AcasăSOCIALSărăcia îi împinge pe români să-şi schimbe jobul şi domeniul. "Foamea" după...

Sărăcia îi împinge pe români să-şi schimbe jobul şi domeniul. „Foamea” după salarii mai mari se vede peste tot

Sărăcia îi împinge pe români să-şi schimbe jobul şi domeniul. "Foamea" după salarii mai mari se vede peste tot

Criza generată de creşterea preţurilor la energie şi combustibil i-a determinat pe români să caute tot felul de soluţii pentru a ieşi din impas. Unii dintre ei au decis să schimbe jobul şi domeniul în care au activat până acum.

Studiile arată că mai mult tinerii au abordat această cale, pentru că au şi dorinţa de a învăţa lucruri noi, faţă de generaţiile mai vechi.

Mulţi s-au îndreptat către IT

Un domeniu văzut drept „bănos” este IT-ul. 53% dintre angajații generației Z, respectiv 45% dintre cei ai generației Y ar opta, în orice moment, pentru un salariu mai mare în detrimentul timpului liber.

Prin excepţie, există tineri pentru care nu doar banii contează. Unii ar accepta și un salariu ceva mai mic, cu condiția ca mediul de lucru și colegii să fie pe placul lor.

Există acest miraj și oportunități în online, în zona marketing, influenceri. Sunt foarte mulți care își creează o comunitate pe o anumită temă, transmit mesaje, cum ar fi comunitatea de gaming, zona de activism, protejarea mediului, drepturi, zona de beauty.

Pe lângă studenție, fac și asta. Zona online e mai bine valorificată de către tineri față de acum 2-3 ani”, a spus Ana Vișian, marketing manager BestJobs.

Salariile, sub inflaţie

Creșterile salariale de pe piața muncii nu acoperă inflația. Angajații se agită să-și suplinească veniturile. Vor promovare la locul de muncă și, dacă nu o obțin, caută un alt job mai bine plătit.

Oamenii se gândesc și la al doilea job, part time, sau proiecte freelance, fac delivery, ridesharing, țin contabilitate, fac marketing, traduceri, legal, IT”, a mai zis specialista.

author avatar
Andrei Ștefan