AcasăSOCIALSchimbări în Codul Rutier. Vitezomanii rămân și fără permise, și fără mașini

Schimbări în Codul Rutier. Vitezomanii rămân și fără permise, și fără mașini

Măsuri dure împotriva excesului de viteză

Șoferii care depășesc viteza cu mai mult de 100 de km față de cea legală vor fi pedepsiți mult mai aspru. Potrivit unui proiect de lege al parlamentarilor liberali, aceștia nu numai că vor rămâne fără permise de conducere pe o perioadă de șase luni, dar li se vor confisca și certificatele de înmatriculare, tot pe aceeași perioadă. Mai mult, dacă în perioada ridicării certificatului de înmatriculare polițiștii vor depista autovehiculul în circulație, acesta va fi confiscat și valorificat.

Liberalii au decis să reglementeze un nou prag de depășire a vitezei autovehiculelor și să introducă pedepse drastice, asemănătoare celor din Olanda, Franța și Marea Britanie. Astfel, șoferii care vor fi depistați de radare că au depășit cu mai mult de 100 km/h viteza maximă admisă, pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, vor rămâne fără permise de conducere pe o perioadă de șase luni. În cazul în care, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, se constată o nouă faptă de depăşire cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârşirea faptei se va majora, de drept, cu încă 30 de zile.

Mai mult, pe lângă suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 6 luni, polițiștii vor aplica sancțiunea complementară de reţinere a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului pe o perioadă tot de 6 luni, cu o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile. Dacă în perioada de 6 luni de reţinere a certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului, perioadă începută cu ziua imediat următoare celei expirării valabilităţii dovezii înlocuitoare, un agent constatator identifică în trafic autovehiculul respectiv, acesta va dispune sancţiunea contravenţională complementară a confiscării autovehiculului. Mijlocul de transport confiscat va intra în proprietatea privată a statului și va fi valorificat.

2.900 de lei, amenda maximă

În perioada 01.01 – 30.08.2022 Poliţia Rutieră a desfăşurat, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, peste 30.700 acţiuni, dintre care 6.743 au fost pentru respectarea regimului legal de viteză. Din totalul de 1.366.523 sancţiuni aplicate, 420.171 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, susțin parlamentarii liberali. În prezent, prin Ordonanţa Guvernului nr. 1/2022, începând cu 27 februarie 2022, a fost introdus în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice un nou prag de viteză. Mai exact, noul prag este de peste 70 de km/h faţă de limita legală, iar la depăşirea lui, şoferii vor risca amenzi încadrate în clasa a IV-a de sancţiuni (de la nouă la 20 puncte amendă), adică cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei. În plus, dacă vor trece de limita de 70 de km/h peste viteza stabilită pentru porţiunea respectivă de drum, şoferii se vor alege şi cu permisul de conducere suspendat pentru 120 de zile. ”Măsura nu a avut rezultatul scontat pentru că ,de la data intrării în vigoare a Ordonanţei Guvernului nr. 1/2022, respectiv 27 februarie şi până la data de 30 august 2022, au fost peste 3.440 de conducători auto care au depăşit cu peste 70 km/h limită de viteză legală, iar numărul de accidente din cauza nerespectării regimului legal de viteză a fost foarte mare, fiind prima cauză a producerii de accidentelor rutiere grave”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Pietonii și șoferii grăbiți, în topurile accidentelor

În primele 8 luni ale anului 2022, conform datelor furnizate parlamentarilor de Inspectoratul General al Poliţiei Române, au decedat 1.029 de persoane şi alte 2.258 au fost rănite grav, în accidente rutiere produse la nivelul întregii ţări. Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost nerespectarea regimului legal de viteză (18%), fiind înregistrate 517 accidente, soldate cu 201 decese şi rănirea gravă a altor 431 de persoane, respectiv indisciplina pietonilor(18%) – 517 accidente, 215 persoane decedate, 307 rănite grav.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
16.996 afisari

29 COMENTARII

    • Se confiscă.
      Firma proprietară deschide proces de daună împotriva celui care a închiriat mașina.

      • MUISTII , LINGAI IN KOOR , SOOG POOLA SI LING PUTERNIC LA GAOOZ CLASA POLITICA , CARE PLATESC GRAS SLUGAREALA LOR DE POSTACI JURNALISTI PUPINKURISTI
        HAI CU SLUGARNICIA , MILOGILOR ZIARE.COM

  1. Cu mai mult de 100? Trebuia 1000 sa fie siguri ca nu exista niciun „ghiolban” sa greseasca. O lege care sa dea bine si atat nu va ajuta la nimic in trafic.

    • exact. Max 50. Pai pe autostrada trebuie sa mearga cu 230!!! Sa o pateasca. nasol. 50 peswte ori este praf in ochi, sa le stea in gat! Numai frustratii nu au control asupra lor, au si ei p…la mare numai in trafic cand merg cu viteza, ca in rest sunt 0000- MICRON
      Prea multi mor pe sosele din cauza retinilor care merg cu viteze ametitoare, ar trebui sa limiteze dfin fabricatie viteza, daca nu este pe o pista speciala.
      Prea multi copiii, adolescenti, nevinovati mor din cauza cretinilor cu p…la mica care fac pe smecherii pe sosele de frustrati ce sunt

      • Corect. Aceasta limitare este praf in ochi. Trebuia 50 sau chiar 30! Si, in plus, ce ziceti de penalizarea si a instructotilor auto ai caror cursanti provoaca des accidente?
        Macar o atentionare, ceva…

        • Nu cursanții produc accidentele ci instructorii. Au la dispoziție toate comenzile de conducere ale autovehiculului, pentru a contracara greșelile – inerente – ale cursantului. Dar, mai trebuie să aibă și atenția concentrată pe lecție, pe cursant. Mai puțin Facebook, Tik-tok, WhatsApp ș.c.l.
          Cât despre 50/30… ai grijă ce-ți dorești…

      • Da este drept ce se spune despre vitezomanii care provoacă foarte multe accidente datorită vitezei prea mare foarte mulți oamenii, a-și pierde viața,legea pusă an această privință este corectă dar trebuie mult m-ai aspră decât pedeapsă introdusă de Noua lege privind vitezomanii care circulă de capul lor trebuie mult m-ai aspră,mama lor de derbedeii nenorociții,ce sânt.

      • Corect Ileano! Maxim 50km pe oră peste limita admisă trebuia! Dar nah, trăiam în România și asta ne mănâncă ficații, la propriu!

        • Da tu și cu Leana de ce nu faceți alte cărări (autostrăzi) să poată merge și ăia care au treaba …restul e de 50 😁😂

  2. Daca depasesti cu”mai mult de 100 km/h viteza legala”, inseamna ca poti fi prins cu o viteza avind valori intre 160km/h in oras si 230km/h pe autostrada !!!
    Cite masini ar putea atinge o astfel de performanta ?!?!?!
    In plus, ”confiscarea autovehicolului al carui certificat de inmatriculare a fost retinut pentru 6 luni” INCALCA LEGEA FUNDAMENTALA, CONSTITUTIA , ART. 44 .(https://www.constitutia.ro/art-44-dreptul-de-proprietate-privata.htm#:~:text=Art.%2044%20%E2%80%93%20Dreptul%20de%20proprietate%20privat%C4%83%20%281%29,in%20mod%20egal%20de%20lege%2C%20indiferent%20de%20titular.)
    Asa ca, initiativa ”liberalilor” un simplu exercitiu de prostie !

    • Liberalilor nu ai ce sa le ceri, sunt infiltrati de foarte mult timp si fac totul la ordin, iar ei de foarte mult timp nu au nicio treaba cu liberalismul. Legea asta este din ciclul statul politienesc sa nu se uite de catre cetatean ca exista instaurat. Se stie foarte clar, doar ca prin astfel de legi se confirma statutul de tara militienilor, care mai nou fac abuzuri fara numar, dar ei explica de fapt ca este Preventie :))
      Copiem toate prostiile de la altii si vrem sa parem inteligenti. Nu suntem. Ba din contra!

      • Da este drept ce se spune despre vitezomanii care circulă cu o viteză așa mare dar nu sant de-a cord cu luatu certificatul de matriculare.😁🌟🌟🌟

    • 😆😆😆😆😆😆
      Observație justă.
      Apropo, se apropie alegerile……

    • Bn spus!cand vad atata prostie va bucurati ca idiotii,dar nu vad pe niciunul sa planga de infrastructura ca fc 3 ore in 100 de km!vaide mama noastra o sa va bucurati si cand or sa dea lege sa ne dam pantalonii jos sa ne futa!

    • Pai daca masina e a lui bunelu, nu trebuie DOAR soferul sanctionat ? Ce vina are bunelu de la Dorohoi ca nepotu a condus cu 152 de km/h la Brasov ? Pe ce baza il sanctionezi pe bunelu confiscandu-i masina ? Proprietatea este garantata de stat.

  3. Pedepse intr-o tara „esuata” cu parlamentari liberali.
    Ps.
    Miroase urat in tara asta !
    Aproape peste tot miroase a sistem represiv, anticonstitutional, livrat romanilor din ce in ce mai distrusi mental si fizic,din cauza asta merg cu viteza, se grabesc si nu sunt atenti la traversare.

  4. Ca sa se poata aplica aceasta noua viitoare prevedere, cineva trebuie sa mearga cu 160km/h in oras si CU 230km/h pe autostrada ?
    Cine poate asta ?
    Confiscarea si vinzarea masinilor contravenientilor INCALCA ART. 44 DIN CONSTITUTIE.
    FIE CA LASATI SAU STERGETI ACEASTA POSTARE, REALITATEA NU SE SCHIMBA !!

  5. Vad ca se cauta numai sanctiuni contra conducătorilor auto ,copiind în întregime toate răutățile de prin toate tarile. Dar va gândiți și la cei 2500 de lei salariu al unui om de rand. De ce nu copiați din codurile rutiere din alte tari și anumite înlesniri, precum, suspendare permis doar pt categoria cu care ai fost depistat,sau perioada de suspendare sa fie alesa într-o anumita perioada de către șofer,sau șoferi profesioniști sa beneficieze de dreptul la munca după o perioada mai mica de suspendare. Amenzile subt destul de mari, iar infrastructura e cel mai important element în reducerea accidentelor de circulație. Când vor participa și șoferi profesioniști la aceste dezbateri ? Și se va tine cont și de părerea lor ,sau la fel ca Austria ?

  6. Statul (comunisto-securistoid) roman nu stie sa construiasca drumuri si scoli adevarate de soferi cu instructori si examinatori corecti si incoruptibili , doar sa jefuiasca!

  7. De ce nu dați o lege pentru șoferii amatori de exmplu. Să nu poată conduce autovehicule în primii cinci ani de conducere cu mai mult de 100 cai putere? Sau chiar putere mai mică….cred că acești inconștienți ar putea fi educați corect într-ale condusului. Iar abaterea de la această lege să fie pedepsită cu suspendarea pe timp de 2 ani a permisului în cazul încălcării legii. Pe lângă această lege binevenită ar mai putea fi gândite și alte legi care să pedepsească viteza. Viteza trebuie să fie pedepsită mai ales pe drumurile cu risc de accidente și nu pe autostrăzi. Acolo se poate interveni pe limitări pe sectoarele de drum cu risc și în condițiile de vreme rea sau carosabil cu risc de accidente. În rest drumuri bune!

  8. In tara asta doar legi la circulatie stiti sa faceti.In politia romana doar circulația lucrează.peste tot sunt numai asta stiu să facă…amenzi la soferi .Hoții.violentii.interlopi care fac ce vor în țară asta nimeni nu se ia de ei.Traficanti de droguri în toate orasele.Ei se ocupă doar cu circulația.Cand în România vor fi autostrăzi și drumuri că în alte țări atunci să faceți legi că la ei.
    ..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger