AcasăSOCIALScumpirile, marea spaimă a românilor în 2022

Scumpirile, marea spaimă a românilor în 2022

Creşterea preţurilor este cea mai mare îngrijorare a românilor în acest an, potrivit unui sondaj Ipsos.

Românii se situează în topul naţiunilor îngrijorate de acest fenomen (85%), în contextul unei inflaţii record şi creşterii alarmante a preţurilor pentru gaze naturale şi energie.

Bărbaţii din România sunt în general mai preocupaţi de scumpiri prin comparaţie cu femeile (88%  față de  82%).

Niveluri de îngrijorare peste media naţională se înregistrează în rândul românilor cu educaţie superioară (93%), respectiv a celor cu vârste cuprinse între 35-49 ani (92%).

Un nivel similar de îngrijorare îl manifestă cetățenii din Rusia (88%), Chile (85%) sau Olanda (85%).

La nivel global, trei din patru consumatori se așteaptă ca prețuirile să crească mai rapid decât veniturile populației.

Pe de altă parte, o treime dintre participanţii la studiu (35%) se aşteaptă la prăbuşirea principalelor burse globale în 2022 – o scădere cu 5 puncte procentuale faţă de ediţia anterioară a studiului, desfăşurată în 2020. România se încadrează în media globală (33%), în timp ce Polonia (55%) şi Rusia (48%) se numără printre naţiunile europene cele mai îngrijorate de acest aspect.

Privind  tehnologia – românii sunt sceptici că Guvernul va introduce în 2022 reguli stricte pentru companiile mari din acest sector. 6 din 10 respondenţi – atât pe plan global cât şi în România – sunt de părere că în 2022 mult mai mulţi oameni îşi vor trăi vieţile în mediul virtual.

De asemenea, românii sunt sceptici în privinţa vaccinării masive anti-Covid la nivel mondial: 44% dintre conaţionalii noştri sunt de părere că e puţin probabil ca minimum o doză de vaccin să fie administrată în rândul a peste 80% dintre cetăţenii Planetei, în cursul lui 2022.

Mai încrezători se arată românii cu vârste cuprinse între 35-49 ani (50% nivel de acord), persoanele cu educaţie medie (48%), respectiv cei care sunt proprietarii unei afaceri (47%).

author avatar
Radu Jacotă Redactor