S-a aflat ce anume s-a decis, într-un final, în privința măștilor de protecție în incinta spațiilor de învățământ, odată cu startul noului an școlar, pe 13 septembrie. Totul, după ce zilele trecute se aflase că ar urma să fie permise doar cele de tip medical, nu și cele din material textil. Pe care unii copii aleg să le poarte, având diferite imprimeuri și culori mai vesele.
Mai nou, în cadrul conferinței de presă comune pe care au susținut-o, miercuri, miniștrii Sănătății și Educației, Ioana Mihăilă și Sorin Cîmpeanu, s-a făcut un anunț despre consensul la care s-a ajuns pe acest subiect care a generat reacții în spațiul public.
”Am ajuns la un consens în ceea ce privește tipul de mască purtat. Am recomandat purtarea măștii de tip medical, pentru că este standardizată, dar am revenit și cu câteva precizări despre condițiile pe care măștile de tip textil trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi acceptate – și anume să fie adaptate feței și să acopere corect nasul și bărbia. Și am precizat că se interzic alte tipuri de dispozitive, care sunt uneori folosite pe post de mască”, a declarat Ioana Mihăilă, în fața presei.
O excepție
Ministrul Educației a făcut și o completare, menționând că în anumite situații, cadrele didactice din învățământul special, au posibilitatea să utilizeze viziere – adică acele dispozitive din plastic, ce permit vizualizarea feței, inclusiv a gurii. ”Cu exceptia viziererelor, care pot fi folosite doar de către profesori și doar în învăţământul special, atunci când este nevoie de vizualizarea feţei”, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.
”Este singura excepție”, a punctat și Mihăilă.