AcasăSOCIALSalvamontiștii rup tăcerea. România trebuie să scape de 7.000 de urși

Salvamontiștii rup tăcerea. România trebuie să scape de 7.000 de urși

Ursul, singurul animal care își mănâncă prada de vie

România are o populație de peste 10.000 de urși, în condițiile în care maximul posibil pentru habitatul existent este de 3.500, avertizează salvamontiștii. În acest moment, turiștii nu se mai află în siguranță pe niciun  traseu existent, iar salvamontiștii înșiși se tem pentru viața lor. Aceștia spun că lucrul cel mai îngrozitor este că urșii sunt singurele animale sălbatice care nu-și ucid prada, ci o mănâncă de vie.

Votul dat de parlamentari pentru cota de prevenție de 500 de urși este o frecție la piciorul de lemn. Măsura a fost luată pentru a simula atenția și îngrijorarea după moartea cumplită a tinerei sfâșiată de urs, dar, în același timp, pentru a nu stârni furia armatei de ONG-uri iubitoare de animale sălbatice și periculoase.

România are o populație de peste 10.000 de urși, în condițiile în care numărul maxim pentru minimizarea pericolelor este de 3.500. În plus, ursoaicele au ajuns să aibă nu doar trei pui, ci chiar cinci, ceea ce înseamnă o înmulțire fără precedent a acestui mamifer, susțin salvamontiștii.

”Am, pe brațul drept, cicatrice de la o întâlnire cu ursul și numai o minune a făcut ca astăzi să fiu în viață. Reacția animalelor sălbatice este imprevizibilă. După vârsta de 20-25 de ani, ursul nu mai acumulează grăsime și atunci mănâncă orice. Urșii mai mici, care nu mai au loc în văile ocupate de alți urși, pentru că aceste animale au nevoie de o suprafață mare în care să-și caute hrana, se duc unde se simt mai protejați față de agresivitatea altor urși. Și se duc acolo unde sunt oameni. Cum reacționează față de oameni, nu poate să spună nimeni. Că nu știm dacă ne consideră vânat sau pericol. În ce privește recoltarea urșilor, germanii, care ne învață pe noi cum să gestionăm problema, au scăpat de aceste animale prin vânarea lor. Japonezii nu găsesc vânători ca să reușească să reducă numărul acestora”, ne-a declarat șeful Serviciului Public Județean Salvamont Vâlcea, Mircea Lera.

Acesta nu înțelege de ce se tot acreditează ideea că ursul brun ar fi pe cale de dispariție, în condițiile în care, la nivel mondial, acest animal s-a înmulțit excesiv, pentru că nu are dușmani naturali. ”Probabil că i-au numărat pe ăia din Germania și Austria, unde nu mai există. La noi, chiar și cota de prevenție de 500 de urși nu va rezolva nimic. Trebuie extrași mult mai mulți”, a spus Mircea Lera.

Unde s-au tăiat pădurile, urșii s-au înmulțit

Minciuna rostogolită în spațiul public și înghițită de foarte mulți, cum că oamenii au furat din habitatul urșilor, nu se susține. Pe lângă faptul că vorbim de o înmulțire exagerată a acestor animale, tăierea pădurilor a fost un beneficiu pentru urși, consideră salvamontiștii.

”Acolo unde se taie pădurea, prima dată apare iarbă, apoi zmeură, iar acolo unde sunt și stânci, afine. Exact hrana urșilor. După care pădurea nouă crește timp de 15-20 de ani și acoperă luminișul. Deci nici vorbă că le-am luat habitatul, ci, dimpotrivă, atunci când se taie pădurile, ursul are ce mânca. Și apoi, dacă ei ajung la 1 milion de exemplare, umplem toată România și plecăm noi din țară, să o lăsăm, că e casa lor. Un urs are nevoie de zeci de kilometri pătrați, pentru a-și asigura hrana, deci o suprafață destul de mare. În România încap 3.500 de urși, pe configurația munților, iar acum sunt peste 10.000 de urși”, ne-a precizat șeful Serviciului Public Județean Salvamont Vâlcea, Mircea Lera.

Potrivit acestuia, chiar și pentru urși este un stres maxim să coboare din munți, pentru că ei trebuie să stea la o temperatură de maximum 22-24 de grade C, plus că la munte sunt pârâurile în care se mai scaldă și se mai răcoresc, se despăduchează. Pe dealuri, unde s-au mutat ei, temperaturile sunt și de 40 de grade C, iar asta îi înnebunește, mai ales că nu mai au nici apele curgătoare din munți. Iar de dus înapoi în zona de munte nu se poate, pentru că sunt alții acolo. Au încercat să-i relocheze, dar își simt mirosul unul altuia și nici nu se apropie de zona în care vrei tu să-l relochezi.

”Te pune jos și mănâncă din tine până mori”

Salvamontiștii sunt stupefiați de faptul că oamenii văd ursul ca un ursuleț de pluș pus în pat lângă copil. ”Dar nu cred că l-ar mai vedea așa dacă ar ști, de exemplu, că ursul nu își ucide prada, inclusiv omul, ci o mănâncă de vie. Te-a pus jos și mănâncă din tine până mori, este crâncen. Acum două zile, pe Dealul Capela, din Râmnicu Vâlcea, oamenii care ies să se răcorească dimineața și seara s-au întâlnit cu ursul, la 1,5 km de centrul orașului. Și eu am o temere să intru pe toată văile, deși trebuie să le cercetez, să cunosc zonele, pentru ca, atunci când mă duc la o intervenție, să știu de ce echipamente am nevoie. Problema este cu copiii, se duc la alergat prin pădure, se joacă pe lângă Râmnicu Vâlcea. Mai mult, s-ar putea ca urșii să vină în curțile oamenilor. În prezent, eu nu mai pot spune unui turist că traseul este sigur, pentru că există permanent pericolul să se întâlnească cu urșii. Niciun traseu turistic nu mai este sigur, până nu se rezolvă problema cu ieșirea urșilor pe traseele turistice”, ne-a mai spus Mircea Lera, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Vâlcea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.857 afisari

20 COMENTARII

  1. Rasa superioara. Sakvamintistii liberi, nu ca fraierii la birou si la prigram. Platiti de Stat, ca na, Firmele de asigurari si proprietarii care ar trebui sa plateasca recuperarile n-ar inghitii atatia broscoi, verzi si sportivi.
    A plecat unu in sandale pe munte? Vineee baiatu si elicopteru!
    A plecat sa faca sport pe proprietatea altuia neintrebat? Vin baietii! Cu jeepane, atvuri, ski mobile, drone, ce vrei! Satelit au? Nu inca!??
    Nu-ti place munca si cartea? Las ca se apuca de bicicleta.

  2. Ce-i de ținut minte este treaba „când se taie pădurile, ursul are ce mânca”. Dacă spunea și că azi e mai multă pădure decît în 1989 era numai bine.

  3. Chiar a tampit toata lumea ?? Autoritatile nu sunt in stare sa-si apere proprii cetateni??? De ce nu se ceaza rezervatii speciale pentru ursi ca sa elibereze zonele periculoase ???

    • „a tampit toata lumea ??”
      ong-urile stangiste ! by the way liberalismul e o ideologie de stanga. singurii liberali de dreapta au fost unii burghezi dar aia au fost spurcati si de conservatori ptr ca erau prea liberali si de liberali ptr ca erau prea conservatori si au murit primii
      problema cu ursul nu vine doar de la astia, astia sunt doar simptomul, cauza sunt oligarhia financiara vest europeana care vaneaza aici pe bani grei cuplata cu lacomia peste masura a secucomunsitilor romani ce conduc tara. 50 000 euro /urs x 10 000 de ursi = cinci sutare milion dolar bre adica 0.5 miliard $ plus accesorii si servicii conexe – transport, cazare, mancare, bautura, munitii, prostitutie, narcotice, diferente de curs valutar, taxe de aeroport, tranzit, armament ajungi lejer la miliard pe an.
      plus cel mai important lucru – REALATIILE pe care le stabilesti. Si cand se plange sarantocul ca bah uite rromales nu respecta democracy si human rights imediat se rezolva cu un no contest sau worse case scenario – avertisment. Iar ursul nu costa mult ca mananca zmeura si sarantoci – d’astia sunt destui si se mai si plang ca vor ei stat functional si nivel de trai decent – auzi la ei tupeu! Boshii nu umbla brambura prin padure si oricum chiar daca simt chemarea naturii dupa o bauta zdravana au drept de portarma de foc nu prastie cu bile de cauciuc si nu pleaca fara un 44 magnum la brau ca caoboii (sic!)!

  4. Nu de 7000 ci de 9.000 de ursi. Daca pe timpul comunistilor, avand suprafata de paduri dubla, aveam vreo 3000 de ursi, acu trebuie sa avem 1500. Si v o zice unul care nu taie o gaina

  5. In primul rand, ROMANIA trebuie sä scape de cei care profitä si abuzeazä de täierile ilegale a pädurilor in masä! Pe muntii ROMANIEI au rämas numai surcele, in rest …NIMIC! Oare unde mai pot träii animalele sälbatice? färä päduri.

  6. Da,cred ca e cel mai bun articol referitor la problema cu ursul.Felicitari autorului!

  7. Ce putea să spună un apocaliptic?! O prostie! Nu mai vorbim de empatie că n-are nici pentru om și nici pentru animalele sălbatice! Au fost bărbieriți munții datorită defrișărilor ilegale cu consecințele care derivă. Ocoalele silvice nu hrănesc sau nu au cu ce animalele pădurii….

  8. Bravo domnule ,cineva cu coloanä vertebralä a-ți spus adevärul chiar dacä doare acesta este adevärul . Acești domni își pun viața în pericol sä ne salveze pe noi cei TÂMPIȚI care credem cä muntele și sälbäticia e o joacä ..Acești oameni știu ce vorbesc cunosc muntele și sälbäticiunile care träiesc acolo ,știu ce periculos este ursul flämând cu pui sau care își protejeazä hrana ,pärerea lor ar trebui sä conteze .

  9. Oare nu se pot castra femelele? Sa sa se faca un program de castrare, se sedeaza si sunt castrate toate, iar în câțiva ani vor dispărea.

  10. Daca in functii cheie ajung numai tampiti; tampiti ca nu au cultura, dar stiu sa faca bani si din ursi. Cine a dat legea idioata de protejare a ursului? De cine sa-l protejezi? Are dusmani? In afara de om, nu. Si apoi a venit bubosul cu spirala si sorosista Palmer care au interzis vanatoarea (manca-i-ar ursii). De bine de rau este un inceput. Si fie vorba intre noi, cine sta sa numere ursii impuscati? Daca vrei, poti.

    • 1000 ar trebui maxim sa rămână.Am ajuns sa mi fie firca sa fac un traseu cu copii in tara noastră

    • 1000 ar trebui maxim sa rămână.Am ajuns sa mi fie firca sa fac un traseu cu copii in tara noastră.Adevarat

  11. Mai tăceți odată cu 10000 de ursi ,dacă ar fi atâția s-ar călca pe picioare în piață universității. Ce teritoriu are un urs știe careva din ăștia de vorbesc ? Dacă ar fi atâția România ar fi cât Canada .Ar apărea pe toate drumurile nu numai pe Transfăgărășan, ar pleca în vest la cerșit. Mai mult de câteva sute nu au cum sa fie pt cu nu ar avea ce manca ,sigur se satura cu zmeura sălbatică care e cât acul .Aia de își mângâie armele ar trebui sa își tragă unul la altul câte un glonț cu sare ,cum aveau paznicii ,sa vadă și ei cum e sa fii împușcat, sau sa ii vedem în prima linie în caz de război. Salvamontiștii ar trebui sa spună ca cel mai mare pericol sunt câinii de la stane ,ca sar pe tine câte 20 de namile inutile ,pt ca pe urs îl doare undeva de jigodii ,ii ronțăie ca pe mici .La noi trebuie sa pleci înarmat cu spray sau electrosoc altfel ești victima .

    • Cat căcat pot manca unii, nici nu mai e nevoie să îl mestece. Mă întreb cât mai încape în Domnul salvamont. Pe langa comentariile fara noima și informații de toată jena oferite, cu regret pentru evenimentul nefericit pt familia victimei, nu pot decât să mă întreb câtă prostie mai putem înghiții. Cate morți provocate de urși sunt pe an( vb de un animal fara minte).
      Cate morți se produc anual prin accidente masini, tâlharii, droguri, lipsa anumitor condiții pt bătrâni, pandemii false…( astea pot continua că sunt neimportante)..Ursii sunt cazuri urgente?Eu cred că ar fi bine sa stați acasă să nu mai obosiți salvamontiștii, sa ii lăsați să se odihnească.

  12. Nu are nicio logica afirmatia ca ursi s-ar fi inmultit acolo unde s-au taiat padurile, adica acolo unde nu au mai avut conditii propice pentru viata.

    Ursii nu s-au inmultit acolo unde s-au taiat padurile, ci nemaiavand paduri in care sa vetuiasca si de unde sa manance au inceput sa caute mancare si prin alte parti, mai ales ca in baza unei legi date de oameni care nu gandesc a fost interzisa ducerea de hrana in padure pentru ursi, asa cum se facea acum mai multi ani in urma si atunci nu erau atatea probleme.

  13. Numărul real nu se știe exact pentru ca nu ia numarat ni.eni și este și greu sa o faci. Se fac doar estimări cu o marja de eroare acceptabila de către toate tarile și instituțiile europene. Sunt u Deva I tre 15000 și 18000. Se nasc undeva spre 6000-7000 anual. Faceți un calcul ce va fi în 10 ani. Da! Suprafata de padure din România după toate tăierile din ultimii 35 de ani este mai mare decât în 1989. Asta prin salbaticirea multor suprafețe de teren agricol ramase nelucrate și care s-au impadurit natural. De asemenea ursul nu mrospera în pădurea batrana și cu copaci groși ci în desisurile și lastarisurile apărute după tăierile complecte de padure în special în cele de foioase. Aici se poate ascunde, poate vana prin ambuscade și aceste locuri abunda de fructe de pădure. Asa ca toate teoriile ONG-urilor sunt apa de ploaie. Nimic nu sta în picioare din ce spun ei.

  14. Pai dacă-s creaturi malefice, normal ca te mai mănâncă si de viu. Închipuie-ți cat de malefici sunt si cei ce prefera mai bine sa protejeze ursul decât omul…..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger