AcasăSOCIALSăptămâna de lucru de 4 zile în România? Ce vrea să facă...

Săptămâna de lucru de 4 zile în România? Ce vrea să facă ministrul Muncii, Marius Budăi – VIDEO

Marius BudaiCresc salariile de la 1 ianuarie 2023! / Anunțul ministrului Marius Budăi în privința pensiilor

S-ar putea ajunge să existe și în România varianta ca angajații să lucreze doar patru zile pe săptămână? Nu sunt puțini românii care se întreabă dacă se va ajunge ca o astfel de măsură să fie luată în calcul și la noi în țară. O variantă ce unora le-ar surâde, în ideea că ar putea avea mai multe zile libere.

Iar în acest context, ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a făcut, recent, unele precizări. Din care a reieșit că o astfel de ipoteză urmează să fie discutată cu specialiștii din sănătate. Și că vor fi și dezbateri cu partenerii sociali.

Marius Budăi: „Una e gradul de uzură în muncă în Belgia şi altul, în România”

Referindu-se la decizia Belgiei, în privința opțiunii săptămânii de lucru de patru zile, ministrul a explicat că în România urmează să existe discuții ample cu specialiștii în sănătate şi securitate în muncă, evidențiind că ar fi diferențe la nivel de gradul de uzură în muncă.

„Recent, Belgia a dat posibilitatea, nu obligativitatea. La fel şi aici am spus foarte clar şi trebuie să discutăm în primul rând cu specialiştii în sănătate. Una e gradul de uzură în muncă în Belgia şi altul este în România, altul este gradul de stres.

Trebuie să ne spună specialiştii în sănătate şi securitate în muncă, să-şi dea o primă opinie, după care voi avea o dezbatere cu partenerii sociali. Cred foarte mult în dialog în general. Putem rezolva foarte multe probleme.

După această largă dezbatere cu partenerii sociali şi specialiştii în sănătate şi securitate în muncă, clar îmi voi creiona şi aici o opinie, dar trebuie să ţinem cont că ceea ce înseamnă sau dacă ne referim la condiţiile de muncă din statele dezvoltate vizavi de condiţiile de muncă de aici, s-ar putea să avem condiţii de muncă mai grele. Mă refer aici la mină, la exploatări, în transport public sau de marfă”, a declarat Budăi, într-un interviu difuzat duminică seară, la România TV.

Marius Budăi: „Trebuie foarte mare atenţie”

Totodată, oficialul guvernamental a lăsat să se înțeleagă că în unele cazuri o astfel de măsură ar fi mai greu de aplicat, cum ar fi în agricultură.

„Trebuie să discutăm pentru că trebuie să vedem pe ramură. În agricultură nu poţi să spui de exemplu că după patru zile ai pus unealta jos şi nu mai te duci să iei recolta de pe câmp pentru dacă nu o iei sau o cultivi, nu o uzi, însămânţezi, nu ai producţie.

Trebuie foarte mare atenţie când iei o asemenea decizie”, a mai declarat ministrul Muncii.

author avatar
Andrei Coman
517 afisari

2 COMENTARII

  1. Cum 3,14-zda mătii se-pacă patru zile de lucru cu 100.000 de muncitori străini aduși numai oficual în tot anul?

  2. BUDAI ASTA E UN MARE MINCINOS CA TOTI DIN CONDUCEREA PSD.MINCIUNI ,MINCIUNI SI IAR MINCIUNII!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger