AcasăSOCIALSchimbări șocante în Sănătate. Pacienții nu mai au acces în spitale fără...

Schimbări șocante în Sănătate. Pacienții nu mai au acces în spitale fără programare

Ministerul Sănătății a decis să reducă drastic accesul în spitale al bolnavilor. Astfel, printr-o modificare a Contractului-cadru, s-a instituit o listă lungă de afecțiuni care trebuie rezolvate rapid în unitățile sanitare, pe spitalizare de o zi, care cuprinde inclusiv inclusiv intervenții chirurgicale. Mai mult, pentru un număr mare de afecțiuni tratate în regim de spitalizare de zi s-au introdus analize complexe obligatorii, ceea ce înseamnă că însăși internările de zi vor fi cu programare, dat fiind incapacitatea de a utiliza, concomitent, aparatura medicală.

Noul Contract-cadru de asigurare a serviciilor medicale, aflat în fază de proiect pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, aduce schimbări majore în sistem. În principal, se iau măsuri pentru reducerea drastică a numărului de pacienți internați în spitale, deși, de circa doi ani, unitățile sanitare funcționează la jumătate din capacitate.

Ca să se asigure că nu se vor mai cheltui bani cu bolnavii, Ministerul Sănătății a decis să introducă un număr foarte mare de afecțiuni medicale care vor fi abordate, obligatoriu, în regim de spitalizare de zi, printre care se regăsesc și o seamă de intervenții chirurgicale. Spitalizarea de zi va avea o durată de maxim 12 ore/vizită (zi), dar nu mai puțin de 2 ore/vizită (zi), cu excepția serviciilor acordate în camerele de gardă și în structurile de urgenţă din cadrul spitalelor, pentru care finanţarea nu se face din bugetul Ministerului Sănătăţii, precum și în alte situații justificate de medicul curant în fișa de spitalizare de zi, pentru care este necesară o durată mai mică de 2 ore/vizită(zi). Toate serviciile medicale și procedurile chirurgicale se vor acorda în intervalul orar de la deschiderea și până la închiderea Fișei de spitalizare de zi. În caz contrar, serviciul acordat nu se decontează. Potrivit proiectului Contractului – cadru, criteriile de internare în spitalizare de zi sunt urgenţe medico-chirurgicale ce necesită supraveghere medicală până la 12 ore, doar în unităţile sanitare cu paturi care acordă şi asistenţa medicală spitalicească în regim de spitalizare continuă, și cazurile în care diagnosticul nu poate fi stabilit şi tratamentul nu poate fi efectuat şi/sau monitorizat în ambulatoriu.

Peste 360 de afecțiuni, incluse la spitalizare de zi

Printre cele 115 afecțiuni care vor fi tratate în spitalizare de zi se numără insuficienţa (valva) aortică, cardiopatia aterosclerotică a arterei coronariene native, tumora tiroida cu evoluție imprevizibilă și necunoscută, boala pulmonară obstructivă cronică cu exacerbare acută, nespecificată, pneumonia virală, nespecificată și tiroidita autoimună. Pe lista cazurilor rezolvate cu intervenții chirurgicală în spitalizare de zi se regăsesc 142 de proceduri, dintre care enumerăm dezobstrucția tractului urinar superior, hernia epigastrică, cura chirurgicală a tumorilor benigne ale laringelui, terapia chirurgicală a apendicitei cronice, rezecţia endoscopică vezicală, terapia chirurgicală a fimozei, chirurgia varicelor, dar și rinoplastia posttraumatică.

O altă listă este cea a serviciilor medicale în regim de spitalizare de zi pentru care, în vederea decontării, se închide fişa de spitalizare de zi (FSZ) după terminarea vizitei/vizitelor necesare finalizării serviciului medical. Aceasta cuprinde alte 109 puncte, printre care monitorizarea pacientului cu durere cronică severă generată de boli cronice progresive, Iniţierea terapiei antialgice la pacienţii cu durere severă, diagnostic si/sau stadializare cu proceduri de înalta performanță (2 segmente torace/abdomen sau abdomen/pelvis) în tumori digestive, terapie imunosupresivă în boala cronică renală, monitorizarea prin Angio CT periferic a pacientului cu stent periferic, bypass periferic sau în urma unei proceduri de angioplastie periferică, precum și monitorizarea şi tratamentul colagenenozelor: poliartrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic, dermato-polimiozită, sindrom Sjogren, vasculite sistemice, sclerodermie sistemică, spondilită anchilozantă, artropatie psoriazică.

Se reduce accesul

Cea mai cruntă modificare a reglementărilor este introducerea unei liste a serviciilor medicale standardizate acordate în regim de spitalizare de zi care se decontează numai dacă s-au efectuat toate serviciile obligatorii şi pentru care, în vederea decontării, se închide fişa de spitalizare de zi după terminarea vizitei/vizitelor necesare finalizării serviciului medical. Cum fiecare dintre cele 82 de afecțiuni incluse în această listă necesită investigații medicale complexe, internările de zi se vor face cu programare, în caz contrar serviciile nu vor mai fi decontate de Casă. De exemplu, doar la depistarea și controlul factorilor de risc ai bolilor cardiovascular trebuie efectuate, obligatoriu, în 12 ore, consultație de specialitate cardiologie, glicemie, hemoglobina glicată, colesterol seric total, LDL colesterol, HDL colesterol, trigliceride serice, creatinină, acid uric, TGO, TGP, EKG de repaus 12 derivații, indicele gleznă-braț (Doppler), ecografie cardiacă, ecografie vasculară (artere), calcularea riscului cardiovascular pe baza modelului heartscore, educație în domeniul prevenției cardiovasculare și Angio CT.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.400 afisari

25 COMENTARII

  1. Legea asta este valabila si pt. cocotatii de toate soiurile ? Restul,plebea,cu exceptia pilelor,sa astepte conform programarii,sa vina ” plafonul” ? Si pana atunci ori moare pacientul ori piere samarul ? In ce Tara mai fonctioneaza o asemenea Lege ?

    • Perfect de acord cu conditia sa elimine contributia obligatorie la sanatate. Ma imbolnavesc? Platescf! Nu am? MOR!

  2. Socant nu e decat ca avem asemenea capete care debiteaza asa ceva,care programeaza sanatatea sau mai bine zis lipsa ei adica boala dupa placul lor,dar fisa postului lor nu e asta.mars ma!!

  3. Cu ”doar” 75.000 de euro a fost scos de vânzare un ”superbul” exemplar Porsche Panamera, cu un motor de 3600 cmc pe benzină.
    https://ziare.com/dric/dric-porsche-vanzare-dotari-lux-1806254
    Versuri Panamera – Lino Golden feat FeaT. Aspy
    LINO GOLDEN:
    Vreau sa-mi iau un Panamera
    S-alerg noaptea ca pantera
    Sa ma pierd usor in noapte
    Foc ca din pusca mitraliera.
    LINO GOLDEN:
    Vreau sa-mi iau un Panamera
    S-alerg noaptea ca pantera
    Sa ma pierd usor in noapte
    Foc ca din pusca mitraliera.
    LINO GOLDEN:
    Intr-o zi vreau sa am mare Panamera gold
    Jante d-alea agresive si lăsate jos de tot
    Zi ce vrei, am mare plan, genti de bani, sunt golan
    Am o minte geniala, nu vreau munca la program
    Fac eu cumva si tot imi iese bine, am incredere in mine
    Stiu de ce sunt in stare
    Ti-am promis mama, ma intorc tot acasa
    Cand o sa cresc mare o sa fiu cel mai tare
    Cu toata brigada, mereu sunt loiali
    Baiatu de aur, am flow-ul regal
    Dau sa ies invingator, asta e scopul meu principal
    Daca o sa cad ma ridic, nu ma opreste nimic
    Panamera fug ca pantera schimb temperatura
    Las in spate ura, cliqua e fow
    Lino se baga, ia tot
    Poti sa faci mare raport, NOS-u’ si MOTORSPORT.
    LINO GOLDEN:
    Vreau sa-mi iau un Panamera
    S-alerg noaptea ca pantera
    Sa ma pierd usor in noapte
    Foc ca din pusca mitraliera
    Aspy:
    Toata ziua Panamera, te rog nu ma dispera
    Condu-ma te rog de unde nu
    Nu ma striga ca nu ma intorc
    Eu nu stiu de tine ca eu sunt rapper
    Astia zic de mine ca am harfe de trapper
    Fumez haz in nas, nu ma potolesc, sunt mereu pe binger
    Cu bratele pline de piese gramada
    Nu ma bat cu tine, eu nu ies in strada
    Am treaba cu mine si tu esti de treaba
    Da’ piz**e tale ne pivesc ca pe o prada
    Da’ noi nu versuri. us picam in prada lor
    Si fraierii tai stau mereu in jurul lor
    Am intrat bine in an, sunt pe val, facem clan.
    LINO GOLDEN:
    Vreau sa-mi iau un Panamera
    S-alerg noaptea ca pantera
    Sa ma pierd usor in noapte
    Foc ca din pusca mitraliera

  4. De la avocatul Gheorghe Piperea la „dacopatul” Daniel Roxin, de la medicul ieșean Răzvan Constantinescu la Iosefina Pascal, vloggeriță care a consiliat-o și pe Maria Grapini la Parlamentul European, și de la site-uri afiliate mișcării conspiraționiste QAnon la cele dedicate bisericii ortodoxe sau leacurilor naturiste, în România a funcționat și funcționează încă un ecosistem de propagare a dezinformării în ton cu ultimele trenduri la nivel mondial.

  5. Mai bine ca hotii care produc asemenea idei, sa ia banii, CAS-ul si sa plece cu ei. Apoi sa lase „sanatatea” in pace, asa cum a fost cand nu era „democratie’

  6. Wow!
    deci trebuie sa ma programez daca ma imbolnavesc…………Cum? de unde sa stie omul cand se imblnaveste ? o aiureala cum numai in Romania gasesti
    Cine a venit cu asemenea idei? ce scrie constitutia domnilor din Ministerul sanatatii? Merge omul la spital de drag?
    Jenant!

  7. unde e vremea cand sistemul de invatamant si cel sanitar erau gratuite? si mai zic unii ca sunem nostalgici.
    Da dupa ce a fost bun da suntem nostalgici. asemenea probleme nu existau inainte de decembrie 89 sa fie clar accesul in spitale era gratuit si fara ”programare” Cand sa faca omul ”programare” ca habar nu are cand se imbolnaveste.

  8. Stati sa vedeti cand se va introduce si programarea la pompele funebre! Cu liste de asteptare!

    • @Anonim 2023-05-23 12:13 12:13:29 Stati sa vedeti cand se va introduce si programarea la pompele funebre! Cu liste de asteptare!
      AR TREBUI SA VA GANDITI SI LA ASTA….
      ACUM AVETI „AJUTOR DE INMORMANTARE”…
      MENTALITATE SI VIATA DE POMANAGII ATARNATORI….
      ACUM ZECI DE ANI BATRANII ISI PREGATEAU DIN TIMPUL VIETII…ISI CUMPARAU COSCIUG…PROSOAPE…

  9. imi vine sa strig Unde esti Ceausescule? ca pe vremea ta aveam acces gratuit la toate sistemele din sanatate ……!!

    • acolo unde ii e locul. acces gratuit la o mizerie de spitale cu doctori corupti si fara niciun fel de materiale sau medicamente, mzierie si coruptie ca re s- perpetuat si azi. drum bun si cale batuta in koreea de nord tot cu ideologie juche ca a cizmarului analfabet.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger