AcasăSOCIALSchimbare uriașă. Vânzarea și cumpărarea autovehiculelor, integral online

Schimbare uriașă. Vânzarea și cumpărarea autovehiculelor, integral online

masiniMașinile noi pe benzină și diesel, interzise din 2035! Decizia istorică a Comisiei Europene

Actele de vânzare-cumpărare a unui autovehicul, inclusiv cele necesare de la administrația fiscală și pentru radierea autoturismului, se vor putea transmite integral online, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, inițiat de parlamentari. Documentele vor putea fi scanate, cu mențiunea ”Conform cu originalul” și trimise organelor fiscale și serviciilor de înmatriculare din țară.

Poate singurul lucru benefic creat de pandemie a fost debirocratizarea rapidă a aparatului administrativ. Parlamentarii merg însă și mai departe și vor să curme calvarul celor care cumpără sau vând autoturisme și care își pierd zile întregi cu birocrația instituțională. Astfel, toate documentele, inclusiv certificatele fiscale, cele de radiere a mașinilor și înregistrarea autoturismelor se vor putea transmite online, atât de către instituții, cât și către instituții. Pentru că semnătura electronică este costisitoare pentru cetățeanul de rând, inițiatorii proiectului de lege au decis introducerea documentelor scanate, pe care să fie trecută mențiunea ”Conform cu originalul”. ”Majoritatea persoanelor fizice nu deţin certificate digitale pentru semnarea electronică a actelor întrucât costurile pentru achiziţia unui asemenea dispozitiv sunt mari, în special pentru cei care nu tranzacţionează frecvent mijloace de transport. În prezent, depunerea electronică a documentelor necesare organului fiscal local pentru luarea/scoaterea în/din evidența fiscală a mijloacelor de transport se poate face prin mijloacele specifice de transmitere la distanţă sau în format letric la ghişeu și e de la sine înţeles că opţiunea contribuabililor va fi cea care permite depunerea documentelor la ghişeu, formându-se din nou acele cozi pe care le ştie toată lumea”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Tranzacții cu mașini, prin corespondență

Potrivit proiectului de lege, contribuabilul care foloseşte spaţiul privat virtual al organului fiscal va putea depune actul de înstrăinare-dobândire a mijlocului de transport, în formă scanată, în fişier format pdf, cu menţiunea letrică ”Conform cu originalul”. Totodată, organul fiscal local de la domiciliul persoanei care înstrăinează mijlocul de transport transmite, electronic, persoanei care înstrăinează şi persoanei care dobândeşte sau, după caz, persoanei împuternicite, respectiv organului fiscal local, de la domiciliul dobânditorului, exemplarul actului de înstrăinare-dobândire a mijloacelor de transport, încheiat în formă electronică semnat cu semnătură electronică sau sub formă scanată, în fişier format pdf, cu menţiunea letrică ”Conform cu originalul”.

Niciun act la ghișeu

Persoana care dobândeşte/înstrăinează mijlocul de transport sau persoana împuternicită, după caz, va putea să transmită electronic un exemplar al actului de înstrăinare – dobândire a mijloacelor de transport, precum și orice alte documente, necesare şi obligatorii. ”În cazul în care actul de înstrăinare-dobândire a mijlocului de transport este întocmit în formă scanată, actele solicitate de către organele fiscale locale, pentru scoaterea din evidenţa fiscală a bunului, respectiv înregistrarea fiscală a acestuia, se pot depune şi electronic la acestea, sub formă scanată, în fişier format pdf, cu menţiunea letrică <<Conform cu originalul>>”, se arată în proiectul legislativ. Totodată, actul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport, încheiat între persoane cu domiciliul fiscal în România şi persoane care nu au domiciliul fiscal în România, se vor comunica electronic, de către persoana care l-a înstrăinat, către autorităţile implicate în procedura de scoatere din evidenţa fiscală a bunului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.330 afisari

3 COMENTARII

  1. Baaai, parlamentari dobitoci, lasati-o mai usor cu digitalizarea asta accelerata, ca nu toata lumea stie sa se descurce „on-line”, tampitilor!!!

  2. Vad 2 comentatori care se revolta pe revolutia digitala si ma simt obligat de bunul simt sa le spun ca toata procedura este alternativa. Contribuabilii pot trimite in format electronic actele nu sunt obligati la asta. Stati linistiti comentatorilor! Va puteti aseza la coada de la primarie linistiti! Zi buna!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger