AcasăSOCIALSărbătoare cruce roşie, marţi, 30 ianuarie 2024, pentru creştin-ortodocşi. Cine au fost...

Sărbătoare cruce roşie, marţi, 30 ianuarie 2024, pentru creştin-ortodocşi. Cine au fost Sfinţii Trei Ierarhi

Credincioşii creştin ortodocşi îi prăznuiesc marţi, 30 ianuarie 2024, pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Sfinții Trei Ierarhi sunt trei învățători și păstori importanți ai Bisericii. Fiecare dintre ei a avut un rol special în slujirea credincioșilor și a avut o mare influență în promovarea valorilor creștine.

Cine au fost Sf. Trei Ierarhi

Sfinţii Trei Ierarhi au fost Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur. Conform crestinortodox.ro, în secolul XI, în Constantinopol, s-a iscat o mare dispută în legătură cu care este mai mare dintre cei trei sfinţi.

Se spune că, după ce i-au apărut pe rând episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous, într-un final cei trei sfinţi i-au apărut acestuia împreună, iar de atunci cei trei sfinţi sunt prăznuiţi împreună, cuvintele lor arătându-ne modul în care sfinţii conlucrează cu Dumnezeu şi între ei, aşa cum şi noi trebuie să ne unim în cuvânt şi în lucrare.

Tradiții și superstiții de Sf. Trei Ierarhi

La sate, în această zi de sărbătoare se fac praznice în memoria morților din familiile credincioșilor. Fetele tinere se roagă și țin post pentru a avea o căsnicie fericită. Există și superstiții populare conform cărora cine lucrează în această zi își atrage ghinion și poate avea probleme.

Se crede că de pe 30 ianuarie începe să crească grâul care nu a încolțit din toamnă. În popor se spune că vremea se schimbă acum și dă semne că vine primăvara. Dacă streșinile curg, primăvara va fi friguroasă, iar dacă e ger acum, vara va fi călduroasă.

De ziua Sfinţilor Trei Ierarhi nu se înstrăinează lucruri din casă, se oferă ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi, iar mamele se roagă pentru norocul fetelor de măritat.

author avatar
Andrei Ștefan
439 afisari

2 COMENTARII

  1. Cei trei Ierarhi nu sunt sfinți ortodocși, nu exista pe atunci decât Biserica Catholike, adică catolică, cuvânt de origine greacă, ei subt sfinți ai Bisericii Una, nedespărțite, adică catolice. Aburelile voastre patriotarde pe această temă care vă depășește hard discul memoriei aduce daune Bisericii lui Cristos, care a fost, este și va fi Una, Sfântă, Catolică și Apostolică, așa cum s-a numit deja la Niceea, în 321. Nu ortodocsă, nici catolică-romană, ci Universală, precum universal și Unul este Dumnezeu!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger