AcasăSOCIALS(c)lava! România, invadată de rapiță modificată genetic și grâu infestat din Ucraina

S(c)lava! România, invadată de rapiță modificată genetic și grâu infestat din Ucraina

România, S(c)lava Ucrainei! Consumăm produse infestate

Piața României a fost inundată cu marfă ieftină și de foarte proastă calitate din Ucraina, ne spun fermierii. Mai mult, ucrainenii au adus în țara noastră rapiță modificată genetic, cereale ale căror semințe au fost tratate cu furadan și grâu infestat cu mălură, susține Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Prețurile de dumping ale acestor gunoaie au determinat prăbușirea prețurilor de achiziție ale cerealelor românești, astfel că fermierii români sunt în pragul falimentului.

În România au intrat și intră din Ucraina cantități uriașe de produse agricole modificate genetic, tratate cu substanțe periculoase și infestate, însă autoritățile sunt extrem de permisive în cazul acestei țări, se plâng fermierii noștri. Mai mult, aceștia semnalează că se trece sub tăcere faptul că ucrainenii au pus monopol pe Portul Constanța, că cerealele românești stăteau și stau câte o săptămână în port, pentru că ucrainenii au mereu prioritate.

”Plus cât rău ne-a făcut conducerea țării cu importurile din Ucraina. Au adus gunoaie în România la niște prețuri de nimic și ne-a stricat piața. Au intrat în România cantități enorme de rapiță modificată genetic din Ucraina, au intrat produse ale căror semințe au fost tratate cu furadan, care este interzis în România și în Europa. Și au intrat la prețuri foarte mici. Acum am înțeles că se fac niște anchete, să se vadă cine a luat și cine a procesat. Inclusiv la nemți se fac anchete, că ei au fost cei mai lacomi în a lua rapiță modificată genetic din Ucraina. Eu, când am vrut să vând rapița cultivată de mine, mi s-a spus că trebuie să aștept 72 de ore să vină rezultatul de la probă, să vadă dacă este modificată genetic sau nu. Dar la graniță ce au făcut, de a intrat așa rapița modificată genetic? La lipsa de controale din țara noastră, este clar că marfa de proastă calitate a rămas în România, că nu-i primea în port cu ea, că nici ăia care cumpără de afară nu sunt chiar atât de proști”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Grâu cu miros de pește

Reprezentanții fermierilor români ne spun că în țară au intrat cantități mari de grâu din Ucraina de foarte proastă calitate, care era infestat cu mălură, cu miros de pește. ”Îmi spuneau șoferii care au cărat din Ucraina și nici nu-i mai primeau nevestele acasă cu hainele, îi puneau să se dezbrace la ușă, că miroseau toate a pește. Și au descărcat camioanele în România. Și cu grâul ăsta iese făină și iese și pâinea de foarte proastă calitate. Dar ce mai contează la noi? Dacă s-au deschis granițele și nu i-a mai controlat nimeni, au strâns toate gunoaiele și le-au adus la proști. Cum vă explicați acum, dacă le-a dat drumul la portul din Odesa, de ce nu duc marfa prin portul lor și o duc prin România? Ca să o lase în România, clar. Este mult mai departe să o trambalezi prin România. Până și pe la Sighetul Marmației intră marfă și, decât să o duci până la Constanța, nu mai bine o duci la Odesa și o pui pe vapor, că e mult mai aproape? Nu s-a răsturnat trenul ăla cu porumb la Târgu-Mureș, care venea din Ucraina? Unde se ducea, că doar noi nu avem cale ferată spre Egipt sau spre Africa? În România, evident”, ne-a precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Fermierii români, loviți din toate părțile

Anul acesta au venit numai nenorociri peste fermieri. Pe lângă importurile masive din Ucraina, au mai fost seceta și prețurile. În momentul în care producția a fost mai redusă cu 30%, dacă admitem ce spun autoritățile, inputurile au crescut, la unele produse, și cu 400%. Iar prețurile de achiziție a cerealelor au fost mici. Pe bursa de ieri, prețurile la grâu, la porumb, la rapiță, la floarea soarelui erau chiar mai mici decât anul trecut. Situația este dezastruoasă, susțin fermierii. ”Informările publice făcute de Ministerul Agriculturii, în care nu s-a vorbit despre dezastrul din agricultură, ci că situația este sub control și că ei dau despăgubiri ne-au făcut foarte rău nouă, fermierilor. Pentru că ne-au pus în cap proprietarii de terenuri, care au venit să ne ceară arenda completă, pentru că am primit despăgubiri, că așa au văzut ei la televizor că a spus ministrul acela spiriduș, cum îi zic ei lui Daea. Deci am fost atacați din toate părțile”, a mai afirmat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.921 afisari

28 COMENTARII

  1. De ce naiba nu ne împușcați pe toți și să rămâneți voi cei care acceptați așa ceva și uranieni.
    Să trăiți fericiți că voi aveți cele mai multe privilegii. De noi n va pasa , suntem la și alții.
    Sa va fie rusine , distrugeți un popor pentru interesele voastre meschine.
    Că nu va mai saturați odată !

  2. Nu va lăsați intoxicați de agenții de influenta ruSSi de la mizeria numita pompos „national”.
    E vai mama lor, de foame se bucura la câteva copeici….

  3. Aia este. Mioriticii s-au născut sclavi, sclavi vor și crăpa. Bine că i-au injectat ăștia și nu vor mai face mulți umbră pământului degeaba.

  4. Romanica a ajuns sclava Ukrainei la ordinul partenerului strategic America. S(c)lava America!

  5. e adevarat ce scrie in articol.dc LAPAR nu face scandal la minister la DAEA si in presa ?

  6. În alte țări când nu le convine ceva ies cu tractoarele în stradă umple de băloti și gunoi de animale pe stradă și imediat statul îl ajută! În România cine sa facă ăsta, ca toți stau pe tic tok și comentează! Pe la mine prin zonă trec tirurile de Ucraina 24 din 48! În zonă la noi este porumbul 1.5 1.7 kg a venit ucraineanul cu 80 de banii porumbul, nu a rezistat mai mult de 3 zile în zonă și a plecat ucraineanul 🤣🤣 Am ieșit cu bate cu topoare cu furci! Eu bag 40 de milioane într-un hectar și e și secetă și nu se face nimic și scrie faliment, și vine tiru din Ucraina să vândă el porumb la 80 de banii!

  7. Bai ciukanezule, baga paine din asta in tine, sa te umfli si mai tare, ca oricum esti un porkusor obez, gras si prost, numai bun de taiat de Craciun 🙂 Stai sa vina odata si foametea, bai ciukanezule, sa vezi ce te vor alerga romanasii tai cu ochisorii albastrii, ca la cursa de 400 metri garduri 🙂

  8. HAOSUL DIN ROMANIA NU-I DE IERI SAU DE AZI !,DEZASTRUL A INCEPUT SA SE INSTALEZE ODATA CU INTRAREA IN UE !!, D LA INTRAREA IN UE !.ATUNCI S-A CERUT IN MOD EXPRES SA SE SCOATA ORCE CONTROL LA VAMA !,ATUNCI AU FOST DISTRUSE LABORATOARELE DE CONTROL FITOSANITAR !, MOTIV CA ORCE PRODUS INTRACOMUNITAR VINE CU CERTIFICATE DE CONFORMITATE DE LA PRODUCATOR.
    ROMANIA A FOST GANDITA LA INTRAREA IN UE CA PIATA DE DESFACERE A REBUTURILOR ,A PRODUSELOR CU DUBLU STANDARD , O GROAPA DE GUNOI PENTRU DESEURILE UE !.
    IRESPONSABILUL STERIU PITIFELNICUL DE LA Min AGRICULTURII A SEMNAT CA BERBECUL CA ROMANIA SA NU MAI PRODUCA PESTICIDELE NECESARE PROTECTIEI PLANTELOR !,O ACTIUNE CRIMINALA ,IRESPONSABILA .AZI ROMANIA ESTE BOMBARDATA DE PRODUSE IN CURS DE AVIZARE ,PRODUSE INTERZISE IN ALTE TARI ! <IAR PRETURILE PESTICIDELOR /HECTAR SI PE CULTURA AGRICOLA SUNT DE ZECI DE ORI MAI MARI !,ROMANIA TRANSFORMATA IN VACA DE MULS !. INCOMPETENTA ,IRESPONSABILITATEA ,HAOSUL GENERAT DE MAI MARII UE ODATA CU RAZBOIUL DIN UCRAINA NU A AVUT IN VEDERE SI CALITATEA PRODUSELOR CARE IES DIN UCRAINA PE ACELE CULOARE !,NU ESTE ORGANIZAT SI CONTROLUL LA GRANITA !-ESTE PRODUS DIN AFARA UE !!.NU STATUL IMPORTA !,A SE VEDEA CINE SUNT EXCROCII CARE FAC CONCURENTA NELOIALA PRODUCATORILOR INTERNI !,CINE IMPORTA CEREALE INFESTATE !, CINE LE-A DAT LICENTA DE IMPORT ? ,CINE A OCOLIT LABORATORUL CENTRAL DE CARANTINA FITO SANITARA ?.
    CE PAZESTE Min AGRICULTURII IN ACEST CAZ ?,POPANDAII DE LA DIRECTIA DE PROTECTIE FITOSANITARA SUNT TOT ANGAJATI POLITIC GEN STERIU ?.

  9. Cumparati in primul rand produse romanesti, chiar daca sant mai scumpe. Si in ultimul rand produse ucrainiene. Afara din UE, nu ne ajuta cu nimic

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger