AcasăSOCIALSanitas, mesaj menit să ajungă la urechile premierului Cîțu: Să-i spună cineva...

Sanitas, mesaj menit să ajungă la urechile premierului Cîțu: Să-i spună cineva că secțiile ATI nu se fac la comandă și nu suportă improvizații!

Sanitas, mesaj menit să ajungă la urechile premierului Cîțu: Să-i spună cineva că secțiile ATI nu se fac la comandă și nu suportă improvizații! (sursa foto: oradesibiu.ro)

După tragedia generată de incendiul ce a avut loc vineri la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, dramă soldată cu șapte pierderi de vieți omenești, reprezentanții Federației Sanitas atrag atenția că ”același lucru se poate întâmpla oricând într-un alt spital din România”. Și transmis un mesaj menit să ajungă în atenția premierului, ca reacție la spusele recente ale șefului Guvernului, în privința secțiilor de Terapie Intensivă (ATI).

”Suntem alături de familiile care i-au pierdut pe cei dragi în această tragedie și alături de personalul din spital care face tot ceea ce este omenește posibil să limiteze dezastrul!”, au transmis reprezentanții Sanitas, după producerea incendiului de la secția ATI a unității spitalicești constănțene.

Sindicaliștii din cadrul celei mai mari federații autohtone din sfera Sănătății atrag atenția asupra unui aspect esențial, constatat în cazul clădirilor în care funcționează unele spitale.

”Dar nu putem să nu spunem, pentru a nu știu câta oară, că același lucru se poate întâmpla oricând într-un alt spital din România, în condițiile în care instituțiile sanitare sunt obligate să funcționeze în clădiri cu infrastructură învechită (de peste 80-90 de ani!), incapabilă să facă față cerințelor tehnice și a celor de siguranță a pacienților”, se transmite prin intermediul paginii de Facebook a Federației Sanitas din România.

Guvernul, arătat cu degetul

În acest context, cei de la Sanitas arată cu degetul în direcția Palatului Victoria. ”Nu există o strategie coerentă la nivelul guvernului și nici un management adecvat al resurselor pentru a rezolva această problemă de structură a sistemului sanitar public! În schimb, guvernanții sunt ”campioni” ai deciziilor punctuale, luate ”pe genunchi”, care încearcă să cârpească sistemul numai acolo și când cedează!”, susțin sindicaliștii.

Mai mult, reprezentanții Sanitas se opresc și asupra unei declarații recente pe care liberalul aflat în fruntea Guvernului a făcut-o, cu referire la secțiile de Terapie Intensivă.

”Nu mai devreme de ieri, premierul Cîțu amenința managerii cu pierderea locurilor de muncă dacă nu rezolvă problema locurilor la ATI. Să-i spună cineva domnului prim-ministru că secțiile ATI nu se fac la comandă și nu suportă improvizații!”, transmit cei de la Sanitas.

Ce spusese Cîțu

În cursul zilei de joi, când a fost prezent, alături de Dan Vîlceanu, ministrul interimar al Transporturilor, la momentul deschiderii traficului pe Pasajul Mogoșoaia, premierul Cîțu a răspuns întrebărilor presei, care au vizat și chestiuni ce țin de situația generată de noul coronavirus.

”Fac un apel la toți managerii de spital și şefii de secție să termine cu tergiversările și, de fiecare când este nevoie, să răspundă imediat la nevoile în ceea ce priveşte schimbarea unei secții în secţie ATI.

Am văzut că de fiecare dată sună ori președintele Consiliului Județean, ori primarul. Nu. Sunt acolo, să rezolve această problemă. Dacă nu rezolvă această problemă, pleacă și vin alții. Nu trebuie să ceară voie de la președintele Consiliului Județean să mărească numărul de paturi într-o secţie ATI în această situație”, a declarat Cîțu.