Unul plătește și își asumă responsabilitatea, iar celălalt dă ordine. Cam așa se rezumă relația dintre Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, via DSU – Raed Arafat. Motivul discordiei este reprezentat de serviciile de ambulanță, care au fost puse între ciocan și nicovală și de care trag cele două ministere, făcându-le imposibilă desfășurarea activității în condiții optime.
Introducerea, pe șest, a unei propoziții în proiectul de act normativ privind organizarea și funcționarea MAI a stârnit un nou scandal între Alexandru Rafila și Raed Arafat. Este vorba despre precizarea că asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Teoretic nu pare a se schimba mare lucru.
Din păcate, încă din 2014, serviciile de ambulanță au intrat în coordonarea lui Raed Arafat, creând numai probleme. Directorii de la ambulanță se plâng că dubla comandă a adus numai prejudicii asupra activității. Arafat coordonează, în sensul că stabilește metodologia de lucru la ambulanțe, iar Ministerul Sănătății plătește și răspunde, așa cum răspund și directorii în fața Ministerului Sănătății. Toate raportările se fac către Ministerul Sănătății, nu către DSU. Un fel de copil cu două moașe care rămâne cu buricul nelegat. Sistemul de ambulanță face parte din structura Ministerului Sănătății, dar cumva, pentru că așa a cerut Raed Arafat, acesta a ajuns fix la el, fără să aibă legătură cu gestionarea situațiilor de urgență. În fapt, s-a indus în mod deliberat o confuzie între Protecția Civilă, transformată în DSU, și sistemul de ambulanță.
Astfel, responsabilitatea DSU ar trebui să fie doar în cazul dezastrelor, nu și a evenimentelor medicale de zi cu zi. Singurul moment în care pompierii de la SMURD ar putea interveni ar fi doar la descarcerare, cu echipamentele speciale. În rest, afecțiunile medicale sau accidentele gestionabile aparțin, de drept, ambulanțelor, cu personal de înaltă calificare în acest domeniu.
Interpretare greșită
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că Raed Arafat a interpretat în mod eronat ordonanța din 2014 și că această coordonare a ambulanțelor de către DSU se face doar în cazul catastrofelor sau dezastrelor, nu în condiții de normalitate.
”DSU are atribuții de coordonare integrată, cu caracter permanent, la nivel național, a activităților de protecție civilă, de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, de asigurare a resurselor umane, materiale, financiare și de altă natură necesare restabilirii stării provizorii de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență, în cadrul unităților și compartimentelor de primire a urgențelor, denumite în continuare UPU/CPU, precum și în cadrul structurilor SMURD și serviciilor publice de ambulanță, până la internarea în spital sau externarea din UPU/CPU”, se arată în Ordonanța 1/2014, invocată de Alexandru Rafila. Confuzia se creează din cauza cuvântului ”permanent”, la coordonarea integrată, însă, dacă citești cu foarte mare atenție, constați că Rafila are dreptate. Totul se face pentru restabilirea stării de normalitate, ceea ce înseamnă că DSU coordonează ambulanța doar în situații catastrofice.
Replica lui Arafat
Într-o postare pe pagina sa de facebook, Raed Arafat invocă și el OUG nr.1/2004, aducând însă un argument în plus. Astfel, prin OUG/2020, a fost modificată ordonanța inițială și a fost trecut foarte clar: “DSU coordonează operațional serviciile de ambulanță județene, respectiv Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, UPU/CPU, serviciile publice Salvamont și Salvaspeo și activitățile de căutare-salvare canină în domeniul situațiilor de urgență”. Nici asta nu schimbă prea mult lucrurile, deoarece totul se referă la situațiile de urgență curente și la cele de amploare și de intensitate deosebite sau la dezastre cu impact deosebit de grav, produse pe teritoriul național, potrivit aceleiași ordonanțe.