AcasăSOCIALSalvarea vine de la Hidroelectrica. Consum nelimitat, la prețuri plafonate

Salvarea vine de la Hidroelectrica. Consum nelimitat, la prețuri plafonate

Compania de stat Hidroelectrica protejează populația

Deși chiar și ministrul Energiei, Virgil Popescu, i-a îndemnat pe români să încheie contracte cu Hidroelectrica, zvonurile aruncate pe piață, probabil de concurență, au fost destul de descurajatoare. În realitate, Hidroelectrica are cea mai ieftină energie din piață, de 0,68 lei KWh, fără nicio plafonare. Marele avantaj este că românii nu vor trebui să se încadreze în vreo limită de consum ca să beneficieze de acest tarif, ci toată energia consumată va fi facturată cu 0,68 lei.

Disperarea cetățenilor și groaza de facturile uriașe la energie s-ar putea termina în fix 10 minute, perioada de timp necesară pentru încheierea on-line a unui contract cu Hidroelectrica. Deși se vorbește foarte puțin despre acest lucru, Hidroelectrica are cel mai mic preț pentru clienții casnici, de 0,68 lei, cât prețul plafonat de Guvern pentru consumul de sub 100 kWh. Numai că prețul este cel de vânzare la Hidroelectrica și nu există nicio limită de consum. Până în prezent, doar 300.000 de români au încheiat contracte de furnizare a energiei electrice cu Hidroelectrica, deși, dacă ar fi avut acces la informații clare, cu siguranță că oamenii s-ar fi călcat în picioare pentru a se muta la acest furnizor.

”Deocamdată, Hidroelectrica nu prea mai încheie contracte cu clienți non-casnici, ci doar cu cei casnici. Populația consumă pe an cam 12 TWh, iar Hidroelectrica poate să producă într-un an prost, adică secetos, 14 TWh, iar într-un an bun, ploios, 17 TWh. Deci poate prelua un număr semnificativ de clienți casnici, e-adevărat, în detrimentul celor non-casnici. Hidroelectrica este singura companie de stat care are capacitatea tehnică de a furniza energie populației. Iar populația are prioritate în încheierea de contracte la Hidroelectrica. Deși poate asigura energie pentru întreaga populație, nu se va ajunge aici, pentru că nu i se va permite să aibă o poziție de monopol în piață. Hidroelectrica are cel mai mic preț din piață pentru clienții casnici, este aproape de cel plafonat, 0,68 lei sau 0,69 lei, deși nu primește niciun ban de la stat pentru plafonare. Acesta este prețul. Astfel, nu se ține cont de vreo limită de consum, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru populație”, ne-a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie HENRO.

Se așteaptă Ordonanța

Reprezentanții producătorilor susțin că furnizorii nu au reușit să încheie până acum contracte pe 2023 pentru că se așteaptă forma finală a Ordonanței pe energie, care va cuprinde schimbări majore în relația cu producătorii.

”Actul normativ va introduce obligativitatea de a încheia contracte bilaterale negociate direct cu producătorii, în proporție de 70% din cantitate pentru furnizorii care au peste 100.000 de clienți. Acest tip de contract nu s-a mai făcut din 2012, pentru că atunci s-a introdus în lege că toate contractele trebuie încheiate pe piețe, pe OPCOM. Acum să vedem cum va ieși Ordonanța din Camera Deputaților, după care eu sunt convinsă că se vor încheia contracte. Mai există încă ceva energie disponibilă la producători pentru anul viitor și se va asigura acel procent de 70% din cantitatea necesară pentru furnizorii cu peste 100.000 de clienți. Producătorii mari vor însă contracte pe termen lung, nu numai pentru clienții casnici, ci și pentru firme, iar Ordonanța va contribui la acest lucru”, ne-a precizat directorul executiv al HENRO, Silvia Vlăsceanu.

Gata cu dezmățul

Plafonul de 1.300 de lei MWh, până la care decontează Guvernul, este unul foarte bun și furnizorii nu ar trebui să se plângă, susțin reprezentanții producătorilor. ”Uniunea Europeană vorbește de un plafon de 180 de euro, care este chiar mai puțin de 1.300 de lei. Reperul de preț al tuturor piețelor, pe OPCOM, este de 577 de lei MWh, iar până la 1.300 de lei este cale lungă. Traderul este cel care cumpără energia ca să o vândă și să facă profit. Dacă nu îi va cumpăra nimeni energia la prețuri de peste 1.300 de lei MWh va trebui să-și diminueze profiturile. Marii furnizori au încheiate contracte la o medie de 700-800 de lei, s-a spus acest lucru în Senat. Ceea ce înseamnă că nu au achiziționat energie cu 4 lei KWh, așa cum au facturat, ori statul nu mai decontează acum decât diferența de la 0.68 lei și 0,80 la 1,3 lei, astfel că furnizorii nu-și vor mai putea pune orice preț, bazându-se că le decontează statul întreaga sumă”, a mai afirmat Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al HENRO.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.568 afisari

5 COMENTARII

  1. ministrul Energiei, Virgil Popescu nu stie ce vorbeste. Si mie mi-a spus sa iau energie de la Hidroelectrica. Cei de acolo mi-au comunicat ca nu mai au energie necontractata. Tradatorul Popescu arunca matza in curtea altora.

    • toti o sugeti cu virgil popescu , daca nu ar fi mafia din guvern din parlament , din servicii , din partide ,ar mai zburda asa virgil popescu ?idiotilor care nu vedeti decat la un metru !

  2. Ia spuneti cum e cu mafia portokalie a lui PetrovBasescuDIE-GRU care a jefuit hidrocantrala de la Olt impreuna cu securistul NELU MIHAILAdin Calimanesti…amandoi traficanti de arme cu VIKTOR BOUT…voi stupid people trebuie sa platiti miliardele furate de ei acum…ha ha ha…Udrea si Cocos au hoteluri in Dubai…astialaltii la MIAMI…voi platiti-va facturile sclavilor

    • şi asta te bucură, tembelule? îţi imaginezi că noi l-am votat pe petrov? nu că şi-a furat singur voturile cu ajutorul camarilei şi al sts?

  3. Ce rezulta clar ca lumina zilei din articol? Ca preturile sunt mici in cazul in care intermediarii (traderii si furnizorii terti fata de producatori) sunt dati la o parte. Adica daca producatorii de energie (curent si gaz) ar avea si rolul de furnizor atunci facturile ar reveni la normal, fara eforturi financiare din partea statului.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger