AcasăSOCIALSchimbări șocante în Legea energiei electrice. Se oficializează blackout-ul

Schimbări șocante în Legea energiei electrice. Se oficializează blackout-ul

Penele de curent se legalizează

Guvernul vrea să modifice prin ordonanță de urgență Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, aducând modificări halucinante. Una dintre acestea este oficializarea blackout-ului, schimbându-se definiția siguranței Sistemului Energetic Național. Astfel, potrivit noii formulări, producătorii nu vor mai fi obligați să asigure continuitatea alimentării cu energie, ci doar să revină la o stare normală de funcționare cât mai curând posibil. 

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, elaborat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, Legea 123/2012 urmează a fi, pur și simplu, masacrată. Una dintre schimbările cu implicații extrem de grave este cea referitoare la siguranța Sistemului Energetic Național (SEN).

În prezent, siguranța SEN înseamnă, conform legii, asigurarea continuităţii în alimentare de către operatorul de transport şi de sistem a unui mix de producere şi a serviciilor de sistem, astfel încât să poată fi suplinită ieşirea din funcţie a oricărei capacităţi energetice, fără a se deconecta consumatori de la reţea.

Potrivit proiectului de act normativ, siguranța SEN se transformă într-o simplă siguranță de funcționare și va însemna doar capacitatea sistemului de transport de a menține o stare normală de funcționare sau de a reveni la o stare normală de funcționare cât mai curând posibil, caracterizată prin limite de siguranță în funcționare. Totodată, este schimbat și conceptul adecvanței Sistemului Energetic Național, care înseamnă, potrivit actualei Legi a energiei electrice, capacitatea sistemului electroenergetic naţional de a satisface în permanenţă cererile de putere şi energie ale consumatorilor, luând în considerare ieşirile din funcţiune ale elementelor sistemului, atât cele programate, cât şi cele rezonabil de aşteptat a se produce neprogramat. Conform modificărilor din proiectul de act normativ, adecvanța SEN devine doar adecvanță și va însemna capacitatea surselor de putere dintr-o zonă de a acoperi consumul din acea zonă.

Strategia energetică națională nu mai trece prin Parlament

Poate cel mai important și cel mai așteptat document pentru România este Strategia energetică națională, care definește obiectivele sectorului energiei electrice pe termen mediu și lung și modalitățile cele mai eficiente de realizare a acestora. Aceasta trebuie adoptată prin lege, însă proiectul de ordonanță modifică acest aspect și permite Guvernului să o aprobe și să o modifice de câte ori are chef. Un alt aspect grav este abrogarea unui articol care permitea Executivului să acorde acces garantat la rețelele electrice pentru energia electrică produsă în centrale electrice care utilizează combustibili din producţia internă, pentru raţiuni legate de siguranţa alimentării cu energie electrică.

Proiectul de ordonanță introduce și un nou tip de contract de furnizare a energiei electrice, cu prețuri dinamice, care va reflecta variația de preț pe piețele spot, inclusiv pe piețele pentru ziua următoare și intrazilnice, la intervale cel puțin egale cu intervalul de decontare a pieței, care va fi un dezastru pentru consumatori.

Noile capacități de producție, doar cu aprobarea lui Virgil Popescu

Deși Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei este cea care emite autorizații de înființare pentru realizarea de noi capacități de producere a energiei electrice, inclusiv de capacități de producere a energiei electrice și termice în cogenerare, sau retehnologizarea acestora ori realizarea de instalații de stocare noi, proiectul de ordonanță de urgență schimbă acest lucru. Cel care va decide autorizarea unor noi capacități de producție de energie electrică va fi chiar ministrul Energiei, Virgil Popescu. Totodată, o altă modificare este aceea că participanţii la piaţă care erau obligaţi să-şi asume responsabilitatea financiară pentru plata dezechilibrelor pe care le generează pe piaţa de energie electrică nu vor mai fi nevoiți să achite obligaţiile de plată în termen de maximum o lună de la încheierea lunii de tranzacţionare, termenul rămânând neprecizat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
23.527 afisari

21 COMENTARII

  1. Trădătorii de la butoanele puterii vremelnice din România continuă cu trădarea poporului român,
    Huuuuuuuuuuuuuuuuuo !

  2. Nu il baga nimeni pe tradatorul asta la puscsrie , nu a dat destule drepturi pt fifmele astea care nu au investit nimic in retelele pe care le au luat la privatizare??? Prin contracte ele erau obligate sa investeascsa dar popestii Romaniei i au trecut cu vederea i au lasat doar la profit. Un tradator care ne scarbeste pur si simplu!!!

  3. Sa vad cum va răspunde Popescu în stare de urgenta, stare de alerta sau Doamne ferește, în starea de asediu.

  4. Bai, Românie, trezeste-te, ridică-te, naibii, odată, si rupe-le capul acestor jeguri care te vând si te omoara, cu tot cu copii. Că de la panarama din ’89, de când ti-au asasinat conductores, cu tot cu femeie, in ziua de Crăciun, se tot vinde, omoară, furâ, trădează. Ridica-te din genunchi!

  5. Cine are o arma letala , va rugam sa nu mai asteptati si sa descarcati un incarcator intreg in bestiile tortionare care saboteaza Romania si viitorul copiilor nostri /

  6. Unde locuieste handicapatul asta de la PNL ?? CINE le-a trasat agenda acestor slugoi ?

  7. Trezeste-te ,Romanie.Cand am ingropat pe tata mare bunica-mea jelea „trezeste-te ,Ilie” iar el era mort ,saracul.Romania pe care vreti voi sa o treziti e moarta si ingropata.Reveniti la realitate,ce dracu.

  8. N-au raspuns ei pentru zecile de mii de morti ucisi cu premeditare in numele mascaradei covid ,credeti ca vor raspunde pentru fleacuri din astea ,curent si gaze oprite ,penurie de alimente si alte d-astea?Vindecati-va mai intai de naivitate si prostie apoi sa scrieti la gazeta.Traiti in lumea voastra stramta .

  9. Enel face contracte falsr fara stirea clientilor care sunt pusi in fata faptului implinit cand vine factura

  10. Am cumpărat o cutie întreagă de lumânări. Dacă se respectă graficul lui Kill Gatez, ne vaccinăm de 8 ori și primim microcipul pe mână sau pe frunte nu vom mai avea nevoie de calculator și nici de telefon. Așa că stau foarte liniștit dacă se întrerupe curentul. Lumânarea face lumină și te și încălzești la ea iar comunicarea e ca și rezolvată. Știu ei ce fac dacă nu ești cuminte.

  11. A ha ha, astia nu stiu cum sa arunce micuta colonie euata bananiera inapoi in Epoca de Aur !! Ha ha ha 🙂 Bai Popescule, o sa iti schimbe cravata romanasii tai, cat de curand, o sa ai chiar 3 randuri de cravate, model nou, de tip nezist-progresist, nou-anormal, nu o sa te sufle vantul in gat, garantat !! Ha ha ha 🙂

  12. Ura sa trăim bine dar sa facem schimb cu parlamentarii, să trăiască și ei pe rand cate o lună cu salariul minim și să vadă atunci.

  13. …. Se alege căcatu de România, ne scufundăm pe zi ce trece… Scapă cine poate – să fie clar… Venirea războiului ar mai schimba ceva… Muuulteeee javre și jigodii o să îngrașe pămîntu… Dar nu începe, 😪😪😪😪😪… Rugați-vă să înceapă…. 👍👍👍👍😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣😅😅😅😅😇😇😇😇

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger