AcasăSOCIALUPDATE: Cîmpeanu, anunț de ultimă oră despre începerea școlii, pe 8 noiembrie...

UPDATE: Cîmpeanu, anunț de ultimă oră despre începerea școlii, pe 8 noiembrie – VIDEO

Se așteaptă ANUNȚUL cu privire la condițiile în care se vor relua cursurile în școli. Criteriul decisiv

Elevii, părinții, dar și cadrele didactice așteaptă să afle ce decid oficialii în privința reluării cursurilor, începând de luni, 8 noiembrie, în format fizic, adică în sălile de clasă.

UPDATE: Ministrul Cîmpeanu a focut o serie de precizări, în cadrul unei conferințe de presă, vineri dimineață, cu privire la reluarea cursurilor.

Şcoala va începe pentru toţi elevii şi pentru toţi copiii din grădiniţe în data de 8 noiembrie. Mă refer aici şi la sistemul de învăţământ de stat şi la sistemul de învăţământ privat. Este în curs de derulare şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care se propune modificarea ordinului ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii în acest sens. În foarte scurt timp, va fi validată hotărârea la nivelul CNSU.

Ordinul va fi semnat de către cei doi miniştri şi va fi trimis către Monitorul Oficial în vederea publicării astăzi, cât mai curând posibil, în aşa fel încât pe parcursul acestei zile să poată exista şedinţe ale Consiliilor de administraţie în fiecare şcoală şi în fiecare grădiniţă, prin care să se ia decizia de funcţionare a şcolii începând de luni, 8 noiembrie, şi să fie anunţată. Criteriul se referă la rata de vaccinare la nivelul fiecărei şcoli şi grădiniţe”, a precizat ministrul.

Precizare importantă

Potrivit oficialului, în cazul în care vor fi situații problematice cu privire la resursa umană sau de infrastructură, va exista și pe mai departe posibilitatea ca școlile respective să ceară desfășurarea cursurilor în sistem online.

„În situaţia în care, dincolo de rata de vaccinare, există probleme la nivel de resursă umană – am dat exemplul unui număr semnificativ de profesori carantinaţi sau infectaţi sau există probleme de infrastructură – va exista în continuare posibilitatea ca la nivelul şcolii să se formuleze o cerere conform articolului 3.2 din Ordinul de ministru 5338 care va fi modificat astăzi, pentru ca şcoala să rămână în online, chiar dacă are o rată de vaccinare de peste 60%.

Rată de vaccinare de peste 60%, conform raportărilor de la finalul săptămânii trecute, exista în 54% din şcolile şi grădiniţele României – învăţământ de stat şi învăţământ privat”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

S-a aflat deja atât de la Cotroceni, cât și de la ministrul interimar al Educației ce criteriu se are, mai nou, în vedere – gradul de vaccinare a personalului unei școli.

Urmează să se emită un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății care să ofere precizări în această privință.

Cîmpeanu, mențiuni importante

„În momentul de față, pragul propus pentru a putea relua școala cu prezență fizică este de 60% rată de vaccinare a personalului în învățământ – vorbim nu numai de profesori și învățători, vorbim de întregul personal dintr-o anumită școală”, a anunțat Cîmpeanu, joi seară, la Antena 3.

Și nu este singurul procent adus în discuție de către oficialul guvernamental.

„La nivel național avem rată de vaccinare în sistemul de învățământ preuniversitar de 66,5%, conform raportărilor din ziua de vineri, săptămâna trecută. Acum este cu siguranță puțin mai mare”, a mai punctat ministrul interimar al Educației.

Iohannis: Va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică

În primă fază, Klaus Iohannis a fost cel care a anunțat, joi seară, că nu se va prelungi vacanța copiilor. „La sfârșitul acestei săptămâni vacanța nu va fi prelungită și, începând de luni, acolo unde condițiile sanitare și epidemiologice o permit, elevii se vor putea întoarce fizic la școală. Acest lucru este valabil pentru grădinițe, pentru școli, deci pentru sistemul preuniversitar”, a afirmat președintele.

Klaus Iohannis a punctat, însă, că se va avea în vedere o nouă condiție pentru ca în școli să se poată desfășura cursuri cu prezență fizică. „Însă va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică, și anume gradul de vaccinare a personalului școlii”, a anunțat Iohannis.