AcasăSOCIALSCUMPIRI înainte de Sărbători. Alimentele la care prețul va exploda

SCUMPIRI înainte de Sărbători. Alimentele la care prețul va exploda

scumpiriSCUMPIRI înainte de Sărbători. Alimentele la care prețul va exploda

Perioada sărbătorilor de iarnă se anunță a fi una plină de provocări. Românii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru masa de Crăciun.

Din cauza pandemiei de coronavirus, care a paralizat industria HoReCa, producători se văd nevoiți să umfle prețurile pentru a compensa pierderile financiare.

Acestea se cer recuperate sau măcar limitate, astfel că surse sindicale din industria alimentară locală, citate de Antena 3, estimează o creştere cu 15 – 20 la sută a preţului produselor în preajma Crăciunului.

Carnea de porc, preț mai mare

Carnea de porc, care în prezent costă în jur 20-22 de lei/kg va ajunge la 25-28 de lei/kg. Cozonacul se va scumpi cu cel puţin 10 lei/kg şi va ajunge la 20-30 lei/kg.

Produsele de panificaţie vor înregistra majorări de preţuri de 10-20 la sută. Fructele şi legumele vor fi mai scumpe cu 10-15 la sută în condiţiile în care piaţa locală depinde de importuri, pentru că România nu produce fructe şi legume în sezonul rece.

Şi lactatele ar urma să se scumpească cu 5% pe fondul creşterii preţului furjelor după un an secetos.

Ce alimente s-au scumpit cel mai mult în 2020

O analiză a Consiliului Concurenţei arată că următoarele categorii de produse alimentare s-au scumpit în primele 6 luni din acest an, în condiţiile în care pandemia a lovit România de la mijlocul lunii martie, când a fost insitituită starea de urgenţă.

  • Carnea: +12%
  • Fructele, legumele: +23%
  • Uleiul: +15,7%
  • Pâinea: +14,3%
  • Făina albă: +9,7%
author avatar
Andreea Vlad
623 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger