Perioada sărbătorilor de iarnă se anunță a fi una plină de provocări. Românii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru masa de Crăciun.
Din cauza pandemiei de coronavirus, care a paralizat industria HoReCa, producători se văd nevoiți să umfle prețurile pentru a compensa pierderile financiare.
Acestea se cer recuperate sau măcar limitate, astfel că surse sindicale din industria alimentară locală, citate de Antena 3, estimează o creştere cu 15 – 20 la sută a preţului produselor în preajma Crăciunului.
Carnea de porc, preț mai mare
Carnea de porc, care în prezent costă în jur 20-22 de lei/kg va ajunge la 25-28 de lei/kg. Cozonacul se va scumpi cu cel puţin 10 lei/kg şi va ajunge la 20-30 lei/kg.
Produsele de panificaţie vor înregistra majorări de preţuri de 10-20 la sută. Fructele şi legumele vor fi mai scumpe cu 10-15 la sută în condiţiile în care piaţa locală depinde de importuri, pentru că România nu produce fructe şi legume în sezonul rece.
Şi lactatele ar urma să se scumpească cu 5% pe fondul creşterii preţului furjelor după un an secetos.
Ce alimente s-au scumpit cel mai mult în 2020
O analiză a Consiliului Concurenţei arată că următoarele categorii de produse alimentare s-au scumpit în primele 6 luni din acest an, în condiţiile în care pandemia a lovit România de la mijlocul lunii martie, când a fost insitituită starea de urgenţă.
- Carnea: +12%
- Fructele, legumele: +23%
- Uleiul: +15,7%
- Pâinea: +14,3%
- Făina albă: +9,7%