AcasăSOCIALSe cere reformă totală în sistem. Experți independenți în locul Colegiului Medicilor

Se cere reformă totală în sistem. Experți independenți în locul Colegiului Medicilor

mediciExperții independenți, spaima medicilor

Federația Solidaritatea Sanitară a solicitat Guvernului și Ministerului Sănătății o restructurare urgentă a sistemului sanitar, în contextul cazului Spitalul Pantelimon, care riscă să extindă neîncrederea asupra tuturor unităților sanitare. Sindicaliștii cer un corp profesional al experților în medicină, care să fie o structură total independentă pentru cercetarea malpraxisului, precum și o soluționare rapidă a erorilor medicale, prin acordarea de despăgubiri la nivelul spitalului.

Sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară cer Guvernului și Ministerului Sănătății introducerea corpului profesional al experților în medicină, ca organism autonom, care să-și desfășoare activitatea în relație cu instanțele și cu instituțiile responsabile de despăgubirea pacienților pentru prejudicii. ”Corpul profesional al experților în medicină trebuie să fie o structură total independentă, care să emită o opinie credibilă în cazurile de malpraxis”, ne-a declarat Marius-Gabriel Predica, vicepreședinte al Federației Solidaritatea Sanitară. Acesta susține că și Colegiul Medicilor a cerut înființarea unui astfel de organism. Și, într-adevăr, Colegiul Medicilor, în proiectul de modificare a Legii malpraxisului, a solicitat instituirea Corpului experților medicali judiciari, care înseamnă o evidență permanentă și actualizată a persoanelor care pot efectua expertize pentru instanțele civile, organele judiciare, asigurători sau părți în cazurile de malpaxis, precum și în alte cazuri prevăzute de lege. Însă totul va fi coordonat și organizat tot de Colegiul Medicilor. ”Admiterea în corpul experților medicali de specialitate se face pe baza de examen organizat de Colegiul Medicilor din România. Monitorizarea activității experților medicali de specialitate se realizează de Colegiul Medicilor din România prin intermediul Biroului Executiv Național”, se arată în propunerea legislativă elaborată de Colegiul Medicilor din România.

Atac subtil la medicii legiști

Potrivit unui comunicat al Colegiului Medicilor din România, prin includerea obligatorie a opiniei experților medicali în cadrul unei anchete de malpraxis, se va asigura un echilibru necesar în analizarea modului în care au fost respectate cele mai înalte standarde medicale. ”În prezent, exclusiv un medic legist poate emite o opinie medicală obligatorie pentru justiție. Medicii legiști nu au competențele necesare pentru a se putea pronunța pe toate actele medicale, din toate specialitățile medicale. Introducerea obligatorie a opiniei specialiștilor facilitează o abordare și interpretare multidisciplinare a cazurilor complexe, cum sunt cele în care există o suspiciune de malpraxis. Profesionalismul, empatia și compasiunea sunt valorile care definesc și ghidează majoritatea medicilor. Înțelegem pe deplin teama și supărarea pe care pacienții și aparținătorii lor le pot resimți în aceste zile. Este esențial să rămânem echilibrați și să acționăm cu discernământ, pentru a menține stabilitatea și funcționalitatea sistemului medical, astfel încât fiecare persoană să primească sprijinul și îngrijirea de care are nevoie, într-un climat de respect și încredere reciprocă”, se arată în comunicatul Colegiului Medicilor din România.

Bani pentru prejudicii

În acest context, Federația Solidaritatea Sanitară a solicitat Guvernului și Ministerului Sănătății înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienților pentru prejudicii. ”Sistemul malpraxis este construit pe ideea pedepsei asupra cadrului medical. Trebuie concepute anumite mecanisme sau anumite proceduri, astfel încât, în momentul în care apare o situație de culpă medicală sau de acuzații pe această zonă, inclusiv unitatea sanitară să aibă o intervenție, ca să nu se ajungă în instanță și părțile să ajungă la un anumit compromis. Foarte mulți medici ne spun că sunt destul de des târâți prin tribunal”, ne-a mai declarat vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară, Marius-Gabriel Predica. Totodată, sindicaliștii au cerut introducerea profesiei de etician/bioetician în spitalele publice. ”Date fiind numeroasele dezbateri publice pe tema unor eventuale eșecuri în respectarea eticii medicale și deontologiei profesionale, există o evidentă nevoie de expertiză obiectivă în domeniu. Acești profesioniști trebuie recrutați din rândul altor categorii profesionale decât medicii (cum ar fi absolvenții de drept, filozofie, antropologie ș.a. specializați în etică/bioetică). Eticienii trebuie să aibă ca responsabilități coordonarea activității Consiliului etic, participarea la comisiile aferente procedurilor aplicabile în condiții speciale, furnizarea consilierii necesare profesioniștilor din sănătate în toate problemele de natură etică, respectiv supravegherea respectării acestor principii în tratarea și îngrijirea pacienților. Este nevoie și de crearea procedurilor etice aplicabile în cazul deficitului de resurse vitale raportat la numărul de pacienți care au nevoie de ele (procedură rațională de alocarea a resurselor vitale deficitare)”, susțin sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.