AcasăSOCIALSărbătoare 1 octombrie. Cruce roşie în calendarul creştin-ortodox: Acoperământul Maicii Domnului. Tradiţii...

Sărbătoare 1 octombrie. Cruce roşie în calendarul creştin-ortodox: Acoperământul Maicii Domnului. Tradiţii şi obiceiuri

O infirmieră bolnavă de COVID-19 a fugit din spital a se să roage la biserică. A sărutat toate icoanele înainte să fie prinsă!

Duminică, 1 octombrie, credincioşii creştin-ortodocşi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului. Este cruce roşie în calendar.

Este o sărbătoare închinată Fecioarei Maria, care amintește de ziua în care aceasta s-a arătat ascetului Andrei, în Biserica Vlaherne din Constantinopol.

Ce s-a întâmplat în această zi Sfântă?

Această zi importantă amintește se apariția Maicii Domnului în cartierul Vlaherne (Blachernae) din Constantinopol în secolul al X-lea. La sfârșitul vieții lui Andrei din Constantinopol, care este conoscut drept Sfântul cel Nebun pentru Hristos, el și împreună cu ucenicul său, cu Sf. Epifanie, dar și cu mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sf. Ioan Botezătorul și cu mai mulți alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne.

După terminarea rugăciunii, Maica Domnului s-a apropiat de altar și a continuat să se roage, apoi s-a înălțat în văzduh și și-a întins acoperământul ei peste toți oamenii care se aflau în biserică în semn de ocrotire a lor.

Ce ar trebui să faci de Acoperământul Maicii Domnului 2023?

Sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” este cunoscută în popor și sub denumirea de „Pocroave”, cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă. Potrivit tradiției populare, în ziua de Pocroave credincioşii ţin post pentru a fi feriţi de boli, de înec sau de supărări.

În această zi se pregătesc plăcinte de post cu mere sau cu dovleac și se împart rudelor sau oaspeților care-ți trec pragul.

​Femeile cinstesc sărbătoarea prin post şi rugăciuni la Maica Domnului pentru a fi acoperite şi să aibă în pază casa şi familia de toate primejdiile: de înec, de boli, de foc, de cumpănă, de năpastă și de vrăjmaşul cel rău.

Ce nu e bine să faci de această Sărbătoare?

  • În ziua de 1 octombrie, nu este bine să mături în locuință sau în gospodărie.
  • La Acoperământul Maicii Domnului NU se coase, nu se țese și nu se croiește.
  • Tot astăzi, oamenii trebuie să evite treburile grele de la câmp sau de acasă.
  • În această zi, oamenii obișnuiesc să meargă la biserică, pentru a participa la Sfânta Liturghie. Este bine să aprindem lumânări și să ne rugăm pentru sufletele celor adormiți.
  • Se spune că nu este bine să te tunzi în această zi.
  • Se spune că astăzi e bine ca vitele să fie stropite cu apă sfințită, pentru sănătate.
author avatar
Andrei Ștefan
378 afisari
Zenville

Ultimele știri

Pentru unii – mumă, pentru alţii – ciumă! Angajaţii care vor rămâne fără 50% din salariu după ce Guvernul se pregăteşte să le „taie”...

Guvernul le-a pus "gând rău" angajaţilor din sistemul bugetar care nu atrag fonduri europene. Anumite categorii de funcţionari ar putea pierde până la 50%...

Topul destinaţiilor de vacanţă în care specialiştii îţi recomandă să mergi singur. Turismul solo, noua modă de a călători

Românii stau din nou cu gândul la vacanţă. Apropierea verii şi deschiderea sezonului estival i-au împins pe oameni să-şi facă planuri de călătorie. Nu...
proger