AcasăSOCIALSchimbări uriașe. Asistenți medicali, doar cu studii superioare și servicii private în...

Schimbări uriașe. Asistenți medicali, doar cu studii superioare și servicii private în spitalele de stat

Se face ordine în sistemul sanitar

Ministerul Sănătății a anunțat schimbări majore în sistemul sanitar. Astfel, se va institui obligativitatea studiilor superioare pentru asistenții medicali, iar medicii vor putea oferi servicii, contra cost, chiar în spitalele publice. Totodată, se va elabora o altă normare a personalului, care va însemna mutarea medicilor și asistentelor din spitalele mari în zonele care înregistrează deficit.

Planul strategic multianual pentru dezvoltarea resurselor umane în Sănătate 2022-2030, elaborat de Ministerul Sănătății, cuprinde măsuri revoluționare în sistem. În primul rând, nu se va mai permite accesul la școlile sanitare postliceale a persoanelor fără diplomă de Bacalaureat, iar asistenții medicali fără studii superioare vor fi trimiși la reciclare, pentru îmbunătățirea competențelor. Următoarea etapă va fi introducerea obligativității absolvirii de studii superioare pentru asistenții medicali. Totodată, vor fi evaluate programele de formare profesională pentru asistenții medicali și moașe din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ, pentru a se asigura respectarea standardelor educaționale.

Totodată, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor emite un ordin comun privind finanțarea și suportul pentru realizarea practicii independente a asistenților medicali în zonele rurale sau izolate, dezavantajate, unde nu există medici de familie. Aceștia își vor putea deschide propriile cabinete, condiția fiind ca asistenții medicali să aibă studii superioare. Ministerul Sănătății a anunțat și pilotarea unui sistem de salarizare a personalului medical în funcție de activitate, cu structurarea remunerației într-o componentă fixă, o componentă variabilă în funcție de activitate și o componentă ca pondere a contribuției echipei medicale din care face parte angajatul. De asemenea, va fi elaborat și monitorizat un sistem de indicatori de performanță pentru resursele umane din toate sectoarele sistemului de sănătate, atât din punct de vedere al performanței individuale, cât și a echipei.

Exodul forțat al medicilor

Pentru îndeplinirea Planului multianual, care este prevăzut și ca jalon în PNRR, vor fi elaborate mai multe acte normative, printre care se numără și un ordin al ministrului Sănătății privind Normarea personalului din unitățile sanitare publice și dimensionarea necesarului de posturi în funcție de volumul de activitate al secțiilor și compartimentelor. Acest lucru va duce la disponibilizarea de personal din spitalele din marile orașe, unde sunt concentrați foarte mmulți medici și asistente, și relocarea acestora în zone cu deficit de personal, în condițiile în care, la ora actuală, 90% dintre medici lucrează în mediul urban.

”Deși numărul total de medici a crescut semnificativ în ultimii ani, distribuția geografică a acestora nu s-a ameliorat, ci s-a înrăutățit, existând o și mai mare concentrare a acestora în centrele universitare din București, Timișoara, iași,. Cluj, Craiova și Mureș și o lipsă acută de medici în județele de provincie. Pe primele locuri în clasamentul județelor cu cei mai puțini medici la suta de mii de locuitori se află Prahova, Giurgiu, teleorman, Călărași și Dâmbovița”, susține Ministerul Sănătății.

Coplata la stat

Planul multianual al Ministerului Sănătății mai prevede și pilotarea furnizării anumitor servicii elective (medicale sau chirurgicale), desfășurate în afara programului de lucru. Pacienții vor avea programări prioritare și vor avea posibilitatea de a-și alege medicul, în baza unei co plăți reglementate conform legii și suportate de aceștia. Totodată, vor fi elaborate și implementate măsuri pentru eliminarea plăților informale din unitățile sanitare publice.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
16.240 afisari

31 COMENTARII

  1. Iar ajungem la ” coplata”? Struto camila?
    O vrajeala in care servicii decontate de sistemul de asigurari se vor supra…plati?
    Folosind spatii, aparatura, asistente medicale, personal auxiliar, curatenie, energie electrica, paza, etc, de.la stat?
    De ce nu se.separa odata privatul de stat?
    De ce se capuseaza sistemul public, la care contribuim obligatoriu, dar cand sa beneficiem „nu mai sunt fonduri” ?
    D e ce nu se face odata pachetul ala de baza si ala la care poti plati asigurare suplimentara, daca vrei?
    La pachetul de baza sa ai posibilitatea REALA la o consultatie pe luna , la set de analize gratuite/ 6 luni, si la alte investigatii de baza de bun simt?

    • La chinezi, acum multe sute si sute de ani, medicul care n avea pacienti era platit regeste pt ca insemna ca are tratamente bune.

      #672: “In ancient China doctors were paid when their patients were kept well, not when they were sick.

      Believing that it was the doctor’s job to prevent disease, Chinese doctors often paid the patient if the patient lost his health.

      Further, if a patient died, a special lantern was hung outside the doctor’s house.

      At each death another lantern was added.

      Too many of these lanterns were certain to ensure a slow trade.”

    • ZIARE.COM SITEUL SECURISTILOR PERICULOSI , RUSINEA SI MIZERIA NATIUNII JEGUL JURNALISMULUI SI PUPIN CURISMULUI LINGAILOR IN CUR

      ZIARE.COM UN PERICOL PENTRU DEMOCRATIE !
      CENZURA SI INSULTE PENTRU CINE NU COMENTEAZA DUPA CRITERIILE IMPUSE DE LINGAII SITE-ULUI

  2. Ne-a
    promis școli, grădinițe și autostrăzi, spitale,
    Dar voi sunteți subiecte în dosarele penale.
    Blestemați să fiți de-a pururi, vânzători de Neam și Țară,
    Să nu credeți că poporul, chiar mănâncă tot ce zboară,
    O să vină vremea-n care, cu toți veți da socoteală,
    Veți răspunde-n fața legii pentru aroganță, fală.
    Ce-ați făcut, mă, pentru Țară, pentru-a votului ștampilă?

    • Normal ca vine o zi , poate fi in mileniul IV . SPITALE – PENALE , TARA – ZBOARA , SOCOTEALA – FALA . LA STAMPILA / NU AI RIMA ?

  3. Si cum o sa fie? Cel asigurat o sa moara la usa cabinetului pentru ca o sa aiba prioritate cel ce plateste?
    In cazul acesta ar fi cazul sa nu mai platim asigurari de sanatate! Pentru ca suntem inselati si nu apucam sa beneficiem de ele!
    DESTEPTA-TE ROMANE…

  4. doctorii de la stat nu faceau altceva decat sa te impinga spre cabinetele lor private . nu faceau nimic si nici nu vorbeau cu tine la spital dupa care isi schimbau halatul si plecau la cabinetul particular . acum s-a vazut si pentru orbi cine este rafila , aceiasi marfa ca si cei din usr cu vlad voiculescu care voia acelasi lucru .

  5. INTRODUCEREA ACESTEI PREVEDERI „ASISTENTI CU STUDII SUPERIOARE ” ESTE EGALA CU PUNEREA CARULUI INAINTEA BOILOR !.
    ATI FACUT ASISTENTI MEDICALI DIN INDIVIZI FARA EXAMEN DE BACALAUREAT !, IAR AZI II VRETI CU STUDII SUPERIOARE !,ORI SUNTETI TAMPITI !,ORI VRETI SA ASCUNDETI TAMPENIILE FACUTE IN ANII PRECEDENTI .
    ATI FACUT UNIVERSITATI FARA NICI O ATESTARE !,S-AU VANDUT DIPLOME CA LA TARABA !,SI FARA A ASIGURA O BAZA REALA SI FARA A PUBLICA VRO STRUCTURA A ACESTEI FORME DE INVATAMANT VA ARUNCATI CU REGLEMENTARILE !,DOVADA CERTA DE TEMBELISM LA NIVEL MINISTERIAL.

  6. ADEVARUL.RO , 24 IUNIE 2022 , ORA 15:15 , ARTICOL DE GEORGE – ANDREI CRISTESCU : ” OFICIAL : NATO VA CREA O NOUA FORTA DE REACTIE CE AR FI DEVASTATOARE PENTRU RUSIA ” – THE SUN . ” Forta de Reactie Aliata ( A R F ) este compusa din 200.000de soldati , un numar considerabil mai mare decat formatia actuala ( Forta de Raspuns a NATO – N R F ) – De sase ori mai mare ” .

  7. ADEVARUL.RO , 24 IUNIE 2022 , ORA 19:41 : ” UCRAINA VA INVINGE : NOUA EUROPA SFIDEAZA RUSIA ” – PETRE M. IANCU – DEUTSCHE WELLE .

  8. ADEVARUL.RO , 25 IUNIE 2022 , ORA 05:31 , ARTICOL DE GABRIEL NITULESCU : ” AUSTRALIA , MAREA BRITANIE , NOUA ZEELANDA , SUA SI JAPONIA FORMEAZA NOUA ALIANTA A PACIFICULUI ” .

  9. Ce nu vedeti nici unul de pe aici ,preferati sa va certati si insultati intre voi -gena romanului,este ca medicina ,de cand cu pandemia dar si inainte,este transformata pas cu pas intr-o noua securitate ,o alta rotita a mecanismului diabolic de control si oprimare a oamenilor.Scopul medicinei de azi este mai putin de a trata si vindeca oamenii ,mai mult de a ne indosaria si inregistra vezi covidul. .In timp ce in lume au aparut tot felul de tratamente eficiente pentru cancer,diabet,boli de inima noua,romanilor,ni se refuza acest lucru singura grija a statului mankurt e sa ne scuture de asigurari medicale pentru care nu ne mai ofera nimic.Degeaba vorbim la ziar daca nu ne ridicam noi si copiii nostri vom ajunge ca in Planeta Maimutelor pe post de aia inchisi in custi.

  10. Am vizitatori la cusca , m-am ridicat in doua labe ca un mankurt docil si servesc banane zburlite prin grilaj .

  11. RADOR.RO , 25/06/2022 : ” PARLAMENTUL BULGARIEI A LUAT O DECIZIE ISTORICA PRIVIND MACEDONIA DE NORD ( PREMIERUL DEMIS KIRIL PETKOV ) ” . Propunerea de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeana a apartinut Frantei . Votul in Parlamentul bulgar : Pentru = 170 de deputati , Impotriva = 37 , Abtineri = 21 .

  12. UNIVERSUL . NET , 25 IUNIE 2022 : ” RAZBOIUL DIN UCRAINA – 8 LECTII ” – JOSEPHN S. NYE – PROJECT SYNDICATE .

  13. Si-a trimis sistemul javrele sa faca galagie ca opinie de unde sa aiba din moment ce stiu doar sa stea in 4 labe , sa isi linga coada si sa se gudure pe langa stapani.Mars ,potailor.

  14. Io sunt cel cu ” ham-ham ” , nu latru , nu primesc galeata cu govno . Latru si schelalai la luna , am ragusit , e grea viata de javra …..

  15. Cine e diliu asta? Pai nu gasesti infirmiere dar asistente? Aia pt aza sa fii sef de asistente.

  16. Da’ la securisti cum o fi,tot asa cu coplata,te programeaza peste 5 luni cand vor avea ” plafon „,in spitale tot cu ” spaga „,cu carcalaci,cu nosocomiale,te trateaza de ceva si mori de nosocomiale,hrana tot de 3 lei/zi,etc. .si etc. ??

  17. Unii asistenți medicali, au peste 20 de ani vechime, liceul sanitar, scoala postliceala și colegiul sanitar, și trebuiesc trimiși la reciclare?!?!?! 🤔😳Astea da schimbări revoluționare…!!! 😔

    • Așa este … după ce că ai făcut un liceu sanitar ,apoi o echivalare a studiilor ,nu a fost bine ,ai mai făcut apoi și postlicealul sanitar … deci deja 4 + 3 ani de școală sanitară …. Acum mai du-te și fă 4 ani de facultate ca să fi tot o asistoantă 🧐….și să îmbogățești facultățile …. Vai și amar !

    • Da,clar….mai ai câțiva ani până la pensie și ei vor să facem studii superioare….. și când te gândești că există multe asistente licențiate care nu știu să pună o branulă…..trist….dar încasează un salariu mai mare că al celor cu vechime și Liceu Sanitar terminat într-o perioadă când se învăța,nu că acum….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger