AcasăSOCIALScăpate de sub control. 85% din focarele de pestă porcină africană sunt...

Scăpate de sub control. 85% din focarele de pestă porcină africană sunt în România

Autoritățile au pierdut lupta cu pesta porcină africană. De fapt, nici nu au început-o

În timp ce toate statele UE au luat măsuri dure împotriva pestei porcine africane, în România nu s-a făcut absolut nimic concret, astfel că 85% din focarele de infecție din Europa se află în țara noastră. Numai în ultimele trei săptămâni, fermierii au fost nevoiți să sacrifice 100.000 de suine, numărul animalelor ucise în acest an ajungând la un milion. Marea problemă este că s-au prins și cei de la UE că autoritățile de la noi nu fac nimic și vor să ne taie fondurile pentru despăgubiri.

În 6 noiembrie, autoritățile au fost notificate despre un nou focar de postă porcină la o fermă cu 40.000 de capete, ducând numărul porcilor uciși în ultimele trei săptămâni la 100.000. ANSVSA dă vina pe factorul uman, peste tot unde anchetează epidemiologic, deși măsurile de biosecuritate de la ferme sunt draconice. În ferme nu intră nimeni neautorizat, iar lucrătorii sunt debrăcați la piele și dezinfectați înainte de a intra la animale. Totodată, proprietarii fermelor au instalat plase de insecte și plase împotriva păsărilor, tocmai pentru a se proteja de virusul periculos. De fapt, ei sunt singurii care au luat măsuri. În rest, porcii mistreți, principalii vectori de transmitere a virusului, nu numai că umblă peste tot nestingheriți, dar s-au și înmulțit necontrolat, interesele asociațiilor de vânătoare fiind mai presus de interesele economice ale țării. Dacă porcii crescuți în cotețe sunt mai puțin expuși virusului, cei crescuți liber, pe la stâne sau prin zona Deltei, sunt adevărate bombe cu ceas, pentru că riscul de a intra în contact cu mistreții este enorm. Toate acestea se întâmplă sub privirile nepăsătoare ale autorităților, care refuză să-și îndeplinească atribuțiile. Conducerea Asociației Producătorilor de Carne de Porc (APCP) ne spune că măsurile luate în cazul focarelor din gospodării diferă major față de cele luate la ferme. ”Dacă într-o gospodărie se descoperă un porc bolnav, este ucis doar animalul respectiv, nu și cel al vecinului. Într-o fermă, deși porcii stau în clădiri separate, în loc să se ucidă doar animalele bolnave și să se dezinfecteze incinta, autoritățile ne obligă să ucidem toate animalele din fermă, pentru că spun că așa e legea”, ne-a declarat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc.

UE nu ne mai dă despăgubiri

Pentru că 85% din focarele de pestă porcină din Europa sunt în România, oficialii UE au început să se convingă că autoritățile din România nu iau nicio măsură pentru eradicarea bolii. ”Preferă să învinovățească fermierii, deși nu cred că există în altă parte măsuri mai stricte de securitate ca la noi. UE și-a dat seama că nu se face nimic aici și n-o să ne mai dea bani pentru despăgubiri. Noi ne temem că, dacă UE nu ne va mai da bani, când vor apărea focare în ferme, statul român o să ne spună că a fost vina noastră și nu o să ne mai dea nicio despăgubire, pentru că nu are de unde”, ne-a mai precizat Ioan Ladoși, președintele APCP. Mai mult, porcii ar trebui testați înainte să fie uciși, existând posibilitatea valorificării acestora dacă nu sunt infectați. În cazul porcilor infectați, prepararea termică a cărnii, urmată de conservare, ar distruge virusul, iar hrana ar fi comestibilă. ”Deocamdată nu s-au găsit soluții de procesare a cărnii infectate, pentru că fabricile nu vor să ia astfel de carne și nici nu au cum să proceseze 40.000 de porci în aceeași zi”, ne mai spune Ioan Ladoși.

Fără garduri de protecție

Deși a fost discutată la nivel guvernamental și difuzată în media ca posibilă soluție de protecție, autoritățile nu au dezvoltat programul de construire a gardurilor de protecție la granița cu cele două țări vecine, Ucraina și Moldova, pentru blocarea pătrunderii turmelor de porci mistreți, posibil infectați cu virusul PPA, se arată într-un raport al Curții de Conturi, după un control la ANSVSA. ”State europene, precum Germania și Danemarca, au adoptat această măsură pentru a preîntâmpina pătrunderea porcilor mistreți veniți din Polonia, țară puternic afectată de virusul PPA. Suplimentar, autoritățile germane au dispus, pe lângă măsurile de securitate (instituirea unei zone tampon pe o rază de 3 km în jurul focarului depistat și a unei „zone roșii” pe o rază de 15 km), și interzicerea recoltării porumbului din zona afectată, posibil contaminat”, se mai precizează în raportul Curții de Conturi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
529 afisari

12 COMENTARII

  1. Mai da ce coincidenta !
    Doar la noi? In UE nu …e? Sau nu se raporteaza?
    Da….ce ? Vine din zbor?
    De unde vine?

  2. Cine crede!! E o oportunitste sa vanda alții porcii lor aici!!! Aviara a fost și ea tot cu dedicatie.

  3. Se aproprie Crăciunul. Romanul trebuie sa mănânce produse cancerigene, nu naturale. Pai multinaționalele suferă cel mai tare in Decembrie, romanii isi taie porcii din bătătura, acum mai taie pu la, ca a avut grija prim porcul tării

  4. Doar o altă păcăleală, minciună, pt a scumpii mâncarea.
    Toți în sat vorbesc de porci mistreți morți prin pădure dar niciunul nu i-a văzut. „Au fost oameni care i-au văzut” mi-au spus fără a da nume. Cine întreține asemenea minciuni?
    În plus, oficial, se zice că nu este periculoasă pt om. Și atunci de ce omoară porcii din crescătorii cu zecile și sutele de mii pt cinci cazuri? Da, e greu să-ți vinzi marfa și atunci declararea molimei este nu numai salvatoare dar și pe cîștig mai mare din despăgubiri. Desigur se unge-n stînga și-n dreapta.

  5. Ma fratilor, da pesta asta porcine nu e si ea un virus, bacterie sau ce-o fi? Is curios ce analize au facut pentru aia 1 milion de porci. Sau vine si ti-i ia cu japca, „iti omoram porcii fraiere si tu nu ai ce face, pentru ca esti fraier”.

  6. vine pesta numai in Romania, nu, vrea sa distruga zootehnia romaneasca cu orice pret. Atentie dragi medici veterinari, n-o sa mai aveti ce face, acyum stati degeaba executati ordine, o sa va omare JUE si pe voi.

  7. CLAUDIA ,tu de criminalitate economica ai auzit ?,tu de sabotarea concurentei ce stii ?.
    De conditiile impuse de Banca Mondiala in 1997 cand guvernul lui Radu Vasile a cerut un imprumut de vro 350 milioane de $ ,
    te rog sa te informezi .
    De securitatea alimentara cine se ocupa in aceasta tara ?,SRI ce pazeste ?,doar afacerile propii !.
    CSAT -ul e doar cu numele si cu salariile nesimtite ?.
    MAI AVEM GUVERN ?,sau doar o adunatura de POPANDAI !

    • @ Astia iau subventii si la parlament , din imprumuturi, ca sunt „politicieni reprezentativi”, ?

  8. & Nu isi mai iau comisioane astia ca fac imprumuturi, cum spuneau prin guvernarile CDR , isi iau subventii de „politicieni reprezentativi”, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger