Pentru că nici cel mai sărăcuț la minte dintre români nu mai tremură la vestea creșterii numărului de infectări, Guvernul a schimbat strategia. De câteva zile, numărul morților crește suspect, atingând un record de 30 într-o singură zi. Număr pe care președintele Iohannis l-a și înhățat, folosindu-l pe post de amenințare la adresa indisciplinaților de la PSD.
Ordinul lui Tătaru, dat pe șest la sfârșitul lunii mai, prin care cerea raportări de morți Covid chiar și cu două teste negative, nu a avut efectul scontat. Medicii, probabil mulți dintre ei cu demnitate profesională, au refuzat să declare chiar orice deces ca fiind Covid, astfel că, la numărătoarea de la sfârșitul lunii iunie, autoritățile s-au trezit cu un număr infim de morți, aproape jumătate din cei declarați în mai. Mai mult, din 11 iunie, raportările Grupului de Comunicare strategică s-au schimbat, evidențiindu-se, distinct, numărul de morți în fiecare zi. Dacă numărul deceselor în iunie s-a balansat între 10 și 22 pe zi, din iulie raportările s-au mai înviorat. Astfel, doar în două zile s-au înregistrat câte 13 decese Covid, în rest cifrele au tot crescut între 17 și chiar 31 în data de 7 iulie, număr alarmant care, din nefericire pentru autorități, a trecut neobservat. Însă ieri președintele anunța deja 30 de morți pentru ziua de 14 aprilie, deși nici MAI și nici Ministerul Sănătății nu publicaseră nimic pe site-urile instituțiilor, întârziind câteva ore bune raportarea zilnică. Ceva, totuși, e putred în creșterea numărului de decese. În afara țipetelor lui Raed Arafat, niciun medic nu a ieșit să spună că e dezastru în spitale și că românii au început să moară pe capete. Iar secretizarea impusă asupra bolilor de care sufereau cei care au decedat alimentează și mai mult suspiciunile. Practic, nimic nu s-a schimbat în afara circulației firești a virusului, odată cu măsurile de relaxare parțială din țara noastră. Circulație care a produs o majorare a numărului de cazuri peste tot în lume, nu numai în țara noastră, deși, cu toate raportările alarmiste, România ocupă tot locul 37 în Europa la numărul de cazuri la milionul de locuitori. Pentru că, și asta nimeni nu o poate contrazice, virusul nu poate fi oprit, singura apărare în fața acestuia fiind imunizarea. În plus, numărul mare de cazuri din ultimele zile este și rezultatul creșterii accelerate a testărilor. Iar pe lângă testările făcute de autorități, românii au fost nevoiți să-și plătească testele din două motive: ca să se poată interna și ca să plece în vacanță.
Terapiile Intensive, tot goale
Cu circa 1.000 de paturi la ATI pregătite și rezervate doar pentru cazurile mai severe de Covid, numărul de 235 de pacienți internați la Terapie Intensivă, raportat în 13 iulie, nu înseamnă nimic. Și, pentru cei care încearcă să nege ceea ce este evident, adevărații bolnavi de Covid sunt internați la ATI și doar o mică parte dintre aceștia sunt intubați. În rest, cele aproximativ 6.000 de cazuri Covid sunt asimptomatici. Asimptomatici pentru care Ministerul Sănătății a decis că nu trebuie testați pe banii statului, excluzându-i de pe lista celor care au prioritate la testare. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19 intră doar persoanele simptomatice și contacții apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate. Ce înseamnă prioritizare? Că în cazurile care nu sunt pe această listă ori spitalul va suporta cheltuielile cu testările, ori persoanele care vor solicita aceste teste. Teste care îi sărăcesc și mai tare pe români, având în vedere cu un singur test PCR costă între 270 și 300 de lei.