AcasăSOCIALScandal în MAI. Măștile neconforme au ajuns și la polițiști

Scandal în MAI. Măștile neconforme au ajuns și la polițiști

Polițiștii, lăsați fără protecție în fața virusului

Măștile de protecție contrafăcute au fost cumpărate chiar de structurile Ministerului Afacerilor Interne. Reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual dezvăluie faptul că au descoperit măști neconforme achiziționate în teritoriu, dispunând o verificare a acestora la toate instituțiile din subordinea MAI.

Polițiștii au fost trimiși să verifice bolnavii Covid aflați în carantină cu măști de protecție neconforme, riscul de infectare fiind, în aceste cazuri, uriaș. Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) ne spune că a depistat astfel de măști la polițiștii din Călărași, cerând reprezentanților MAI retragerea acestora. ”La Călărași, inspectorul șef le-a pus la dispoziție polițiștilor măști de protecție neconforme și am sesizat Inspectoratul General al Poliției Române să intervină în acest caz. Deocamdată, aici am descoperit, dar o să verificăm în toată țara măștile de protecție date polițiștilor”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele SNPPC. Sindicaliștii din MAI semnalează faptul că, de la debutul pandemiei, în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne au fost înregistrate aproape 8.000 de cazuri de infectări cu noul coronavirus, ceea ce înseamnă circa 7% din personalul structurilor aflate în prima linie, iar 18 dintre aceștia au decedat. Dintre acestea, la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră – 549, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române – 1.225, Inspectoratul General al Poliției Române – 3.669, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – 1.747, iar la alte structuri din subordinea MAI – 805. Totodată, în prezent, 3.134 de angajați MAI confirmați pozitiv cu infecție Covid-19 se află în izolare la domiciliu/ locații declarate sau la unități sanitare, conform legislației în domeniu, 2.955 dintre aceștia – la domiciliu, iar 179 – la spital. Îmbolnăvirile în rândul polițiștilor accentuează și mai mult deficitul de personal, punând în pericol siguranța publică, arată sindicaliștii de la SNPPC. În acest context, reprezentanții SNPPC au solicitat MAI suplimentarea cantităților de materiale de protecție sanitară, în acord cu normele de sănătate și securitate în muncă, stabilite prin lege.

Polițiștii cer spor de risc

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a solicitat din nou Guvernului să includă în rândul beneficiarilor suplimentului salarial pentru risc medical și angajații Ministerului Afacerilor Interne aflați în prima linie, care își expun zilnic sănătatea acestui pericol, prin prisma misiunilor efectuate și a contactului permanent cu diverse categorii de persoane. ”Cerem să se acorde aceleași drepturi când vorbim despre situații identice. Adică dacă un polițist se află într-o situație identică cu medicul, cu asistenta sau oricare alt angajat din sistemul public atunci trebuie să primească aceleași drepturi. Până acum Ministerul Afacerilor Interne a refuzat să acorde acest spor de risc angajaților din sistem. Cu certitudine, după alegeri, vom demara acțiuni de protest”, ne-a precizat Dumitru Coarnă, președintele SNPPC. Problema acordării stimulentului de risc pentru angajații MAI a fost discutată și în ședința CES de la jumătatea acestei luni. Sindicaliștii din Ministerul Afacerilor Interne au solicitat includerea a polițiștilor, personalului contractual și a militarilor din MAI în propunerea legislativă pentru completarea art.7 din OUG nr.43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii Covid-19, pe perioada stării de urgenţă.

Demersuri și la Senat

Sindicaliștii au făcut demersuri și la președintele Senatului, căruia i-au cerut să-i introducă și pe angajații MAI în legea care prevede stimulente de risc. ”Considerăm că este obligatorie introducerea angajaților din Ministerul Afacerilor Interne în categoria beneficiarilor acestui stimulent. În expunerea de motive se face vorbire de trecerea în subordonarea/coordonarea operațională, a MAI, a structurilor Poliției locale și ar fi un nonsens, dar și o discriminare vădită, ca aceștia să primească stimulentul, iar cei care coordonează și execută misiuni împreună, unele cu grad mai mare de risc și complexitate, să nu beneficieze de același tratament. Vă precizăm faptul că polițiștii, polițiștii de frontieră, dar și ceilalți angajați ai MAI, s-au aflat permanent în prima linie a combaterii și prevenirii efectelor pandemiei, cu efecte tragice asupra stării de sănătate și chiar a vieții colegilor noștri. Deși am solicitat, în scris, Guvernului și MAI, de mai multe ori, să promoveze un act normativ care să ne includă în categoriile profesionale supuse zilnic riscului de infectare și, drept urmare, să beneficiem de suplimentul financiar aferent, dar și de măsurile de protecție sanitară adecvate – alocarea de măști, mănusi, dezinfectanți etc. fiind extrem de mică, în raport cu nevoile reale ale angajaților -, ministrul Vela nu a considerat că se impun aceste drepturi și nu a efectuat niciun demers în consecință”, se arată în adresa trimisă președintelui Senatului de către SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.