AcasăSOCIALSalariul minim. Ce au stabilit statele Uniunii Europene

Salariul minim. Ce au stabilit statele Uniunii Europene

Negociatorii statelor membre ale UE au ajuns marţi la un acord cu Parlamentul European privind regulile comune pentru garantarea unui salariu minim care să asigure „un nivel de trai decent”, deși suma nu va fi neapărat aceeaşi în toate ţările.

Textul prevede reguli obligatorii pentru cele 21 de state europene unde există deja salarii minime. În aceste cazuri, se va impune o transparenţă sporită a modalităţii de stabilire a salariului minim şi se va facilita creşterea acestuia.

Cele şase state unde nu există salarii minime – Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia – nu sunt obligate să introducă această prevedere legală, deoarece nivelurile veniturilor sunt deja determinate prin negocierile colective.

Suedia şi Danemarca au avertizat însă că se vor opune textului. Acesta va putea fi totuşi adoptat cu majoritate calificată, la următoarea reuniune a Consiliului UE.

Cele 21 de state vizate trebuie să evalueze, cu ajutorul unui “coş de bunuri şi servicii la preţuri reale”, dacă salariul minim legal existent este suficient pentru un nivel de trai decent.Se va ţine seama de condiţiile socioeconomice, de puterea de cumpărare, de nivelul productivităţii şi de dezvoltarea pe termen lung, arată un comunicat al Parlamentului European.

Conform acordului, guvernele pot aplica şi valori de referinţă, cum ar fi procentajele(60%) din salariul mediu brut.

„Prin această lege, reducem inegalitatea salarială și facem eforturi pentru ca lucrătorii cel mai prost plătiți din Europa să beneficieze de salarii mai mari ”, a comentat pentru AFP europarlamentarul olandez Agnes Jongerius (S&D, social-democrați), co-raportor al textului.

Acordul are la bază o propunere prezentată de Comisia Europeană în 2020, în vederea combaterii dumpingului social şi a încurajării unei convergenţe a salariilor către nivelul superior.
Noua legislație intenționează, de asemenea, să întărească ponderea negocierilor colective: statele în care mai puțin de 80% din forța de muncă este protejată printr-un contract colectiv vor fi obligate să creeze un plan de acțiune pentru a crește treptat această acoperire și a implica mai mult partenerii sociali în revizuirea periodică a salariului minim.
Din punct de vedere istoric, Uniunea Europeană a fost foarte divizată din cauza diversității sistemelor naționale de salarizare.Salariile minime se încadrau în 2021 între 332 de euro în Bulgaria şi 2202 euro în Luxemburg.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
936 afisari

3 COMENTARII

  1. Sistemul de salarizare si acordare a stimulentelor la bugetari si salariati din unitatile cu capital de stat, este un mijloc de a intretine si alimenta coruptia si nu are nimic din modelele europene ori ceva comun cu rationalitatea sau notiunea de echitate sociala.
    Este un instrument de jegmanire a bugetelor publice si a unitatilor cu capital de stat, salariu max. este de 70 de ori mai mare decit cel minim. La fel si pensiile bugetarilor cea max. este de 80 de ori mai mare decat cea minima. In acest domeniu nu avem asemanare in rindul tarilor din UE sau din lume si astfel se face dovada clara a faptului ca statul nu exista sau functioneaza pe principii total nesanatoase;
    – In politica salariala nu sunt respectate un minim de principii: salarizare egală la muncă egală, salarizare în funcţie de conţinutul muncii prestate, salarizare în funcţie de salarizarea existentă pe piaţa muncii”, in situatia in care pentru intretinerea unui detinut se aloca lunar de la bugetul statului cca 2000 RON . In aceste conditii se impune respectarea salariului minim impus in 2007 de catre UE de 65% din salariu mediu (800euro) existent în comunitatea europeană la acea data, adica de 500 de euro;

    • Doamne, apără-ne și ne păzește de dezmățații naziști care au pus stăpânire pe Ieoropa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger