AcasăSOCIALSalariile tuturor bugetarilor, majorate de la 1 ianuarie? Ce ar avea în...

Salariile tuturor bugetarilor, majorate de la 1 ianuarie? Ce ar avea în plan Guvernul

sursa foto: Facebook/Guvernul României

Cu doar câteva săptămâni rămase din acest an și în contextul în care se discută despre bugetul pentru 2024, vine o veste de interes pentru angajații din sistemul de stat. Inclusiv pentru profesori.

Guvernul intenționează să majoreze salariile angajaților la stat, inclusiv demnitari, de la 1 ianuarie 2024, potrivit știripesurse.ro, în baza unui proiect de Ordonanță de Urgență.

În cazul salariilor cadrelor didactice, ar urma să existe o creștere în două etape, în anul ce vine. Ar fi vorba despre o majorare de la 1 ianuarie 2024, cu 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, și o alta începând cu data de 1 august 2024, cu 7%, conform proiectului.

Iată ce conține proiectul, conform sursei citate:

1. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

2. Indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

3. Cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

b) începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

Ministrul Finanțelor: „Bugetul pe 2024 va include măsuri concrete pentru creșterea salariilor profesorilor”

La începutul acestei săptămâni, Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, anunța că a avut discuții, în cadrul unei ședințe de lucru la Parlament, despre bugetul pentru anul 2024.

„În mod important, aș dori să subliniez că, în ciuda presiunilor financiare, nu vom introduce noi taxe care să afecteze contribuabilii. Ne-am concentrat asupra eficientizării cheltuielilor și identificării surselor de venituri suplimentare, fără să impunem vreo povară adițională.
(…) De asemenea, vom acorda o atenție deosebită educației. (…) În acest sens, bugetul pe 2024 va include măsuri concrete pentru creșterea salariilor profesorilor, recunoscând importanța lor capitală în formarea viitoarelor generații.

Totodată, vom aloca resurse pentru asigurarea unei creșteri corespunzătoare a pensiilor. O componentă de buget este cea cu referire la cheltuielile cu pensiile, atât pe componenta de ajustare a acestora cu inflaţia de la 1 ianuarie, cât şi recalcularea ce este prevăzută de la 1 septembrie 2024.

Este esențial să subliniem că, în ciuda provocărilor economice cu care ne confruntăm, am adoptat o abordare responsabilă în ceea ce privește gestionarea bugetului.
Prin urmare, vă asigur că nu vrem să introducem niciun fel de noi taxe. Obiectivul asumat este să menținem un echilibru între nevoile societății și evitarea unor impozite suplimentare care ar putea afecta bugetul gospodăriilor”, a transmis ministrul Boloș, luni seară, 4 decembrie, pe Facebook.

author avatar
Andrei Coman
757 afisari

4 COMENTARII

  1. Dacă vor crește salariile bugetarilor, atunci trebuie să crească și salariul minim la 4000 de lei.

  2. ȚARA ASTA NU MERITĂ SĂ MAI FIINȚEZE, CE NAIBA. TOT CE SE STRÂNGE DIN TAXE ȘI IMPOZITE, BAȘCA ÎMPRUMUTURI, SE BAGĂ ÎN ATÂRNĂTORI, INDIFERENT CĂ SUNT BUGETARI SAU SPECIALI.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger