AcasăSOCIALSchimbare majoră! Concediul pentru creşterea copilului, mai scurt cu cel puţin 2...

Schimbare majoră! Concediul pentru creşterea copilului, mai scurt cu cel puţin 2 luni pentru un părinte

cresterea copiluluiSchimbare majoră! Concediul pentru creşterea copilului, mai scurt cu cel puţin 2 luni pentru un părinte

Noutăţi pentru viitorii părinţi. Guvernul României vrea să schimbe perioada concediului maternal şi paternal. Taţii ar putea sta două luni în concediul de paternitate, în timp ce perioada de îngrijire a copilului acordată mamelor s-ar putea reduce.

Concediul pentru creşterea copilului în România este de doi ani. Pentru el poate opta mama sau tatăl nou-născutului. Celălalt părinte are dreptul la 30 de zile libere plătite de stat.

Cel puțin 2 luni din concediul total vor fi alocate părintelui care nu a solicitat acest drept

Guvernul vrea să schimbe regulile pentru o împărţire mai echitabilă a responsabilităţilor între bărbaţi şi femei privind îngrijirea copilului. Astfel că ia o lună de la cel care stă acasă mai mult, pentru a-i da celuilalt părinte.

Legea actuală stabilește ca mama bebelușului să beneficieze de concediu de maternitate timp de doi ani. În urma schimbărilor recente, și tatăl trebuie să stea acasă cu copilul cel puțin două luni de zile. În condițiile în care perioada de concediu în cazul unui părinte crește la două luni, celălalt adult va avea parte de un concediu mai scurt cu opt săptămâni.

Mai mult, mamele și tații care beneficiază de concediul de creștere a copilului, pot lucra fără a exista riscul să nu primească acea indemnizație de la stat. Dacă în prezent legea permite unui părinte care stă acasă să-și crească copilul să obțină venituri în valoare de 5 indemnizații, de anul viitor valoarea aceasta crește la opt indemnizații pe an.

A fost majorat nivelul de venituri de la 600 de lei la 10.512 lei. De altfel, veniturile acestea pot fi obținute până în momentul în care copilul împlinește vârsta de doi ani, sau trei ani pentru copiii cu handicap. Aceste schimbări vor putea intra în vigoare de la începutul anului 2023.

Noile prevederi ce urmează a fi aprobate de Guvernul României vor intra în vigoare începând de pe 1 ianuarie 2023.

author avatar
Andreea Vlad