AcasăSOCIALSchimbări majore în Sănătate. Se elimină scutirile fiscale și apar servicii medicale...

Schimbări majore în Sănătate. Se elimină scutirile fiscale și apar servicii medicale cu plată

Sistemul de Sănătate, schimbat din temelii

Strategia națională de Sănătate și planul de acțiuni la acesteia pentru 2022-2030 aduc schimbări fundamentale în întreg sistemul. Printre acestea se numără introducerea asigurărilor private de sănătate, eliminarea scutirilor CAS și apariția coplății pentru servicii medicale. Totodată, spitalele vor fi reorganizate, iar personalul medical va fi normat, astfel că se așteaptă o reducere a numărului acestuia. Pe de altă parte, medicii de familie sunt aduși în linia întâi, cu prelungirea programului, în structuri alternative Urgențelor din spitale.

Direcțiile noii Strategii naționale de Sănătate vor aduce convulsii majore în sistem. Printre obiectivele documentului se află și reducerea internărilor în spitale și rezolvarea cazurilor de către medicii de familie. Mai mult, pentru creșterea finanțării, se vor introduce asigurările private de sănătate, se vor anula scutirile de la plata CAS și se va introduce plata serviciilor medicale de către pacienți.

Potrivit Ministerului Sănătății, sectorul spitalicesc este principala componentă a sistemului de sănătate, fiind caracterizat de ineficiența alocării și utilizării resurselor. În perioada 2014-2019, serviciile medicale de spitalizare continuă s-au situat pe un trend descendent, în timp ce serviciile de spitalizare de zi au crescut într-un ritm susținut. Pandemia Covid-19 a agravat tendințele deja existente: la sfârșitul anului 2020, peste jumătate din spitalele publice aveau grade de ocupare a paturilor contractate sub 40%, ca urmare a blocajelor și a reticenței pacienților de a solicita îngrijiri în timpul pandemiei de Covid-19. Este posibil ca multe dintre acestea să nu mai revină la nivelurile de dinainte de pandemie, amplificând ineficiența actuală, susține Ministerul Sănătății. Pe de altă parte, reducerea importantă a accesului la serviciile diagnostice și terapeutice, în special pentru afecțiunile cronice, pe perioada pandemiei se va reflecta în perioada următoare într-o incidență crescută a complicațiilor acestor afecțiuni.

Doar 33% din asigurați plătesc contribuții la Sănătate

În sistemul de asigurări sociale de sănătate, segmente semnificative ale populației beneficiază de servicii de sănătate fără plata contribuției la asigurări de sănătate, deși realizează venituri din pensii sau salarii, ceea ce creează un deficit considerabil la fondul de asigurări sociale de sănătate (FNUASS). În condițiile în care numai o treime dintre asigurați plătesc contribuții de sănătate către FNUASS, acesta devine vulnerabil la recesiunile economice. Un alt aspect important de subliniat este reprezentat de faptul că 14% din populația rezidentă nu este asigurată, având acces numai la pachetul minimal de servicii, ceea ce conduce la utilizarea excesivă a serviciilor medicale de urgență și la depistarea tardivă a afecțiunilor cronice, cu efecte negative asupra stării de sănătate și asupra eficienței utilizării fondurilor publice. Din punct de vedere al cheltuielilor, peste jumătate din resursele Fondului Național de Asigurări de Sănătate este alocată îngrijirilor spitalicești, rămânând mai puțin de jumătate pentru asistența medicală primară, ambulatoriul de specialitate, medicamente, alte servicii și tehnologii medicale. Mecanismele de contractare și de plată a serviciilor medicale nu sunt corelate cu nevoile de servicii estimate la nivel județean și nu încurajează un comportament al furnizorilor în sprijinul atingerii obiectivelor naționale de sănătate, se precizează în Strategie.

Pentru ”binele ” pacientului

În vederea asigurării continuității furnizării serviciilor de sănătate în asistența medicală primară, Strategia vizează pilotarea furnizării serviciilor de asistență medicală primară prin asigurarea continuității acordării serviciilor în afara orelor de program, în cadrul unei structuri de urgență dedicate în incinta sau imediata apropiere a Unităților de Primiri Urgențe, coordonată de medicii de familie și cu permanența asigurată de medicii de familie din teritoriul administrativ. Totodată, pentru a asigura pacientului servicii necesare în mod rapid, accesibil și de calitate și pentru eliminarea timpilor de așteptare, Strategia va viza implementarea unui proiect pilot de furnizare a anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii medicului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.705 afisari

11 COMENTARII

  1. Doar 33% din asigurati platesc contributii la sanatate.
    Bravo! Stoaceti i tot pe astia, ca restul, romani sau straini, nu platesc nimic si se inghesuie cu platitorii la serviciile medicale.
    De aia e aglomerat.
    Ia sa co-plateasca….si se vor rari.
    Iar medicii de familie in servicii de permanenta e o utopie.
    Pe ei nu i gasesti la cabinet nici in timpul programului.
    Proiectul e mare abrambureala.
    Nu se vrea separarea sistemului privat de cel.public.Cel privat capuseaza sistemul public fara sa se implice in sanatatea de urgenta.
    In pandemie au incasat bani din asigurari publice dar s-au dat la o parte de la munca.
    Ia sa verifice cate ore e pontat un medic specialist la stat (adica nu prea e) si apoi la privat.
    O sa iasa vreo 25 de ore pe zi….

  2. eu nu muncesc din cauza impozitarii excesive pentru niste servicii de care nu beneficiez – sanatate si pensie. faceti cotizatia optionala si imi platesc serviciile medicale pe cont propriu iar de pensie nu am nevoie. cu ocazia asta cresc si veniturile la bugetul de stat ptr ca nu mai platesc impozit 6.5% la brut ci 10%

  3. Despre abuzurile sistemului de sănătate privat nimic. Nu mai poți merge la consultație în clinicile private fără test covid iar când primești consultație semnezi „N” fișe de consultație autoimprimabile în alb pe baza cărora furnizorul privat încasează bani cu ghiontura de la CNAS pentru servicii neprestate. Dacă întrebi de ce pun să semnezi documente în alb, ai încurcat-o cu rețeta și tratamentul. S-ar putea să nu te vindeci niciodată până nu schimbi doctorul.

    • nu este adevarat eu am stat si am citi to ce mi-a dat si nu am semnat nimic in alb am barat unde era alb sau am completat si mi-au facut si tratamentul fara sa comenteze

  4. Autorul vorbeste anapoda . Toata lumea platesre. Sa spuna cine nu plateste. Faptul ca sunt coasigurati membrii de famile, in special copiii si sotiile nu inseamna ca nu platesc. Au fost avuti in vedere la stabilirea contributiei. Sa spuna cine nu plateste, nu doar sa dea cu vorbele.

    • Nu înțeleg de ce soția dnului patron sta acasă cu 2 copii școlari și nu plătește CAS .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger