AcasăSOCIALScăderea prețurilor la gaze nu se reflectă în facturi

Scăderea prețurilor la gaze nu se reflectă în facturi

Prețurile la gaze scad de câteva luni în Europa, îndepărtându-se de maximele record înregistrate la începutul războiului din Ucraina, dar nu se așteaptă ca această scădere să se reflecte în facturi sau în inflație pe termen lung.

Războiul din Ucraina a împins contractul futures TTF, reperul european al gazelor pe piețele financiare, la un maxim istoric în martie, după începerea invaziei rusești în Ucraina, la 345 de euro pe megawatt/oră.

Apoi a  revenit la niveluri record în august, ca urmare a anunțului privind suspendarea livrărilor rusești prin conducta Nord Stream 1.De atunci, prețul TTF a scăzut cu peste 66%, iar cel al gazului britanic cu aproximativ 57%.

Prețul energiei electrice a cunoscut o creștere similară la sfârșitul lunii august, contractul pentru livrarea la începutul anului 2023 în Germania, care servește drept referință în Europa, depășind 1.000 de euro pe MWh, un nivel fără precedent.

Spre deosebire de gaz, prețul energiei electrice a crescut cu aproape 175% de la începutul anului, iar facturile la energie au crescut vertiginos.

Deși facturile sunt din ce în ce mai scumpe, acestea sunt în mare măsură atenuate în mai multe țări europene de un sprijin guvernamental substanțial, ceea ce contribuie, de asemenea, la deconectarea dintre prețurile energiei și prețurile pieței.

Companiile energetice care cumpără energie electrică de pe piețe plătesc rareori prețul la vedere(spot), deoarece își echilibrează costurile prin contracte la termen(forward), care garantează un anumit preț pentru o anumită perioadă de timp – un fel de asigurare a prețului.

Cu toate acestea, atunci când prețurile scad, nu mai este posibil să se profite de acest lucru până când nu vine momentul răscumpărării contractelor.

Prețurile gazelor sau energiei electrice ar putea reveni cu furie în timpul iernii dacă temperaturile, până acum blânde, scad, sau în cazul unui nou eveniment geopolitic care ar restricționa aprovizionarea.

Ca să nu mai vorbim de o posibilă revigorare a economiei chineze și, prin urmare, a cererii acesteia de gaze naturale lichefiate, dacă țara își încheie politica de zero Covid.

author avatar
Radu Jacotă Redactor