AcasăSOCIALȘcoala, în pericol să nu înceapă deloc

Școala, în pericol să nu înceapă deloc

Sindicatele din Educație acuză Guvernul că sabotează începerea școlii

Vestea neașteptată că nu vor primi majorarea de 20% la salariu de la 1 septembrie i-a lovit în plin pe profesori, începerea anului școlar fiind, astfel, pusă sub semnul întrebării. Mai mult, Guvernul nu a pregătit în niciun fel începerea școlii, nici cu prezența la cursuri și nici on-line, atrag atenția sindicaliștii de la Federația ”Spiru Haret”.

Deși a rămas mai puțin de o lună până la deschiderea anului școlar, nimic nu este pregătit și definitivat. Mai mult, profesorii sunt revoltați de faptul că nu vor primi majorările salariale prevăzute de lege de la 1 septembrie, luându-se în calcul și boicotarea anului școlar. ”Federația Sindicatelor din Educație <<Spiru Haret>> solicită Guvernului să nu amâne majorarea salariilor din septembrie 2020. În caz contrar, având în vedere situația actuală, apare un mare semn de întrebare privind implementarea oricărui scenariu pentru începerea anului școlar.

Varianta propusă de Guvern seamănă izbitor de mult cu ceea ce s-a întâmplat în 2008, când cadrelor didactice li s-a mai refuzat o majorare salarială stabilită printr-o lege. Din punctul de vedere al Federației, prin această decizie de amânare a creșterilor salariale, Guvernul își arată incapacitatea de a gestiona începerea anului școlar în condiții de siguranță maximă și încearcă să creeze un conflict la nivelul sistemului, pentru a avea vinovați de serviciu, respectiv cadrele didactice, care ar trebui să intre, de la 14 septembrie 2020, la clase, cu șanse foarte mari de a contacta noul virus”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”.

Doar aranjamente politice

Sindicaliștii acuză Executivul că nu știe cum să gestioneze situația din învățământ. ”Faptul că ministrul finanțelor, Florin Cîțu, ne anunță acum că nu erau cuprinși în buget bani pentru majorările salariale stabilite prin lege este o minciună grosolană, în condițiile în care, după finalizarea bugetului pentru anul 2020, chiar el declara că fondurile sunt prinse în buget. În plus, prin proiectul făcut public ieri seară, se încalcă orice principiu al dialogului social, partenerii nefiind informați despre această intenție. Prin toate deciziile luate de la începutul pandemiei, acest Executiv a demonstrat că nu este interesat/capabil să găsească soluții viabile pentru sistemul educațional, fiind preocupat doar de aranjamente politice. Un exemplu în acest sens este schimbarea peste noapte a inspectorilor școlari și a directorilor pe criterii de apartenență politică”, susțin reprezentanții Federației ”Spiru Haret”.

Legea care reduce cursurile nu a fost amânată

Pentru că Guvernul nu a amânat termenul de intrare în vigoare a legii care reduce numărul de cursuri pentru elevi, în acest moment copiii ar trebui să învețe doar 4 ore pe zi. Mai mult, Ministerul Educației a anunțat scoaterea unor materii precum latina și educația tehnologică, fapt care va duce la ieșirea din sistem a unui număr important de cadre didactice. ”Mai este o lună până începe școala și noi nu avem ghiduri de la INSP, ca să ne spună oficial ce distanță trebuie să fie între elevi, dacă vor purta mască, dacă trebuie montate panouri despărțitoare, cine îi va supraveghea în pauze și foarte multe alte lucruri de acest gen. În plus, este nevoie de angajarea de personal auxiliar, pentru că trebuie dezinfectate sălile de clase, și de cadre didactice, în condițiile în care reduci numărul de elevi dintr-o clasă”, ne-a declarat Dragoș Neacșu, director în cadrul Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”.

Tabletele, prin octombrie

Sindicatele din învățământ atrag atenția că tabletele ar putea sosi abia prin octombrie și, oricum, nu vor acoperi întreg necesarul. ”Se clamează achiziția de laptopuri/tablete pentru elevi, însă acestea vor ajunge cel mai devreme în luna octombrie. Multe din cadrele didactice nu au participat la cursuri de formare pentru predarea online, nu pentru că nu au dorit, ci pentru că nu li s-a oferit posibilitatea, iar până la ora actuală, nu există niciun proiect prin care cadrelor didactice să li se pună la dispoziție echipamente IT pentru desfășurarea orelor on-line. Prin toate (in)deciziile din ultima perioadă, Guvernul pune sub semnul întrebării atingerea dezideratelor din proiectul România educată al președintelui României și vrea să transforme țara într-o Românie needucată”, a precizat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE ”Spiru Haret”.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.938 afisari

6 COMENTARII

  1. Nesimțită ești tu, care u știi cât am muncit. Și probabil ai o odrasla, la fel de nesimtită.

  2. & Ce opinii aveți și despre faptul că lui Boanchiș i-a dat rezultatul că procentul profesorilor care apreciază școala online este egal cu procentul din PIB alocat învățământului prin legea educație , nu și prin legea anuală bugetului, după cum relatează unele publicații? Opinați și că s-ar putea constata și că este și un conflict legislativ între legea educației și legea anuală a bugetului, în anii când nu se alocă educației 6% din PIB ?

    Răspundeți

  3. Dupa limbaj pareti un robot montat de SRI. Niciun om normal nu poate avea asemenea discurs. Dta esti zero in materie de cultura daca te exprimi necivilizat. Cum poate o asemenea nulitate sa vorbeasca despre profi? Stii dta ce inseamn o lectie clasica sau on-line?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger