AcasăSOCIALScad salariile polițiștilor. Și dezbrăcați, și cu banii luați

Scad salariile polițiștilor. Și dezbrăcați, și cu banii luați

Polițiștii, lăsați de MAI și fără bani, și fără uniforme

Salariile polițiștilor vor fi mai mici cu 200 de lei, după ce Ministerul Afacerilor Interne a decis să le taie norma de haine. Culmea este că, cel puțin vreo doi ani de acum încolo, nici haine nu vor avea la schimb, având în vedere că nu s-a stabilit încă designul uniformelor. Șmecheria asta cu noile uniforme a făcut o economie la buget de peste 42 de milioane de euro pe an, iar polițiștii vor fi nevoiți să umble tot cu alea vechi, ponosite și jerpelite.

Imaginația guvernanților nu are limite atunci când este vorba despre a tăia din cheltuieli pe spesele bugetarilor. Ministerul Afacerilor Interne, de departe campion în astfel de ciuntiri, a insinuat că se gândește la binele polițiștilor și a decis să le schimbe modelul uniformelor, de parcă asta era problema existențială a acestora, nu faptul că sunt singurii bugetari cărora nu li s-a aplicat Legea salarizării din 2017.

După o tărăgănare de peste un an, au reușit să legifereze noile uniforme, legiferând, totodată, și tăierea normei de haine. Până aici, nimic suspect. Drama este însă că, în acest moment, nu s-au decis încă nici măcar asupra designului uniformelor, ca să nu mai vorbim despre vreo licitație sau ceva de acest gen. Ceea ce înseamnă că, cel puțin doi ani de acum încolo, polițiștii vor fi și dezbrăcați, și cu banii luați.

”În momentul de față polițiștii primesc o normă lunară financiară pentru echipare. Asta a fost o prosteală de-a lui Gabriel Oprea, ca să spună că a crescut salariul, pentru că, dacă întrebați un polițist cât are salariul, el o să includă și cei 200 de lei pentru haine. Deci acum se vor scoate cei 200 de lei din salariu și nu mai primește nimic în schimb. De ce? Pentru că asta este stupizenia celor din MAI, vor să sisteze acordarea normei financiare pentru echipament, că schimbă uniforma, ceea ce este corect, dar nu-i dă nici uniforma”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Magaziile sunt goale

Ministerul Afacerilor Interne a decis ca plata în bani a normei de echipament să se facă doar până în luna martie 2022, apoi polițiștii putând să beneficieze doar de uniformă achiziționată de la depozitele unităților de poliție, susține Sindicatul Europol.

”Este ridicolă situația, ținând cont de faptul că până acum aceste depozite erau mai mult goale sau fie nu aveau uniformă pe mărimea solicitată de polițiști. Nu de puține ori colegii noștri au fost puși în situația în care au solicitat un element de echipament în luna ianuarie și l-au primit abia în luna decembrie, în toată această perioadă fiind nevoiți să achiziționeze articole din componența uniformei din alte părți. Sau au fost destul de multe cazuri în care au solicitat un element de echipament mărimea M, care după croială era mărimea XL. Nu vrem să anticipăm, dar ne îndoim de  faptul că în luna aprilie 2022 când se va sista plata pentru norma de echipament, depozitele structurilor MAI vor fi burdușite cu uniforme pentru tot personalul din subordine, unde se vor regăsi toate mărimile necesare fiecărui polițist”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Nu s-au decis încă

Conducerea Sindicatului Polițiștilor Europol a mers la sediul MAI, după prezentarea oficială a noilor uniforme, și a constatat cu stupoare că nu s-a decis încă nici măcar designul uniformelor. ”Uniforma prezentată era o combinație între uniforma spaniolilor și cea a belgienilor. Apoi reprezentanții MAI s-au plâns că nu i-a sunat nimeni de la patronate să le spună ce disponibilitate au, când le pot croi. Deci ei așteaptă să-i sune producătorii și să-i întrebe dacă nu cumva vor uniforme. Și spuneau că ei nu știu toate firmele și că trebuie să vină din partea lor intenția. Este clar că vor mai sta mult și bine până vor fi produse uniformele. Iar în actul normativ spune că acestea vor fi distribuite la momentul în care vor fi gata echipamentele complete. Adică vorbim de la șosete, până la mănuși de iarnă, că sunt peste 20 de elemente în acest echipament, cu ținuta de iarnă, ținuta de vară, ținuta de primăvară. Iar până nu vor fi gata toate echipamentele, integral, nu se vor mai acorda banii de haine”, ne-a precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
35.329 afisari

32 COMENTARII

  1. Ce norma de hrana sa dispară ma handicapatule ? Rămân polițiștii cu salariu de 2000 de lei. Ești cretin ?

  2. Barbu Gh.-bine ai revenit. Chiar ma gandeam la tine citind articolul ca probabil juisezi citind asta. Politistii nu mananca ,nu se imbraca, nu au nevoie d nimic. Fac totul din placere si in curu gol

  3. Barbule iar ai dovedit cat de incult si plin de ura esti.
    Cand politistii isi petreceau tineretea prin scoli la pregatire si apoi indurau restrictiile si ordinele ministrilor civili si afoni, tu petreceai la umbra cu mici si bere rece.
    Acum ai vrea ca tu ca scursura ce esti, sa ai venituri mai mari ca ei, ca asistat social,ce nu contribuie cu nimic la resursele tarii, dar consuma la greu.

    • VIERME, SĂ CRĂPI TU???
      LA MUNCĂ CU PUTORILE, NU NORMĂ DE HRANĂ, DA??? LOCUINȚE GRATIS….
      CE „TINEREȚE”????????????????? CE „RESTRICȚII”!?

      NORMAL CĂ TREBUIE SĂ AM VENITURI MAI MARI CA EI DEOARECE AM MAI MULTĂ ȘCOALĂ. ȘI ȘCOALĂ ADEVĂRATĂ, ȘOBOLANE!!!

      • Barbule, ești născut din incest ! Dacă maică-ta mai trăiește și nu este la menopauză, să vin să îți fac un frate, un om adevărat, că tu ești un pârci de om !

    • Asta cu timpul petrecut prin scoli,in tinerete, este valabila mai ales pentru Politia Locala.

  4. Inca mai mancati rahatel cu legea salarizarii caschetarilor ? O sa ajungeti la salariul din 2013 curand. sa terminat cu dracnea si psd urmeaza crize pe banda rulanta si o sa stati 7 intr-o mansarda cu tot k 2 ani de scoala ai vostri

    • Sa-ti ia neamul in p**a toti bombardierii si cocalarii. Pe mata si fiica-ta sa le dea la produs si sa plangi la nenea caschetaru sa te ajute apoi jegule!!!

  5. Nu vā mai omorâţi atâta ntre voi…oricum le purtau palea de pe ei câte 5 ani…şi-apoi mai rămâne să le ia şi armele din dotare ” căcostă”!!..referitor la faza cu chinul ăla de 2 ani prin şcoli şi restricţii..hmm când ai dat şpaga aia să te faci miliţian, nu te-ai gândit c-o să ai şi restricţii?..

    • Lasă că o să trăim doar din mita și din futaiurilepe pe care o sa vi le tragem vouă.

  6. Eu nu sunt de acord cu scăderea veniturilor polițiștilor pentru că nu ar mai avea motivație să își facă treaba cum trebuie! Și ar fi haos și anarhie în țară!

    • Gabi nu lam făcut eu polițiștii,vrea să muncească bine nu la SALUBRIS la mătură frate

  7. Sunt deacord cu tăierea salariilor nesimțite la Polițiști,sugerez ieșirea la pensie la 65 ani șașa freacă menta cu câte o puicuță polițistă în mașină,nema patrulare prin cartier că le scad burțile.Salariul unui polițist să înceapă de la minim economie plus sporuri atât.

    • Agent pricipal pi tu esti cel mai mare agramat ca habar nu ai sa legi doua cuvinte, mergi inapoi la lopata si balegar

    • Dacă ați știi legea ați vedea că salarizarea incepe de la ~650 lei și nu de la salariu minim pe economie. Polițiști sunt salarizarii dupa lege specială nu după Codului Muncii.

      Vizavi de cei care afirmă că politiștii nu au școală pot sa va spun că afirmatia e 80% gresita pentru ca printre adevaratii politisti se afla si acesti “buletinisti” respectiv sursele externe. Pestele de la cap se impute, DGMRU este cea mai slaba structura din Ministerul de Interne iar tot raul de acolo pleaca prin aceste politici de noaptea mintii. Mariti numarul de locuri în scoli, incetati să mai angajati ofiteri cu facultăți private care nu au scoala cat au astia mici vacanțe.

  8. Sunt deacord cu tăierea salariilor nesimțite la Polițiști,sugerez ieșirea la pensie la 65 ani șașa freacă menta cu câte o puicuță polițistă în mașină,nema patrulare prin cartier că le scad burțile.Salariul unui polițist să înceapă de la minim economie plus sporuri atât.

  9. Hm, daca estre sa tinem cont de faptulca …MAJORITATEA politistilor sunt cam „ponositi si jegosi la aracter” nu vad nimic rau sa ramana echipati cu tinutele „alea vechi”Cand politistii in majoritatea lor [ macar atat ,,daca nu Toti ] au sa fie OAMENI ,cu caractere puternice, nu vanduti partidelor si mai ales Infractorilor,, atunci sa discutam despre beneficii /salarii si alte asemenea povesti , Pana atunci insa,, MAI VA ,,, trece ceva apa pe dunare.. 30 poate 50 de ani ,,

  10. Bai Barbule. Tu ești un gunoi al societății care habar nu ai pe ce lume trăiești și te-ai găsit aici sa vorbești ca un prost. Ești un mare idiot. Tu ești unul care cred ca nu a muncit o zi. Idiotule.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger