AcasăSOCIALScandal la Universitatea din Iaşi. O profesoară, acuzată că le trimite pe...

Scandal la Universitatea din Iaşi. O profesoară, acuzată că le trimite pe studente la videochat!

O profesoară de la catedra de Limba şi Literatura Engleză din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, este acuzată de mai mulţi studenţi că i-a jignit în mod repetat şi că s-a comportat cu ei neadecvat, inclusiv prin abuz de putere.

Cadrul didactic acuzat se numeşte Oana Macari.

Studenţii s-au plâns pe reţele

În mesajul iniţial, publicat pe grupul de Facebook în data de 17 octombrie, femeia este acuzată că îi insultă pe studenţi şi că nu le respectă drepturile, apelând deseori, în mod nejustificat, la un limbaj agresiv.

Am avut «onoarea» să fac un curs cu dânsa şi în anul II de licenţă. Stăteam cu frică de fiecare dată. Singurul nostru noroc era ca eram în online pe atunci.

La primul curs ne-a făcut în toate felurile pentru că am îndrăznit să începem noi meet pe Teams. Şi multe fete aveau poze cu ele pe Teams. Când le-a vazut ne-a zis «Cu astfel de poze puse pe Teams, singurul loc în care o să fiţi chemate la interviu este studioul de Videochat».

Nu mai spun de testări, notări, acestea ar fi altfel de agreat dacă nu ne-ar jigni şi nu ne-ar pedepsi degeaba. Dacă spui ceva te lasă în restanţă 10 ani, nu mai termini niciodată facultatea.

La un moment dat ne-am plâns profesorului de seminar, iar acesta ne-a pârât la Macari. Ne-a «ars» la curs, nimeni nu se ceartă cu ea, are o influenţă mare în facultate”, s-a plâns o studentă pe un grup de Facebook.

Cum a reacţionat decanul?

Prof. univ. dr. Alexandru Arnold Francisc Gafton, decanul Facultăţii de Litere, a avut o reacţie pentru ziaruldeiasi.ro.

Momentan nu este înregistrată nicio plângere scrisă în ceea ce o priveşte pe profesoara Ileana Oana Macari. Cadrele didactice profesează întrucît au cunoaştere de oferit şi, deopotrivă, deţin capacităţile de a pune la dispoziţia studenţilor acea cunoaştere.

La rîndul lor, studenţii sînt animaţi de nevoia de cunoaştere şi depun toate eforturile spre a primi îndrumarea profesorilor spre a dobîndi cît mai multe cunoştinţe şi de o cît mai bună calitate.

Astfel stînd lucrurile, considerăm că, în acest caz, studenta ar fi trebuit să îşi onoreze datoria de a se informa asupra cerinţelor cursului (care, din moment ce erau anterior cunoscute şi au fost respectate de ceilalţi cursanţi, nu sînt supuse părerilor, negocierilor sau altor forme de relativizare) şi să le respecte.

Clamarea publică a eventualelor nemulţumiri nu poate fi nici indiciul justeţei şi al conştiinţei îndreptăţirii lor, şi nici al încrederii în sistemul din care cu toţii sîntem parte” a menţionat prof.dr. Alexandru Arnold Francisc Gafton, decanul Facultăţii de Litere, pentru sursa amintită.

author avatar
Andrei Ștefan