AcasăSOCIALSe activează planul de urgență în UE. România, obligată să redirecționeze gazele...

Se activează planul de urgență în UE. România, obligată să redirecționeze gazele către statele membre

gazeRusia închide robinetul de gaze! Livrările de gaz prin Nord Stream 1, reduse drastic

Uniunea Europeană a anunțat activarea planurilor de urgență, după reducerea masivă a cantităților de gaze livrate de Federația Rusă. Planul de urgență nu înseamnă numai micșorarea cu 15% a consumului, așa cum s-a cerut statelor membre, ci mai ales activarea mecanismului de solidaritate, care presupune obligația țărilor care dispun de gaze să alimenteze și celelalte țări.

Planurile României de a construi capacități de producție a energiei electrice pe gaze ar trebui schimbate. Gazele naturale pe piața europeană sunt din ce în ce mai puține, iar eventualele cantități extrase din zăcămintele de la Caragele sau din Marea Neagră vor pleca, obligatoriu, în afara țării. Cum se vorbește tot mai mult despre o împărțire echitabilă a gazelor între membrii UE, României, cu o industrie slab dezvoltată și cu un procent relativ mic de încălzire a locuințelor cu această resursă, nu-i va rămâne prea mult.

După ce Rusia a închis și mai mult robinetul gazelor, pe fondul unei curse contracronometru a țărilor din UE de umplere a depozitelor de înmagazinare pentru iarnă, autoritățile europene au intrat în panică și au anunțat activarea planurilor de urgență. În primă fază, statelor din UE li s-a cerut să reducă imediat consumul de gaze, în caz contrar fiind imposibilă asigurarea acestuia pentru sezonul rece. Comisia Europeană consideră că trebuie acordate subvenții companiilor care reduc consumul și ajutoare de stat pentru trecerea la alt tip de combustibil în producerea energiei electrice. Opțiunile sunt însă limitate, pentru că alternativele sunt centralele nucleare și regenerabilele și nici una dintre acestea nu se poate construi într-un timp atât de scurt, având în vedere că au rămas mai puțin de patru luni până la venirea sezonului rece. Totodată, cetățenii europeni au fost somați să micșoreze consumul de energie electrică, prin oprirea aerului condiționat, în condițiile în care Europa se confruntă cu un val de caniculă accentuat.

Scenariul se confirmă. Mai frig în case

Agitația Comisiei Europene și măsurile dure cerute statelor UE anunță o confirmare a scenariului sumbru. La iarnă va fi mai frig în case, iar economiile se vor prăbuși. Această sinucidere programată a Europei nu pare să aibă niciun sens. Iar, așa cum s-a dovedit, sancțiunile impuse Rusiei nu au afectat decât Uniunea Europeană și nu a oprit în niciun fel războiul din Ucraina. Cu toate acestea, conducerea UE și cea a NATO ne spun că nu există altă soluție și că trebuie mers până la capăt. Dar care este capătul? Unde se va opri totul și ce se urmărește de fapt? Din declarațiile belicoase ale liderilor marilor puteri, capătul ar fi îngenuncherea Rusiei, ceea ce, vorba lui Putin, ar fi amuzant, dacă nu ar fi trist. Orice om cu mintea întreagă este conștient că nu poți îngenunchia o mare putere nucleară, că la asta se reduce totul. Probabil că războiul rece, care devine din ce în ce mai fierbinte, se va duce nu până la ultimul ucrainean, ci până la ultimul cetățean european.

Solidaritatea, doar pentru săraci

Activarea planului de urgență regional sau la nivelul întregii Uniuni Europene presupune măsuri drastice. Astfel, statele vor fi obligate să oprească livrarea gazelor către întreprinderi și să redirecționeze cantitățile către țările din UE. Gazele vor mai putea fi folosite doar pentru încălzirea locuințelor și, eventual, a spitalelor. Totodată, centralele care produc energie electrică și funcționează pe gaze vor avea prioritate, mai ales dacă oprirea acestora pune în pericol funcționarea sistemului energetic național. Prioritatea acestor centrale este atât de mare, încât, potrivit Regulamentului UE, poate fi oprită alimentarea cu energie termică a locuințelor. Evident, doar în țările sărace.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
16.330 afisari

40 COMENTARII

  1. ,,activarea mecanismului de solidaritate, care presupune obligația țărilor”. de ce nu se obliga si la realizarea veniturilor LA ACELASI NIVEL PENTRU TOATE STATELE?/??

    CEI AL TAU, II SI AL MEU, CEI AL MEU ESTE NUMAI AL MEU”

    • Asa am fost mințiți și înainte de a întra în UE și asa suntem mințiți și acum. Avem aceleași prețuri aceleași obligații dar pensii, salarii de 10 ori mai mici. Nu mai vorbim de protecția sociala.

  2. Bateți apa on piua. Ocupam rusia și luam gaz pentru toți.
    Sa moara adepții lui cracanel…

  3. Mergem catre un guvern mondial comunist. Lipsa totala de independenta. Nu numai economic, dar si militar, medical, etc. OMS a reluat negocierile pentru tratatul pendemic, care le va da putere guvernamentala in toata lumea sa declare pandemii, lockdown, vaccinari obligatorii

    • Spune asta trădătorilor din multinaționale, care s, au vândut la străini pe, o trotineta sorosist, în loc sa și apte tara și neamul. Asa cum fac mulți alți

      • Noile dam gazele , ei ne iau petrolul
        Pe ambele , le platim cum platim la oMV … tot ce se fura , plateste Gheorghe…
        Iar slugile cu functii MARI din petrom , tac si ajuta .
        Caprau stie!
        Dar, vine decembrie….

      • pai daca romanii cu firme isi bat joc de ei si la stat nu au loc si in afaceri nu au loc tot de nomenclatura si pe nicaieri nu au loc de pile si rubedenii si amante? Unde sa munceasca? pe ogor, unde? ce, este vina celor care merg in strainatate sa munceasca pe camp sau in spitale? sau pe altundeva, nu a statului nostru?
        terminati u tadatori.. ce sa faca sa moara de foame?
        aparatul de stat a tradat romanii si ce o fi o fi, ferice de cei cu greutate ca au de unde consuma , si-au luat teapa aia de au slabit in ultimul an

  4. … dăm la toți și nimănui!….noi nu deținem!….OMV și ungurii dețin!….cand s-a dat petromul s-a dat cu tot cu resurse!…nu-s ale noastre!…asa ca ne vom ruga de ei sa primim ceva la ce pret vor ei….SC Faliment SA se cheamă!…

    • Acum bombonel Năstase ar trebuii strâns de ouă, nu sa, i fie numărate, cum sugera la un moment ciupalacule, ca ei și guvernul lui au vandalizat țara

  5. „Banii de la proşti, pe mână la golani” – vorbă de duh… sau: „V-am lăsat saraci şi proşti… şi v-am găsit şi mai săraci şi mai proşti…” (Constantin Brâncuşi)

  6. Pai nu-i vedeți mai oameni buni seara de seară la televiziunile de știri,sunt crescuți de mici și îndoctrinați, au contracte cu toate serviciile secrete din enclavă, ba mai mult sunt formatori de opinie, până îi ating cine trebuie și la propriu și la figurat.
    Ne-au obligat să punem tot pe masă și iau tot noi mai nimic ne duc către pierzanie și nu știm cum vom pieri nu facem nimic cu forțele lor din enclavă,ele nu vor fi lovite.
    Greu, foarte greu azimutul nostru este într-un baleiaj total, dar sigur vom aduna resturi de prin gunoaie după bombardament calificat, ce umbrele visați nu există așa ceva .
    Doamne ajuta să nu fie nimic serios că nu știu cum ne vom descurca, suntem un fulg in bătaia vântului.

    • O sa inchida lumina, o sa ramana televiziunile fara audienta.Vine si vremea lor.Ca inainte de ’89.O sa ramana vreo 2-3 .Apoi nu se vor mai vinde televizoare.:)
      Cu ce isi vor mai face mai marii tarii propaganda, mai ales la tara?

  7. Ati auzit fratilor ,Coldea,canalia
    SE duce , trimis de voda Papura
    Sa ne reprezinte in Australia
    Doamne fereste si apara!!!

    Criminalul acesta antiroman ,fiul javrei
    Tipa la prim -ministrii ca-i ,,scapara”
    Daca dezvolta in vre-un fel zonaMoldovei,
    Doamne fereste si apara!!!

    Asadar votati sa ne conduca gealatii
    Criminalii acestia ce nu se mai satura.
    Ana Pauker-kodrutza ,sri-ul si fratii
    Doamne fereste si apara!!!

  8. pe noi cine ne-a ajutat cand ne-a fost greu , sau acum cine ne ajuta ? banii de la ue cu care ne tot scot ochii au fost scosi din tara de o suta de ori de multinationale

  9. Ce solidaritate?
    In pandemie ne directionau achizitiile noastre la ei in tara…masti…aparatura…medicamente…combinezoane…
    Ne inchid gazele sa le mearga lor furnalele…Sper ca Ciuca sa se solidarizeze intai cu poporul roman.. si daca mai ramane…

  10. CE-I AL TAU E SI AL MEU !,CE-I AL MEU NU TE INTERESEAZA !,ASTA DA HOTIE !,STA-I UE IN CARE AM INTRAT ,O GAURA NEAGRA CARE ABSOARBE TOTUL .
    ALT PRINCIPIU UE SIMILAR PRINCIPIULUI EVREIESC ,DACA AM ZIS CA IAU AM LUAT !,DACA AM SPUS CA DAU AM ZIS !.
    AM INTRAT IN STRUNGA UE CA CA SI OI DE MULS !,
    AM INTRAT IN NATO CA SI CAPRE ,CA SA STAM PARE !.

  11. Pe bune?….păi nu suntem noi sluga Europei …de ce credeți că neau băgat în UE….vă spun eu să ne dea M..E…atenți pe bani noștri.

  12. Bai maciuca, bai niku ciukanezu, atentie aici, la comandor ghergisan !! Maine mergi la Bruxxelistan, si in fata sediului de rahat de la mUE, ridici mana si iti iei angajamentul solemn ca tu o sa reduci consumul de gaze cu minim 50 %, sa fii si tu macar o data in vaiata fruntas la ceva, la prostie absoluta !! ha ha ha 🙂

  13. Se intampla din nou dupa peste 80 ani cand nemtii ne-au luat MOCA aproape tot petrolul ,mUE sunt actualii nazisti !

  14. Hotii conduc la nivel mondial!! Marea resetsre ar fi sa scape osmenii de mana de pungasi care transforma totul in razboi si vaxxuri!!!

  15. Chiar acum am citit un alt articol,spaniolii nu sant de acord,nu le place pozitia capra.

  16. Gazele nu au nevoie de viza schengen? Intrebare e pentru Olanda , pentru Franta pentru …. se stiu ei care au refuzat intrarea in spatiul Schegen a Romaniei

  17. Repet și eu cu toate că știu că predic în pustiu. Mai întâi UE să aducă la același nivel salariile în toate statele membre și apoi să vină cu alte măsuri, recomandări, e.t.c.Perdonal cred că odată cu intrarea în UE am devenit colonie , țară de mâna a 3 a

  18. Am scăpat de comuniștii din EST și am fost preluați ,pe post de sclavi,de bandiții din VEST !

  19. Este o cretinie expresia Romania este ,,OBLIGATĂ”. Așa consideră bravii noști conducători servili intereselor UE și cărora nu le pasă de poporul lor. Trebuie luate doar ca recomandari, pe care în mod inteligent le accepți, sau nu, în niciun caz în defavoarea ta și respectând propria Constituție. UE are doar interesele celor puternici, iar cei slabi să accepte, cei care au conducători slabi profesional, lași, umili, incompetenți și categoric fără dragoste de țară și de acest popor. RUȘINE dacă acceptăm propunerile, în general, ce ne afectează în defavoarea acestei minunate (ar putea fi) țări. Umilismul, incompetența, servilismul, lipsa de diplomație, lipsa dragostei de țară, etc. caracterizează conducerea actuală a acestei țări.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger