Cauta

Scandal în coaliție pe compensarea la energie. Nimic despre suprataxarea speculanților

Marcel Ciolacu, anunţ periculos. Ne întoarcem în comunism? PSD vrea "echitare socială"

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a admis, oficial, că statul nu poate suporta suma de 31 de miliarde de lei pentru compensarea prețurilor la energie și cere liberalilor să vină cu o soluție, amenințând cu revenirea la piața reglementată. Acesta a vorbit pentru a doua oară despre specula de pe piața energiei, însă nimic nu s-a spus despre supraimpozitarea profiturilor din speculă.

Speculanții de pe piața energiei au reușit să blocheze nu numai economia României, ci și cea europeană. Prețuri uriașe sunt peste tot în Europa, și asta din cauza băieților deștepți, care au profitat de legislația europeană permisivă, au cumpărat toată energia și acum fac prețurile. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, cere soluții de la liberali până la 1 septembrie, pentru a proteja doar populația, vulnerabilizând, astfel, economia, care se va prăbuși iremediabil sub povara unor prețuri insuportabile. În absența unor soluții concrete, Marcel Ciolacu amenință cu întoarcerea la piața reglementată. Evident, amenințarea nu sperie pe nimeni, pentru că energia produsă în România pentru 2022 a fost vândută integral, iar cea pentru 2023 este și ea contractată aproape în totalitate. ANRE evită să iasă public cu analiza pieței, care ar arăta ce s-a întâmplat, de fapt, de s-a ajuns ca peste 50% din consumul de energie a României să fie cumpărat de pe PZU (piața zilei următoare), unde întotdeauna prețurile au fost foarte mari și unde se tranzacționa cel mult 10% din consum. În mod normal, marii consumatori și furnizorii de energie electrică ar fi trebuit să-și încheie contracte pe termen lung pentru consumul propriu și cel al clienților din portofoliu. Nu se știe încă de ce nu au făcut acest lucru, pentru că explicația că nu au vrut să-și asume riscul de a rămâne cu energie pe stoc este foarte subțire și nu stă în picioare. La cantitățile mari pe care și le cumpără de pe PZU pare că nu și-au contractat nici 20% din consum, ceea ce este absurd. O explicație plauzibilă ar fi că băieții deștepți au fost mult mai rapizi și au cumpărat foarte repede tot ce se putea.

Politică aberantă a Comisiei Europene

În fapt, rapiditatea băieților deștepți a avut în spate informații foarte certe referitoare la criza energetică profundă în care va intra Europa. Și totul pleacă de la Green Deal. Toate statele europene au fost obligate, mai mult sau mai puțin, în funcție de cum au negociat, să-și închidă capacitățile de producție pe cărbune. Ulterior, când UE s-a autosancționat refuzând gazele ieftine rusești, s-au închis și capacitățile de producție a energiei pe gaze. Astfel că s-a creat un deficit major de energie în piață, pe care eolienele și fotovoltaicele nu au cum, vreodată, să-l acopere. Singura șansă a României este să-și pornească, urgent, toate capacitățile de producție disponibile și să finalizeze investițiile de pe Jiu și de la Iernut. O cantitate mai mare de energie ar însemna, teoretic, o dependență mai mică de import, dar prețurile tot nu vor scădea. Pentru ca acestea să scadă, întreaga Europă trebuie să producă mai multă energie, să o arunce în piață și să-i oblige pe speculanți să scadă prețurile.

3% din PIB

”Nu se mai poate continua pe o perioadă lungă pe această ordonanță de urgență şi în acest moment există două-trei variante pe care o să le discutăm în coaliţie. Nu putem aloca 3% din PIB speculă, fiindcă e o speculă în energie. Această compensare trebuia să fie pe o perioadă limitată și apoi Ministerul Energiei și ANRE să vină cu soluții”, a afirmat Marcel Ciolacu. Cea mai simplă soluție în acest moment este, însă, supraimpozitarea profiturilor speculanților din energie, dar nimeni nu pare să ia în calcul o asemenea măsură.  „În acest moment, nimeni nu mai negociază cu producătorii sau furnizorii, pentru că vine compensarea. Ai debusolat piața perpetuând acest sistem”, a mai precizat Marcel Ciolacu. Dar energie mai ieftină nu există, dovadă că distribuitorii nu au găsit energie electrică pentru consumul rețelelor nici la prețuri de 500 de euro MW/h.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version