AcasăSOCIALScorul morților: Pfizer și Moderna vs AstraZeneca 4-1

Scorul morților: Pfizer și Moderna vs AstraZeneca 4-1

Războiul vaccinurilor a ajuns la un nou nivel

În raportul prezentat la sfârșitul lunii trecute de Comitetul național de vaccinare, numărul deceselor cauzate de imunizare era net în defavoarea Pfizer și Moderna. Astfel, și Pfizer și Moderna au înregistrat câte doi morți în România, iar în plus Pfizer a provocat și două cazuri de infarct miocardic, în timp ce AstraZeneca a avut un singur deces.

Scandalul efectelor adverse ale vaccinurilor a luat o amploare fără precedent. Recunoașterea oficială a companiei AstraZeneca a riscurilor de apariție, în cazuri foarte rare, a trombocitopeniei și a tulburărilor de coagulare nu înseamnă nimic grav în domeniul siguranței medicamentelor. Și asta pentru că orice medicament sau vaccin aprobat are o listă întreagă cu posibile reacții adverse, unele extrem de grave și chiar fatale. Însă, dacă acestea au o anumită frecvență, cât ar fi ea de mică raportată la numărul dozelor administrate, reacțiile adverse trebuie trecute obligatoriu în prospect. Încă din 24 martie, Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a transmis medicilor un comunicat al AstraZeneca privitor la faptul că există o posibilă legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri sanguine asociate cu număr scăzut de trombocite. ”După vaccinarea cu AstraZeneca, a fost observată foarte rar, o asociere de tromboză cu trombocitopenie, în unele cazuri însoțite de sângerare. Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie atenți la semnele și simptomele tromboembolismului și ale trombocitopeniei. Persoanele vaccinate trebuie instruite să solicite asistență medicală imediată în cazul în care, după vaccinare, prezintă simptome precum: dificultăți de respirație,  dureri toracice, tumefiere la nivelul membrelor inferioare, dureri  abdominale  persistente. De asemenea, orice persoană care, după vaccinare, prezintă simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă sau vedere încețoșată, sau care prezintă echimoze în afara locului de administrare a vaccinului după câteva zile, trebuie  să  solicite imediat asistență medicală”, se arăta în comunicatul ANMDR.

Efecte adverse frecvente

Potrivit medicilor, trombocitopenia poate apărea ca reacție adversă la administrarea mai multor medicamente. Printre cele mai cunoscute sunt diureticele tiazidice, interferonul, sulfonamidele, ibuprofen-nurofen, ranitidina, vancomicina sau heparina. Riscul trombozelor ca reacții adverse la vaccinul AstraZeneca, care se manifestă prin apariția unor cheaguri de sânge, a fost considerat minor. Astfel, Agenția Medicamentelor din Marea Britanie a anunțat că, după 18 milioane de vaccinări cu produsul AstraZeneca, s-au înregistrat deocamdată 30 de cazuri de tromboză cerebrală, din care șapte au decedat. Totodată, Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că, în ce privește vaccinul AstraZeneca, beneficiile depășesc riscurile. Cu toate acestea, unele țări europene au limitat utilizarea acestui vaccin la persoane cu vârste de peste 60 de ani. În România, vaccinul AstraZeneca a devenit deja un produs pe care nimeni nu îl mai vrea, numărul imunizărilor cu acesta apropiindu-se cu pași repezi de zero. Spaima românilor este cât se poate de justificată. Chiar dacă riscul este mic, acesta există și nimeni nu pare dispus să și-l asume.

Decese și infarcte

Statistica Comitetului Național de Vaccinare, dată publicității la sfârșitul lunii martie, a arătat că vaccinul AstraZeneca nu este totuși cel mai riscant dintre cele autorizate în acest moment. Astfel, au fost raportate două decese cauzate de Pfizer, două cauzate de Moderna și doar unul provocat de AstraZeneca. Totodată, vaccinul Pfizer a provocat și două cazuri de infarct miocardic. În curs de investigare se aflau 3 cazuri cu posibilă afectare hematologică de la Pfizer, 2 de la Moderna și 33 de la AstraZeneca.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.319 afisari

2 COMENTARII

  1. MARCULE , SCRII LA COMANDA SI ESTI O PUPINCURISTA HABARNISTA .
    O informare corecta se face statistic: Cate vaccinuri s-au administrat dde la Pfizer ,cate de la Moderna cate de la Astra-Zeneca in prima faza? cate au avut efecte adverse in prima faza ?
    Cate vaccinuri s-au administrat la rapel din Pfizer ,cate Modrena ,cate din Astra -Zeneca ,cate efecte adverse au fost la fiecare in faza de rapel ?.
    Bulibaseala , lipsa de logica si lipsa de informare inainte de a scrie ceva este boala fara leac a jurnalistilor facuti la gramada.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger