AcasăSOCIALSchimbare majoră la plata întreținerii. Se achită în rate

Schimbare majoră la plata întreținerii. Se achită în rate

Gigacaloria va fi plătită în tranșe egale timp de 12 luni

De la 1 septembrie 2021, românii vor putea solicita furnizorilor plata în 12 rate a facturilor pentru energia termică, potrivit prevederilor dintr-un proiect de lege inițiat de Ministerul Muncii. Măsura aplicării tranșelor procentuale, luată pentru a nu greva bugetele familiilor în perioada sezonului rece, este practicată de ani de zile și în Germania.

Iarna va fi ca vara, cel puțin în ce privește plata facturilor pentru energia termică. Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege prin care introduce posibilitatea achitării costurilor gigacaloriei în tranșe lunare egale pe o perioadă de 12 luni, ca o măsură de de protecție socială pentru consumatorul de energie vulnerabil. Astfel, potrivit proiectului legislativ, modul de facturare şi de plată a contravalorii energiei termice consumate pentru încălzire de către asociaţiile de proprietari/locatari sau persoanele fizice, care sunt titulari de contracte de furnizare a energiei termice/convenţii individuale, poate fi facturarea şi plata pe baza consumului lunar efectiv sau facturarea pe baza consumului lunar efectiv şi plata în tranşe procentuale pe o perioadă de referinţă cu durata de 12 luni. ”Modalitatea de plată, termenul scadent, precum şi stabilirea perioadei de referinţă se aprobă prin hotărâre a consiliului local. Pentru familiile şi persoanele singure care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat şi care beneficiază de ajutoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, facturarea şi plata consumului de energie termică se fac doar pe baza consumului efectiv. La solicitarea scrisă a titularilor de contract de furnizare a energiei termice/convenţie individuală, furnizorii de energie termică aplică modul de plată a contravalorii energiei termice în tranşe procentuale, valabil pe durata unei perioade de referinţă în baza unui act adiţional la contractul de furnizare a energiei termice /convenţiei individuale. (2) Opţiunea titularilor de contract de furnizare a energiei termice/convenţie individuală asupra modului de plată a contravalorii energiei termice în tranşe procentuale se comunică furnizorilor cu cel mult 30 de zile înaintea începerii perioadei de referinţă”, se arată în proiectul de act normativ.

UE a cerut combaterea sărăciei energetice

Proiectul de lege inițiat de Ministerul Muncii transpune, de fapt, Directiva UE 944/2019. Pentru clienţii casnici, Directiva reglementează că statele membre iau măsurile corespunzătoare pentru protecția acestora, garantând, în special, protecția adecvată a clienților vulnerabili. În acest context, fiecare stat membru definește conceptul de clienți vulnerabili care poate face referire la sărăcia energetică și, printre altele, la interzicerea debranșării acestor clienți în situații critice. Conceptul de clienți vulnerabili poate include nivelurile veniturilor, ponderea cheltuielilor cu energia din venitul disponibil, eficiența energetică a locuințelor, dependența critică de echipamente electrice, din motive de sănătate, vârstă sau alte criterii. Statele membre garantează că se aplică drepturile și obligațiile în ceea ce privește clienții vulnerabili. Însă Directiva 944/2019 nu are în vedere numai sezonul rece și încălzirea locuinței, ci orice reprezintă consum energetic pe parcursul întregului an.

Ajutor și pentru energia electrică

Pe lângă ajutoarele pentru încălzire, începând cu sezonul rece noiembrie 2021-martie 2022, se vor acorda și ajutoare pentru plata energiei electrice. Astfel, potrivit proiectului de act normativ, cuantumul suplimentului pentru energie se va stabili în funcție de sursa de energie, respectiv 30 lei pentru consumul de energie electrică, 10 lei pentru consumul de gaze naturale, 10 lei pentru consumul de energie termică și 20 lei pentru consumul de combustibili solizi și petrolieri. Suplimentul pentru energie se va acorda pe parcursul întregului an, iar cuantumul acestuia va fi majorat la 50 de lei în cazul în care unica sursă este energia electrică.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
650 afisari

1 COMENTARIU

  1. Minunat, fantastic, cita grijă de la UE
    Si liberalizările la gaz si electricitate sunt in favoarea
    consumatorul pasnic care nu poate protesta.?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger