AcasăSOCIALSe ascut cuțitele. Conflict major între Ministerul Sănătății și MAI

Se ascut cuțitele. Conflict major între Ministerul Sănătății și MAI

Rafila are dreptate. Arafat nu poate coordona ambulanțele decât în cazul dezastrelor

Unul plătește și își asumă responsabilitatea, iar celălalt dă ordine. Cam așa se rezumă relația dintre Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, via DSU – Raed Arafat. Motivul discordiei este reprezentat de serviciile de ambulanță, care au fost puse între ciocan și nicovală și de care trag cele două ministere, făcându-le imposibilă desfășurarea activității în condiții optime.

Introducerea, pe șest, a unei propoziții în proiectul de act normativ privind organizarea și funcționarea MAI a stârnit un nou scandal între Alexandru Rafila și Raed Arafat. Este vorba despre precizarea că asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Teoretic nu pare a se schimba mare lucru.

Din păcate, încă din 2014, serviciile de ambulanță au intrat în coordonarea lui Raed Arafat, creând numai probleme. Directorii de la ambulanță se plâng că dubla comandă a adus numai prejudicii asupra activității. Arafat coordonează, în sensul că stabilește metodologia de lucru la ambulanțe, iar Ministerul Sănătății plătește și răspunde, așa cum răspund și directorii în fața Ministerului Sănătății. Toate raportările se fac către Ministerul Sănătății, nu către DSU. Un fel de copil cu două moașe care rămâne cu buricul nelegat. Sistemul de ambulanță face parte din structura Ministerului Sănătății, dar cumva, pentru că așa a cerut Raed Arafat, acesta a ajuns fix la el, fără să aibă legătură cu gestionarea situațiilor de urgență. În fapt, s-a indus în mod deliberat o confuzie între Protecția Civilă, transformată în DSU, și sistemul de ambulanță.

Astfel, responsabilitatea DSU ar trebui să fie doar în cazul dezastrelor, nu și a evenimentelor medicale de zi cu zi. Singurul moment în care pompierii de la SMURD ar putea interveni ar fi doar la descarcerare, cu echipamentele speciale. În rest, afecțiunile medicale sau accidentele gestionabile aparțin, de drept, ambulanțelor, cu personal de înaltă calificare în acest domeniu.

Interpretare greșită

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că Raed Arafat a interpretat în mod eronat ordonanța din 2014 și că această coordonare a ambulanțelor de către DSU se face doar în cazul catastrofelor sau dezastrelor, nu în condiții de normalitate.

”DSU are atribuții de coordonare integrată, cu caracter permanent, la nivel național, a activităților de protecție civilă, de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, de asigurare a resurselor umane, materiale, financiare și de altă natură necesare restabilirii stării provizorii de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență, în cadrul unităților și compartimentelor de primire a urgențelor, denumite în continuare UPU/CPU, precum și în cadrul structurilor SMURD și serviciilor publice de ambulanță, până la internarea în spital sau externarea din UPU/CPU”, se arată în Ordonanța 1/2014, invocată de Alexandru Rafila. Confuzia se creează din cauza cuvântului ”permanent”, la coordonarea integrată, însă, dacă citești cu foarte mare atenție, constați că Rafila are dreptate. Totul se face pentru restabilirea stării de normalitate, ceea ce înseamnă că DSU coordonează ambulanța doar în situații catastrofice.

Replica lui Arafat

Într-o postare pe pagina sa de facebook, Raed Arafat invocă și el OUG nr.1/2004, aducând însă un argument în plus. Astfel, prin OUG/2020, a fost modificată ordonanța inițială și a fost trecut foarte clar: “DSU coordonează operațional serviciile de ambulanță județene, respectiv Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, UPU/CPU, serviciile publice Salvamont și Salvaspeo și activitățile de căutare-salvare canină în domeniul situațiilor de urgență”. Nici asta nu schimbă prea mult lucrurile, deoarece totul se referă la situațiile de urgență curente și la cele de amploare și de intensitate deosebite sau la dezastre cu impact deosebit de grav, produse pe teritoriul național, potrivit aceleiași ordonanțe.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.509 afisari

40 COMENTARII

  1. SMURD-ul nu are ce căuta la intervențiile care țin de boală efectivă pentru că n-are personal pregătit pentru asta. Tot ceea ce reprezintă manifestarea unei boli nu are nevoie de intervenția incompetenților în medicină de la SMURD care fac doar serviciul de taximetrie sau agravează boala ci de personalul calificat de la Serviciul de Ambulanță. SMURD-ul a fost creat pentru intervenții la dezastre adică cutremur, incendiu, inundație, accident pe șosele unde se fac descarcerări și se tratează traumatisme, plăgi, fracturi, hemoragii care, în final, ajung tot la serviciile de urgență din spitale și la care pot interveni inclusiv ambulanțele Ministerului Sănătății. Arahatul vrea totul pentru el. Epidemia este o situație în care normal este să intervină tot Ministerul Sănătății pentru că cere competență adevărată în medicină nu curs de 2 săptămâni de paramedic care nu e altceva decât un felcer făcut la fără frecvență. Ministerul de Interne știe doar să dea amenzi în pandemie nu să aplice tratamente de urgență. Cum draku ne-am pricopsit cu arahatul ăsta de care nu mai scăpăm, nu știu.

    • ne-au ajutat ciorbarii cu stele pe umar sa ne pricopsim cu seful girofarelor coleg de ong cu radu tudor

    • Wolfie… ești bunicel..
      Arahat și sistema lui sunt veritabile infracțiuni!
      Sunt curios cine va fi cel cu boase care să-l bage pe acest jeg la pușcărie. Bine, nu doar pe el…

    • Sunt 2 tipuri de ambulanță general vorbind la SMURD: cele de tip C1 și C2 care au în componență un medic și o asistentă, ambii de regulă de la UPU (Ministerul Sănătății) și 2 paramedici care conduc ambulanța, fac compresiile la resuscitări și cară materiale și pacienți.
      Tipul ăsta de ambulanțe este foarte eficient datorită echipajului medical, respectiv medicul și asistenta, care au competențe solide în medicină de urgență.
      Al doilea tip, cel întâlnit curent peste tot în țară este B2. Acesta este operat de așa numiții „paramedici”, de fapt servanți pompieri. Băieți inimoși în mare măsură, foarte eficienți atunci când este nevoie să cari un pacient de la etajele superioare dar fără studii sau pregătire de specialitate în domeniul medicinei, altele decât cursurile „intensive” de aproximativ o lună (!) de la SMURD. În fapt sunt doar 3 săptămâni de curs de prim ajutor, și alea cu zile libere în weekend, în cadrul cărora se predau exact aceleași protocoale care se învățau înainte la Crucea Roșie: masuri de prim ajutor în stop cardio respirator, pansamente simple, cum se pune o mască de oxigen cu elastic, etc. În general nu au cunoștințe medicale nici măcar medii.
      Este suficient să întrebi orice paramedic, în orice ocazie posibilă, unde se află amplasat un anumit organ, de exemplu splina sau pancreasul. 9 din 10 nu vor ști ce să răspundă. Adică nu au în general nici măcar cunoștințe minime de anatomie, ce să mai vorbim de un diagnostic diferențial între subtipuri de pancreatită acută și importanța deosebirii lor, diverse forme de insuficiență circulatorie, tipuri de șoc, sau, doamne ferește, să interpreteze un EKG.
      Acești băieți așa numiți „paramedici” pur și simplu nu au cunoștințe medicale, programul de „module” implementat de Arafat fiind o tâmpenie, pentru că de fapt ceea ce fac ei este să ia pacientul repede și să de-a fuga cu el la spital. Adică niște taximetriști specializați, cu mușchi.
      Spun „așa numiții” pentru că în realitate, conform codurilor internaționale, termenul de „paramedic” se aplică unei persoane care a urmat o formă de școlarizare în domeniul medicinei de urgență de minim 2 ani !
      În nici un caz nu poate fi numit paramedic cineva care face un curs de prim-ajutor de 3 săptămâni, o lună. Practic, mulțumită d-lui Arafat, în România termenul de „paramedic” este unul onorific, competențele descrise în COR aplicânduli-se doar asistenților medicali de pe ambulanțele de stat. Citiți definiția COR pentru paramedici și o să vă lămuriți.
      De fapt, ca mai tot ce a făcut Arafat până acum, este vorba de niște măsuri și decizii la limita legalității și chiar a logicii.
      În România pompierul denumit pompos și abuziv „paramedic” după un curs de doar câteva săptămâni, „tratează” infarct, avc, come hiper și hipoglicemice, abdomene acute, traume de orice fel, etc.
      Tratează e doar un fel de a spune, pentru că nu au nici dreptul, nici cunoștințele și nici competențele necesare pentru administrarea vreunui medicament, permisiunea de a administra un Captopril de 25 în crize hipertensive făcându-se la indicația prin radio a medicului coordonator, medic care nu este la caz să vadă pacientul, starea generală, particularitățile de caz, eventualele probleme asociate, sau să urmărească evoluția sau reacția acelui pacient la „tratament”. Ăsta este un alt abuz al lui Arafat asupra pacienților.

      • Daca taceai filozof ramaneai. Smurdul nu are decat ambulanta c1 si b2. C2 este la saj. C1 are medic specializat in medicina de urgenta c2 are medic care poate fii si de familie.

        • „Fara nune” (sic!),ai dreptate, am confundat TIM cu C2. De restul ce spui, paramedicii, pregătirea, competențele, etc? Greșesc și legat de asta?

      • Oare răspud în cazul unui malpraxis? Nu poți să aduci acuze unui paramedic pt malpraxis din simplu motiv că nu este medic, nu are studii medicale. Haide- ți să- și facă fiecare treaba lui !

      • Pare că lucrați în sistem….
        Ați atins exact problema!
        Păcat că a fost necesar să treacă atâția ani ca să discute opinia publică aceste realități.

    • Nu dau un medic Smurd pe 2 de la Ambulanța .Cu asta am zis tot .Si nici o asistenta de la Smurd pe 3 de la ambulanța.

      • Anonim, „medicii smurd” și „asistentele smurd” sunt de fapt medicii și asistentele de la UPU, aceiași pe care îi înjură oamenii că sunt „nepăsători” și „șpagagii” când sunt îmbrăcați în uniforme albe, și îi aplaudă și îi adulează verbal când se îmbracă în salopete roșii. Mulți dintre medicii care lucrează azi în UPU au lucrat mai întâi pe Ambulanță, mai interesează-te. Ce dai tu și pe cine dai tu este egal cu zero.

      • Da, în multe situații nici eu nu aș da medicii și asistentele de la SMURD pe cei de la ambulanță….
        Dar trebuie să știți că la nivelul unui județ există UN echipaj de acest tip maxim DOUĂ în unele județe mai mari!!!!
        Așadar ca să beneficiem toți de oameni pregătiți corespunzător trebuie să ne imbolnavim pe rând!!!!
        Dacă serviciile județe de ambulanță nu erau marginalizate chiar cu intenția de desființare la un moment dat aveam la acest moment o altă asistență prespitaliceasca
        S-a ales extinderea fără nici o logică a acestor echipaje de prim ajutor care sunt încadrate de pompieri numiți paramedici doar onorific și fără pregătire medicală
        De ce să împingi atâtea resurse spre ceva care nu poate oferi de fapt asistență medicală în prespital????

      • Nu serios!? Da’ esti la piață sa dai sau iei, fie el medic sau asistent?
        Ei bine afla ca medicii si asistentii de pe ambulanta asigura ASISTENTA PRESPITALICEASCA!
        Asa cum spune, face tot posibilul sau imposibilul de multe ori sa-l aduca viu la spital, unde, cei de la upu, au aparatele si mijloacele necesare sa-l tina in viata!
        Pe ambulanta posibilitatile „tehnice” sint limitate, nu personalul de pe acestea! Asa ca comparatia e gresita si vadit rautacioasa!
        Se vede ca auziti numai „nino-nino” si nu vedeti ceea ce e de vazut! „Upu” suna mai.frumos!
        Doar suna…

  2. Este un „conflict ” la misto . si rafila (oms ) si arafat (soros) au acelasi scop , falimentarea Romaniei . unul vrea intr-un fel , celalalt altfel , dar amandoi tot acolo .

  3. Ne facem ca nu pricepem. DSU este neaparat necesar, mai ales in aceste momente , cand razboiul este la usa. Ce ne impiedica sa-i dam cadre medicale calificate? Eu stiu ca paramedicii au aparatura mobila de monitorizare in legatura cu ambulante ATI ale DSU, incadrate cu medic si dotate cu aparatura de ATI. Atunci cand e grav intervine ambulanta ATI. Cred ca alt motiv pentru care DSU nu e agreat este faptul ca spitalele nu mai au posibilitatea sa nege ora la care a fost prezentat bolnavul. Am vazut cu totii cum un presedinte de consiliu judetean a constatat personal cum sunt umiliti cei care se prezinta la camera de garda. E bine cu doua institutii care se monitorizeaza si concureaza. Si e un serviciu rodat. Iritarea pe care ne-a provocat-o o anumita persoana, nu trebuie sa ne faca patimasi.

    • E bine cu două instituții care concurează: una face de taximetru și alta tratează pacienții în timp ce cealată îi transportă și ambele sunt plătite pentru asta de la un singur minister chiar dacă aparțin de ministere diferite..

      • Greșești,serviciile oferite de SMURD au in echipaj,la Cluj spre exemplu,un medic MU/ATI(medici primari) si 2/3 paramedici voluntari triati din rândul studenților de la medicină începând cu anul 2 de studiu si care anual sunt testați.Cei care nu corespund sunt excluși din sistem.Acest sistem este valabil la SMURD-TIM,salvarea fiind trimisă,de obicei, la accidente grave, AVC,SCR,INFARCT MIOCARDIC,deplasările fiind facute de serviciul 112.Aceste echipaje sunt folosite numai in Cluj si Mureș, restul județelor care au facultăți de medicină nu au acest sistem.Asadar,nu vorbiti in necunoaștere a situației!

        • În curând vor avea în echipaj și elevi de la liceele sanitare spre siguranța și liniștea noastră când ne plimbăm cu taxiul. Mai trebuie numiți niște chestori pe post de directori de spitale și va fi și mai bine.

        • Mănânci ra hat! Smurd este in fapt o infracțiune complexă, un nonserviciu plătit din bani publici ca sa facă antiperformantă. Nu exista profesionalism și niciun fel de specializare. Când îți vine un echipaj de la smurd te poți trezi cu foste croitorese, care au învățat sa pună un tifon pe o julitură în 3 zile de instruite, pe post de „doctor”.
          Si la Cluj-Napoca și la Târgu Mureș mediul este destul de corupt in sectorul asta infiltrat de arahat prin intermediul conceptului de COORDONARE, pe care, se pare, nu-l prea înțelege multă lume nici în popor, nici în domeniul instituțiilor legislative și nici cei de pe parchete si/sau instanțe.
          Arahat este in fapt un uzurpator de calități oficiale, care se folosește extrem de abil de toți neaveniții din politicul analfabet român ajunși pe funcții prin diverse structuri ale statului. Cu acești neaveniți infractorul arahat își construiește propria caracatița parazita și paralelă, dar care pina subminează capacitatea de a funcționa a structurilor și serviciilor publice în această tarisoara și asa teribil de coruptă.
          Îl poți lua pe arahat și împreună cu toți imbecilii susținători ai acestui demers infractor sa va aruncați în budă sau în pușcărie. Jegurilor!

      • Hai sictir .Stii tu ca paramedicii sunt platiti de la ministerul sanatatii ?Sunt platiti de pompieri adica de la MI. Adica fac pe „taximetristi ” pentru ministerul sănătatii si sunt platiti de ministerul de interne .

    • Raducule mai are mă ta mulți proști ca tine scoși din cu rul ala de cu r vă retardata?! Mult rahat e în capul unora ca tine…

  4. E imperios necesar reglementarea prin lege,si nu prin ordine si protocoale, relatiile dintre cele doua institutii cine coordoneaza , ce coordoneaza, in ce.conditii , cine achizitooneaza si mai ales cine RASPUNDE.
    Dar nu pot sa nu remarc ca in ultima perioada cand Arafat a iesit public sa mentioneze ca iar ” se inmultesc’ cazurile, si vor.fi si restrictii a iesit Rafila sa ne spuna ca NU e cazul.
    Arafat e specialist in medicina de urgenta dar vai de noi cand medicii dau sfaturi in alte specializari (epidemiologie,virusologie) !
    Ceea ce imseamna abatere disciplinara.
    Sa nu uitam cand Colegiul medicilor a sarit la gatul unei profesioniste, pneumolog din Arad.

    • Arafat nu e specialist in medicina de urgenta. Dacă era nu aveam atâția morți în saci de plastic îngropați la 3 metri adâncime.

  5. ARAFAT ARE DREPT DE A PRACTICA MEDICINA? ACEASTA E CHEIA TUTUROR HOTIILOR PUSE LA CALE PRIN SMURD.
    DACA NU ARE DREPT DE PRACTICA …CINE IL VREA PE ARABOIUL ASTA JEGOS SA UCIDA ROMANI? AFACERILE DE TRANSPLANT ORGANE CARAUSITE DE SMURD?

    ARE RAED ARAFAT DREPTUL DE A PRACTICA MEDICINA?! ORGANELE STATULUI PROTEJATI UN CRIMINAL …UN AVORTON AL MEDICINEI NU POATE PRACTICA MEDICINA DACA NU ARE DREPT DE PRACTICA….NU E CALIFICAT NICI MACAR CA ASISTENT MEDICAL SAU MOASA…

    CINE ARE NEVOIE DE TICALOSUL ASTA IN FRUNTEA MEDICINEI ROMANESTI? RASPUNDETI DRACULUI ODATA …INSTITUTIILE PARAZITE ALE STATULUI…ARE DREPT DE A PRACTICA MEDICINA?????

    DACA NU ARE, SUNTETI COMPLICI LA GENOCID..SANGELE ROMANILOR MORTI SA FIE ASUPRA URMASILOR VOSTRI PENTRU CA NU FACETI CEEA CE E DREPT SI CORECT….DOCTOR CARE NU ARE DREPT SA FIE DOCTOR…
    SI VOI TACETI???

    • Are drept de liberă practica, lucru verificabil in Registrul Medicilor din România. Abia acum vine întrebarea: pe baza cărui contract de prestări servicii medicale de anestezie și terapie intensiva, adică măcar gărzi i se da aceasta liberă practica anual? Probabil contractul exista….posibil sa fie la upu-Smurd Tg Mureș. E evident ca liberă practica ( care exista) se bazează pe un contract ( care exista) dar care nu e onorat de Dnul Arafat. As întreba când a consultat ultimul pacient, acolo unde are contractul…dar nu avem Ziariști care sa întrebe asta… restul e retorica

  6. Nu avem oameni cu coloana vertebrală sa își asume ce fac. . Toți se dau după deget,se ascund ,se pitesc,nu semnează,nu apar ca sefi ,nu răspund pentru ce decizie iau. Asta este maritul și iubitul ARAFAT al poporului roman,SALVATORUL neamului, urmașul DOMNULUI ȘTEFAN CEL MARE, ESTE UN Arafat. Asta e,asta avem, cu asta defilam. Noi suntem Romani! vurve

  7. Domnu Radu sa fin serioși sa să nu confundam și în cadrul smurd echipajele hai sa clarificam puțin dacă vb despre smurd ca echipaj terapie intensiva mobila e ok au dotare au medic merg câte 6 pana la 7 persoane la un caz și sunt plătiți de ministerul sănătăți da și întru adevăr când vin 7 persoane la un stop au resurse sa fie eficienți și sa transporte fata de amb care vin doi maz 3 când e echipaj cu medic din care pot fi din cele doua persoane o femeie sau din cele 3 chiar 2 femei și nu poți sa compari pt a transporta pe targa într-un accident forța unui bărbat cu a unei femei sau forța a 5 bărbați și 2 fenei de pte terapie intensiva cu un bărbat și o femeie asta vorbind în anumite situații aici e ok dar când vine epa adică echipaj de prim ajutor tot din smurd dar pompieri se schimba situația sunt plătiți de mai și pe ei nui vor la ministerul sănătăți și nici nu au pregătirea personalului medical din ambulanță de când coordonează arafat ms primește autosanitare prin arafat când vrea el și ms nu pt ca și ce sau dat sau dat prin mai de ce? De ce sa mergi cu aceste autosanitare la deltamed sa le repare ca aparatura vb a va spun eu ca e a lui arafat și e de vreo 5 ori mai scump orice reparație și multe altele și nimeni nu poate zice nimic ca ordinul vine de la arafat la ambulanță sa scos din medicație la smurd ia echipat cu de toate de ce pai îți spun eu ca să nu poate face treaba mai buna cine e competent ca nu are ce administra chiar dacă vrea și știe ce și sa vina în întâmpinare ați mobil sa facem reclama ca ei pot e uite eu nam nimic cu nimeni cinste și lor ca pot au cu ce dar hai sa gândim din punct de vedere al pacienților care merita și au nevoie de ajutor lasa sa facă ați mobil și ambulanță treaba dalae și doteazale pe amândouă cu ce au nevoie lasala la cei care le plătesc și le finanțează sa le și coordoneze și epa sa rămână la mai sa face pt ce sunt instruiți ei sa facă fiecare ce ieste instruit upu CPU lasa sa fie coordonate de aceiași minister care plătește nu sa fie coordonați de alți și sa fie eficienți nu sa plimbam pacienți ca și cu taxiul pe spusele lui arafat fiecare apel e urgenta nu e chiar asa sunt clienți fideli care nau urgente și suna de 3 ori pe zi la 112 și vin de la spital tot de aceleași 3 ori pe zi specific și când vad o ambulanta ii lovește dorul de ea și nimeni nu triaza puțin aceste cazuri iar cel care e bolnav grav nu ajunge ambulanță la timp ca face pe plac celor care nu plătesc la stat și au plăcerea de a solicita de 3 ori pe zi fără a prezenta urgente câți bani câte resurse se pierd din ministerul sănătăți pe aceste chestii fiind coordonat de alt minister și nimeni nu face nimic ca să vedeți ca aceste probleme nu vine arafat sa le rezolve

  8. Priceputule……mai intereseazate cum e cu personalul care este luat din UPU Cluj si are garzi pe SMURD…..Personalul este platit Medici si As med de catre Ministerul Sanatatii

  9. Ce atâtea comentarii?? Arahat a dovedit că ne este dușman pe față! Să plece acasăla el! Huooo!!!

  10. De ce nu îl întreabă nimeni pe Arafat, supranumit „părintele telemedicinei în România cum stă treaba în realitate cu „telemedicina”?
    Ideea de telemedicina presupune o transmisie de date în urma monitorizării ECG către un medic specialist, medic care ar trebui teoretic să vadă în timp real datele medicale ale pacientului și să le comunice fie prin stația radio, fie prin telefon membrilor echipajului măsurile care trebuiesc luate.
    În realitate acest sistem este COMPLET NEFUNCTIONAL de ani de zile !
    Echipajele, obligate sub amenințarea cu amenda și comisia de disciplină își fac datoria și efectuează transmisii de date CĂTRE NIMENI ! NU există medici specialiști la „celălalt capăt al firului”, transmisiile sunt unidirecționale, către niște servere care le stochează.
    Întrebați absolut orice membru al unui echipaj medical de urgență (ambulanță), de oriunde ar fi el, de câte ori a primit răspuns la transmisia de date, sau și mai simplu, dacă a primit VREODATĂ răspuns la vre-o transmisie de date!
    Este un sistem NEFUNCȚIONAL plătit din bani publici : IT-ști, STS, aparatură, etc.
    La finalul lui 2019 când Vela a anunțat auditul, registratorii medicali din UPU din toată țara au primit ordin să „bifeze” ca „văzut” toate aceste transmisii de date medicale.
    Erau sute de mii ! Sute de mii de transmisii de date nevizionate! Și au trebuit să le „vizioneze” pe toate.
    Dacă s-ar face un control real ar ieși la iveală o situație absolut halucinantă : de exemplu transmisia de date a unui om care a făcut un infarct miocardic acut în 2015 a apărut ca fiind văzută de „medicul specialist” la finalul lui 2019, începutul lui 2020 !
    Dacă chestia asta nu e spălare de bani atunci nu știu ce e!

    • Ioan ai perfecta dreptate. Am lucrat la SCJU Cluj și știu multe. Am fost ultimii Sanitarii pricepuți, am UMF terminat, tehnician radiolog de profesie, certificat first aider în UK și am început în Irlanda cursurile de first responder (în caz de urgență aveam și trusă de prim ajutor și pistol la șold). E mai grav. Nu există intenția de a delimita ambulantier, voluntar SMURD sau Salvare, paramedici, asistenți medicali și medici. La fel cum mult timp nu exista diferente intre SMURD ofițeri și SMURD Asociație non profit. Cursuri de prim ajutor de la particulari vorbesc de Advanced Life Suport (ALS) la atribuții de prim ajutor. Motivul e cunoscut: nu poți fi acuzat de malpraxis dacă nici nu ai pus mâna pe pacienți. Singurul care a încercat unirea SMURD și Salvare prin cursuri gratuite și comune la UMF a fost Nicu Mureșan. Arafat prin Albu, Costin, Sfrangeu și Simu (dacă ești din Cluj știi cine sunt) a avut grijă să îl nenorocească și să mai poată profesa doar în Franța. Aici Rafila are dreptate și pentru asta îl respect.

  11. FELICITĂRI DOMNULUI PROFESOR DR. RAFILA. DUMNEZEU SĂ VA AJUTE ÎN TOATE. SĂNĂTATE SI SUCCES ÎN TOATE.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger