Acoperământul Maicii Domnului este sărbătorită cu mare cinste de creştinii ortodocşi, mai ales că aceasta aduce aminte de minunea săvârşită în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol.
În această zi, Maica Domnului şi-a scos Cinstitul Acoperământ (pânza cu care își acoperea capul) și l-a întins peste credincioșii din Biserica Vlaherne, în timp ce se înalța de la ei”.
În tradiția greacă, sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului este slăvită cu mare evlavie de către poporul grec, mai ales de către călugării din Sfântul Munte Athos.
Tradiții de Pocroave
Potrivit tradiției, sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de „Pocroave”.
În această zi se pregătesc ogoarele pentru sezonul rece, deoarece se acoperă pământul cu brumă. Credincioșii țin post în această zi sfântă pentru că astfel sunt feriți de boli, de supărări sau chiar de înec. Fetele care nu aveau o podoabă capilară bogată, în ziua de Acoperământul Maicii Domnului se rugau să le fie acoperit capul cu păr.
O altă tradiție legată de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului spune că este bine ca în această zi să fie pomeniți cei trecuți la cele veșnice.
Tot pe 1 octombrie, de Adormirea Maicii Domnului se dau de pomană plăcinte și fel și fel de bucate tradiționale.
Potrivit tradiției populare, fetele care nu au un păr lung și bogat trebuie să se roage în această zi de sărbătoare la Fecioara Maria.
Obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului
Gospodinele pregătesc în această zi plăcinte de post cu mere sau cu dovleac și le împart rudelor sau oaspeților care le trec pragul. În această zi se spune că fetele care sunt împodobite pentru nuntă vor avea parte de o căsnicie lungă și fericită.
În anumite zone ale țării, în această zi se stropesc vitele cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece.