, se arată în memoriul Cartel Alfa. Sindicaliștii semnalează că România a negociat PNRR luându-și angajamente și ținte care vor pune în dificultate societățile și consumatorii casnici și că, urmare a conjuncturii actuale și a deficitului de energie electrică înregistrat la nivelul țării, prețul pe MW a crescut galopant, ajungând, în unele zile, pe PZU, să se tranzacționeze cu 3.000 lei/MW.

PNRR, împotriva interesului național

România nu își mai poate permite să închidă în ritm accelerat capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, susține Cartel Alfa, care a solicitat Guvernului adoptarea unor măsuri în regim de urgență. Cea mai importantă dintre acestea este renegocierea Programului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, prevăzut în PNRR, în concordanță cu interesul național. Totodată, sindicaliștii cer suspendarea imediată a achiziționării certificatelor de CO2 pe o perioadă de 2-5 ani sau subvenționarea acestora integral de către stat, după modelul aplicat în Polonia.

”Cerem urgentarea adoptării hotărârii de guvern de scoatere din fondul forestier a suprafețelor de teren aflate în fața fronturilor de lucru pentru deblocarea avansului carierelor și urgentarea extinderii licențelor de exploatare din perimetrele miniere existente în prezent în cadrul societății. Solicităm suspendarea disponibilizărilor de personal și urgentarea asigurării deficitului de personal în cadrul societății, astfel ca, într-un orizont de timp de minimum 6 luni, să conducă la creșterea producției de cărbune la o cantitate anuală de cel puțin 18 milioane de tone, începând cu 2023, ceea ce va conduce la o producție anuală de energie la Complexul Energetic Oltenia de 11.500.000 MW și menținerea constantă a acestei producții până la obținerea independenței energetice a României”, se mai precizează în memoriu.

Din nou, OMV

Președintele Cartel Alfa Gorj, Alin Munteanu, arată că importăm enorm de multă energie și că trebuie să ne gândim că, în scurt timp, nu o să ne mai dea nimeni energie, pentru că fiecare țară își păstrează pentru ea. ”Și acești 3.000 de MW, fiindcă noi depindem de ei, sunt și vor fi la prețuri extraordinar de mari. Ne tot vorbesc despre gazele din Marea Neagră, deși o să treacă ani buni până o să vedem gaze de acolo. Virgil Popescu ne vorbește despre gaze și la el, în Turnu Severin, oamenii se încălzesc la blocuri cu butelii, că nu au gaze. A pus-o în directorat la CE Oltenia pe Pintea Diaconu Lăcrămioara, care nu a trecut de un an pe acolo și al cărei soț este în boardul OMV. Și OMV a câștigat să facă parcuri fotovoltaice la CE Oltenia, cu banii din PNRR. Tot spun că a luat Complexul Energetic Oltenia proiectul. Nu a luat CEO nimic, a luat OMV-ul”, ne-a declarat Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.424 afisari

16 COMENTARII

  1. TAMPITUL DE LA MINISTERUL ENERGIEI ESTE ACELAS ,CHIAR DACA S-A SCHIMBAT COALITIA DE GUVERNARE ,IAR MOASA COMUNALA A ACESTOR PARODII DE GUVERNE ESTE TOT JOHANIS !.
    ROMANIA ANORMALA ,ROMANIA ANALFABETA ,ROMANIA ESUATA , ROMANIA FALITA SUNT REALIZARILE DE NECONTESTAT ALE CAPACITATII DE DECIZIE POLITICA DUPA 7 ANI DE ADORMIRE A DULAPULUI SASESC.
    ACEL POPESCU LEGAT DE SCAUNUL DE LA ENERGIE PRIN GRIJA LUI JOHANIS , TREBUIE TRIMIS IN TRIBUNAL PENTRU INALTA TRADARE ACEST POPESCU !,DE INCOMPETENTA SI IRESPONSABILITATE POATE FI ACUZAT JOHANIS CAND A MOSIT 3 GUVERNE TOATE NISTE ADUNATURI DE HAHALERE ,HOTI SI MAFIOTI .

      • Stii care e motoul programului Romania educata? Daca nu sti iti zic eu „Tara te vrea prost”

    • ZIARE.COM UN SITE DE EXCREMENTE

      FALSI JURNALISTI CE SI-AU CREAT SUTE DE CONTURI FALSE SI VA CENZUREAZA SI VA INJURA
      TOTI KLOSETARII SI POSTACII S-AU ADUNAT PE SITE-ul ZIARE.COM SI HALESC KAKAT LA GREU

  2. Nu contează că importăm prea multă energie electrică. Împortant este să o plătim la timp iar dacă suntem pe plus este bine să dăm plusul și capacitățile energetice altora gratis.

    • De ce sa importăm???Dacă avem capacități sa producem noi cât sa și exportam, străinii acum poate o dau mai ieftin dar când vor închide tot la noi sa vezi atunci preturi bomba

  3. Suntem un stat esuat, suntem un stat vandut strainilor, dar, surpriza, la noi nimeni nu pateste nimic, din contra e decorat pentru serviciile aduse tarii

  4. Asa este…niște hoți.
    Dar, încurajați de indolenta romanilor care accepta, ptr salarii uriașe.
    Vezi Radu Caprau cu 580000 euro/an.
    Iar omv, plătește sindicatul sa tacă…vezi fondul Prahova.
    Iar, în posturile cheie , care diriguie banii, austrieci și bulgari.Vezi Neel, Atanas9v, Loredana Prahova.
    O echipa de 6 „incoruptibili”au de lucru 6 luni și ar aduce 600 milioane euro la buget.
    Inatacabil

  5. Scoatem in afara legii USR, nationalizam OMV, scoatem gaz din mare și producem curent.
    In plus ii dam clanta lu’ Mache….
    Asta-i rezolvarea !

  6. Cu PNRR-ul ne ducem in groapa! Trebuie denuntat, iar cei ce l-au semnat din partea Romaniei trebuie sa raspunda penal pentru prejudicii aduse tarii. Termocentralele trebuie redeschise si extractia de carbune trebuie reluata. Trebuie anulate certificatele de carbon, ca si impovarearea cu ele a preturilor. Daca UE vrea sa ne distruga, poate ca nu mai vrem noi UE!

  7. Ha ha ha,în Severin oamenii nu au gaze ,prepara mâncarea la butelie,și Virgil ne minte ca face grupuri pe gaz!
    Omul asta trebuie judecat și condamnat pentru subminarea economiei.

  8. Ministrul asta ar trebuii alergat cu pietroaie, nevasta sa are 8 peco OMW ,Serviciile dorm????

    • Care servicii?Contribuabilii doar plătesc serviciile, dar ele din 90 încoace sunt ca și inexistente,Complexul Energetic Oltenia este ultima reduta pe care politicienii nu reușiseră sa o vândă, acum acest ministru care de altfel este o sluga va face sa dispară energia produsa în România!Felicitări acestui Lider care are curajul sa iasă din turma

  9. PNRR Este semnat de fostul ministru lgbt usr ,Virgil Popescu doar executa acum ,deci într un cuvânt nu mai votați usr pnl

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger