AcasăSOCIALSclavagismul la locul de muncă, legiferat de Guvern

Sclavagismul la locul de muncă, legiferat de Guvern

Dumitru Costin, lider BNS: ”Odată cu dispariția fișei postului, salariatul devine sclav”

Ordonanța Guvernului care schimbă Codul Muncii scoate, efectiv, fișa postului din contractul individual de muncă, fapt care va deschide calea abuzurilor față de salariați, atrag atenția sindicatele. Practic, orice angajat riscă să i se ceară prestarea de activități care nu au nicio legătură cu pregătirea profesională și cu postul pe care a fost încadrat, transformându-l într-un sclav al patronilor.

Un inginer poate fi pus de patron să spele toaletele, un economist poate fi trimis la curățătorie să ridice hainele șefului sau unui mecanic auto i se poate solicita să tundă iarba prin curte și să măture trotuarele. Par cazuri absurde, însă acestea devin foarte posibile după ce Guvernul a desființat fișa postului, în numele unei false simplificări a relațiilor de muncă. Astfel că oricine se poate trezi că s-a angajat pe un post corespunzător pregătirii sale teoretice și profesionale și, de fapt, să efectueze cu totul și cu totul alte activități. Blocul Național Sindical a sesizat deja instituția Avocatului Poporului, cu privire la încălcarea drepturilor salariaților, dar și a Constituției de către Guvern. ”O reglementare care permite ca din Contractul individual de muncă să lipsească Fișa postului, cea care detaliază însăși munca pe care lucrătorul trebuie să o presteze în schimbul salariului primit, lipsește de orice fel de predictibilitate relația de muncă și permite angajatorului să impună lucrătorului sarcini care să exceadă muncii la care lucrătorul a dorit să se angajeze prin voința sa. Apreciem că în situația în care lucrătorul nu este informat, iar părțile nu stabilesc explicit prin contractul de muncă încheiat care sunt atribuțiile detaliate ale profesiei/meseriei/ocupației la care lucrătorul se angajează, respectiv obiectul muncii prestate detaliat în fișa postului, suntem în situația în care este pusă în discuție însăși esența prevederii Constituției de la art.41, alin.(1), dispoziția constituțională reglementând dreptul lucrătorului la muncă și la libera alegere a profesiei, meseriei sau ocupației, precum și a locului de muncă”, se arată în sesizarea Blocului Național Sindical trimisă Avocatului Poporului.

Liber la ore de muncă neplătite

Sindicaliștii semnalează că modificarea în mod unilateral de către angajator a modului de organizare a muncii, în lipsa unei prevederi contractuale concrete, creează o vulnerabilitate suplimentară în ce privește capacitatea Inspecției Muncii de a verifica programul de muncă și timpul de muncă, precum și a sarcinilor impuse angajatului. ”Avem indicii din ce în ce mai multe de depășire a programului de muncă și de executare de ore suplimentare necontorizate și neplătite, incusiv dincolo de limita prevăzută maximal de lege. O astfel de modificare nu face altceva decât să încurajeze munca la negru sau la gri, să determine o suprasolicitare a lucrătorului și să determine, în cele din urmă, fenomenul de <<burn out>> ca un fenomen de masă în rândul lucrătorilor, cu consecințe pe termen lung asupra stării de sănătate”, mai arată BNS.

Semnătura electronică lasă angajatul fără protecție

Introducerea semnăturii electronice avansate în domeniul relațiilor de muncă, prin OUG 36/2021, este considerată aberantă și creatoare de prejudicii pentru angajat. Sindicaliștii de la BNS susțin că justificarea simplificării relațiilor de muncă nu are nicio legătură cu realitatea, având în vedere faptul că semnătura electronică va genera o vulnerabilitate a relației de muncă, o fragilizare a protecției lucrătorului în relația de muncă și o slăbire semnificativă a capacității Inspecției Muncii de a identifica și sancționa încălcarea drepturilor lucrătorilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.039 afisari

13 COMENTARII

  1. Păi de ce demostra ilegal șeful Raiffaise impotriva guv.legal PSD în piața Victoriei ca măriseră salariul minim? .Ca sa vină slugile lor sa le cedeze resurse tot! Sa impuna sclavia cu OUG, și alte tradari de țară. Cine i-au votat să le-o sugă acum! Cu două mîini!

  2. Ar trebui sa citeasca articolul cretinii din corporatii care urlau ca vor o tara ca afara.Or sa o aiba sa nu isi faca griji.Astia erau slugi demult.Unii si-au bagat nevestele in patul sefilor,altii toarna ce fac colegii altii plimba copiii stabilor cu trotineta,altii ii pupa in cur de-a dreptul.

  3. Dap, corporat(r)istii si-au luat-o prin gura… Ha, ha, ha… Sclavetii din multinationale si-au furat-o grav!

  4. Zdrențe vândute, ca Dumitru Costin și Bogdan Hossu (mai era unul, Liviu Luca, parcă) au ucis – în cârdășie cu guvernele care s-au perindat – mișcarea sindicală, nefăcând, de atâta amar de vreme, decât joc de glezne, mimând grija pentru popor.

  5. Iesiti in strada cu,, moleculare”
    Aprindeti lanternuta,, dragi romani”
    Ia sa va vad de ce sunteti instare
    Ca v am bagat slugi proaste la straini

    Acuma ce doriti ,sclaveti de paie
    Ce vreti acuma sa va fac, draguta?
    Munciti la naiba pe doi lei si o lae
    Eu m am vazut cu sacii in caruta!

    Sunt sigur ,n ai curaj de protestare
    Si n ai curaj nici intrebari sa mi pui
    De mine SPPul grija are
    Si n-am sa dau socoata nimanui!

    Mai am vreo patru ani de huzureala
    Si mendrele pe aici mi le am facut
    Si nu voi da la nimeni socoteala
    daca doriti va dau si un upercut

    Va bag in puscarie ca n am teama
    ,,Justitea”care mi apara hotia
    Va baga tot pe voi de buna seama
    C asa e drept aici in Romania

    Pe Dragnea l ati vazut pe unde sade
    Dac’ as fi vrut v as fi inchis pe toti
    Ca am prieteni buni la ambasade
    Va frec cum vreau debililor netoti!

      • Dar de ce ?Lui sa i fie rusine fiindca spune adevarul ?Cum sunt vorbele ma rog ?Te a atins unde nu ti convine asa i?

      • ,,Vai ce fel de vorbe zici,sa ti fie rusine ,Noi asa vrem sa traim ,in minciunile sale ,ale presului Noi asa vrem sa traim Noi vrem iarba !
        Noi vrem iarba !
        Noi vrem iarba !

    • Si daca demisionezi unde te duci ca peste tot e la fel pentru ca e lege Stam ca momaile si zicem ,,cerere si oferta ,,iar ei isi baga p la in voi de prosti ce sunteti !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger